Olimpik ikonlar: Carl Lewis

Carl Lewis, dokuzu altın olmak üzere on olimpiyat madalyası ve sekizi altın olmak üzere on Dünya Şampiyonası madalyası kazanan Amerikalı olimpik atlettir

28 Ağustos 2024 - 14:01

Frederick Carlton Lewis 1 Temmuz 1961'de Alabama eyaletinin Birmingham şehrinde doğdu. Anne ve babası hem öğretmen hem de atletizm kulübü işletmecisiydi. Annesi, zamanında engelli koşularda milli forma giyen iyi bir atletti. Gerek ailesi gerekse de çevresi itibarıyla sporla iç içe bir hayatın içinde büyüdü. Kız kardeşi de daha sonra uzun atlamada olimpiyatlarda bronz madalya alacak kadar iyi bir sporcuydu. İlk antrenörü babası oldu ve öncelikle uzun atlamada dikkat çeken bir atlet olarak 13 yaşında pistlere çıktı. Lise son sınıfta ulusal lise rekorunu kırdığı 8,13'lük atlayışı aynı zamanda dünyanın en iyi 5. derecesiydi.

İLK OLİMPİYATINDA 4 ALTIN BİRDEN

Lewis, 1980'de ABD Olimpiyat takımına katılmaya hak kazandı, ancak ABD'nin Moskova Oyunları'nı boykot etmesi nedeniyle yarışmadı. 1981'de uzun atlamada 8,62'yle, 100 metrede de 10,00'la düşük rakım rekoru kırarak dünyanın 1 numarası oldu. Bu rekorla birlikte artık bütün dünya onun olimpiyatlarda neler yapabileceğini merakla bekliyordu. Lewis bütün dünyaya bekleneni fazlasıyla verdi. Los Angeles'taki 1984 Oyunları'nda Lewis, 100 metreyi 9,9 saniye ve 200 metreyi 19,8 saniyede koşarak altın madalyanın sahibi oldu. Uzun atlamada 8,54 metre ile yine altın madalya kazanan Lewis bunun yanında ABD 4 × 100 metre bayrak takımının bir üyesi olarak da diğer altın madalyasını kazandı ve bir olimpiyatta dört altın madalya kazanan üçüncü atletizm sporcusu oldu. Bu başarıyla birlikte Lewis, Alvin Kraenzlein ve Jesse Owens’in rekoruna ortak oldu. 

4 OLİMPİYATTA DA ALTIN MADALYA

Lewis, Seul'deki 1988 Oyunlarında koleksiyonuna iki altın ve bir gümüş madalya daha ekledi. Lewis buradaki 8,72 metre sıçramayla art arda uzun atlama altın madalyası kazanan ilk Olimpiyat sporcusu oldu. Lewis'in 1988 Oyunları'ndaki diğer altın madalyası, 9,79 ile dünya rekoru kıran Kanadalı atlet Ben Johnson'ın doping testlerinin pozitif çıkması sonrası diskalifiye edilmesinden sonra geldi. Lewis 200 metrede ise kariyerinin tek olimpiyat gümüş madalyasını elde etti. İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen 1992 Olimpiyatları'nda Lewis, 8,67 metre atlayışla art arda üçüncü uzun atlama şampiyonluğu da dahil olmak üzere iki altın madalya daha kazandı. ABD 4 × 100 metre bayrak takımında Lewis, takım 37,40 saniye ile dünya ve Olimpiyat rekoru kırarken sekizinci altın madalyasını kazandı. 35 yaşında Lewis, Atlanta, Georgia'daki 1996 Olimpiyatları için uzun atlamada sürpriz bir eleme oldu, burada ilk atlayışını geçti ancak ikinci atlayışında 8,14 metrede kaldı. Bununla birlikte, 8,5 metrelik üçüncü denemesinde, herhangi bir rekorun veya kişisel en iyi derecesinin çok uzağında olmasına rağmen, en üst atlama olarak kaldı ve bu son atlayış Lewis'e dokuzuncu altın madalyasını kazandırdı.

KENDİ VAKFINI KURDU

1997'de Lewis yarışmadan emekli oldu. İki yıl sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Yüzyılın Sporcusu seçildi. Lewis çok sayıda filmde ve televizyon dizisinde rol aldı ve genellikle kendini canlandırdı. Çeşitli hayır kurumlarında aktif çalıştı. Lewis 2001 yılında zindeliği teşvik etmeye odaklanan Carl Lewis Vakfı'nı kurdu. 2011 yılında bir Demokrat olan Lewis, New Jersey eyalet Senatosu'nda bir koltuk için aday olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, adaylığına daha sonra eyaletin ikamet şartı nedeniyle itiraz edildi ve Eylül ayında Lewis yarıştan çekildi.

 

 

Etiketler; carllewis

ARŞİV