Olimpik ikonlar: David Rudisha

Kenyalı orta mesafe koşucusu David Rudisha, 800 metrenin son dünya ve Olimpiyat şampiyonu. Sporcu, bu mesafedeki dünya ve Olimpiyat rekorlarını da hala elinde tutuyor

18 Eylül 2024 - 13:34

David Rudisha, 17 Aralık 1988'de Narok County , Kilgoris'te doğdu. Babası Daniel Rudisha , Kenya 4 × 400 m bayrak takımının bir parçası olarak 1968 Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan eski bir koşucu, annesi Naomi ise eski bir 400 metre engelli koşucusuydu . Kardeşi Colm tarafından büyütülen Rudisha onun da teşvikiyle Nisan 2005'te, Kimutai, Bernard Lagat ve Augustine Choge'un da dahil olduğu koşucular grubuna katıldı .  Başlangıçta 400 metre koşucusuydu ancak İrlandalı koçu Colm O'Connell onu 800 metreyi denemeye teşvik etti  ve 2006'da bu mesafede dünya gençler şampiyonu oldu. 

ÖNCE AFRİKA SONRA DÜNYA REKORU

Rudisha, uluslararası sahneye ilk kez 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda adım attı . 800 metre yarı finallerine yarışan atlet final mücadelesine kalamadan elendi. Aynı yılın  eylül ayında İtalya'nın Rieti kentinde düzenlenen IAAF Grand Prix yarışlarına katıldı ve vatandaşı Sammy Koskei'nin 25 yıllık rekorunu kırarak 1.42’lik yeni bir Afrika rekoru kırdı . Bu başarı onu tüm zamanların en iyileri listesinde dördüncü sıraya taşıdı. 2010 Haziran ayında Diamond League'de,  Bislett Oyunları'nda Abubaker Kaki ile karşılaştı . Sebastian Coe'nun 31 yıllık yarışma rekorunu 1.42’lik koşusuyla geçti ve bu ona 800 metrede şimdiye kadarki en hızlı ilk onda bir yer daha kazandırdı. 10 Temmuz'da Rudisha, Belçika, Heusden'deki KBC Atletizm Gecesi'nde 800 metreyi 1.41’le koştu. Bu yeni kişisel rekor onu 800 metrede dünya çapında tüm zamanların 2 numarası yaptı. 22 Ağustos'ta, Almanya'daki ISTAF Berlin’de yarışırken Wilson Kipketer'in 800 metre dünya rekorunu, o rekorun yıldönümünden iki gün önce 1.41’lik bir süreyle kırdı. Sadece bir hafta sonra, Rieti'deki IAAF World Challenge toplantısında aynı rekoru tekrar kırdı. Rudisha, o yıl Diamond League pistinde dört zafer elde ederek ilk 800 metrede Diamond Kupasını aldı.  Kasım ayında, henüz 21 yaşındayken, IAAF Yılın Dünya Atleti ödülünü kazanan en genç atlet oldu.  Ayrıca Kenya Yılın Sporcusu ödülüne layık görüldü .  Rudisha, Güney Kore'nin Daegu kentinde düzenlenen 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ilk kıdemli küresel şampiyonluğunu kazandı ve 800 metre etkinliğini 1.43’lük bir süreyle kazandı . Ayrıca o sezonda üç Diamond League yarışında da zafer kazanarak üst üste ikinci kez genel 800 metre Diamond Yarışı şampiyonluğunu elde etti. 

OLİMPİK REKORTMEN

Rudisha, Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda, "Gelmiş Geçmiş En İyi 800 Metre Yarışı" olarak alkışlanan yarışta baştan sona liderliği ele geçirerek altın madalya kazandı. Bunu yaparken, 800 metre için 1.41 bariyerini aşan ilk ve şimdiye kadar tek koşucu oldu.  Son yarışın başlangıcından itibaren Rudisha liderliği ele geçirdi ve 200 metreden sonra geri kalan atletlerden uzaklaştı ve ilk turu 49,28 saniyede tamamladı. 600 metreye gelindiğinde farkı birkaç metreye çıktı. Son düzlüğe kadar farkı açmaya devam etti ve ikinci sıradaki Nijel Amos, Rudisha zorlanırken biraz mesafe kat edebildi. Ancak fark, kapatmak için çok büyüktü ve Rudisha bitiş çizgisini 1:40,91'lik dünya rekoru süresiyle geçti. Rudisha, olimpiyatlarda 1.41'in altına inen ilk atlet olmasının yanı sıra, 2010'da kırdığı kendi dünya rekorunu da kırdı. Rudisha ayrıca o mesafede Olimpiyat altını kazanan ilk 800 metre dünya şampiyonu oldu. Londra Olimpiyatları organizasyon komitesinden, 17 yıl boyunca 800 metre dünya rekorunu elinde tutan Sebastian Coe onun bu rekoru için,  "Bolt iyiydi, Rudisha muhteşemdi. Bu muhtemelen gördüğüm en sıra dışı koşuydu." dedi. 

Rudisha daha sonra Ulusal Olimpiyat Komiteleri Derneği'nin Londra 2012 En İyi Erkek Atleti Ödülü'ne layık görüldü ve Kenya hükümetinden Moran Burning Spear Nişanı (MBS) onuruna layık görüldü. Rudisha , 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nda 1.42’lik derecesiyle altın madalya alarak Olimpiyat unvanını başarıyla korudu . Bu başarıyla birlikte 1964'te Peter Snell'den bu yana üst üste iki Olimpiyat 800 metre unvanı kazanan ilk kişi oldu. Rudisha’nın Tokyo 2020'de unvanını koruma planı, sakatlıklar nedeniyle sekteye uğradı ve üst üste üç Olimpiyat şampiyonluğu kazanan ilk erkek sporcu olmasını engelledi ancak olimpik bir rekortmen olarak hafızalara kazındı.

 
Etiketler; davidrudisha

ARŞİV