olimpik ikonlar Larisa Latynina

Sovyet jimnastikçi Larisa Latynina 1956, 1960 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4, bireyselde ise 14 olimpiyat madalyası kazandı. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutarak kırılması oldukça güç bir rekora imza attı

24 Temmuz 2024 - 19:42

Larisa Semyonovna Latynina, 27 Aralık 1934'te Ukrayna'nın Kherson şehrinde dünyaya geldi. Babası Semyon Andreyevich Diriy, makineli tüfek operatörüydü. Babasının görevi nedeniyle kızından henüz 1 yaşında ayrılan Diry, 9 yaşındayken oldukça kanlı bir savaşta hayatını kaybetti. Bu kayıptan sonra ailenin bütün bakımı okuma yazma dahi bilmeyen annesi Pelageya’nın üzerine kaldı. Annesi Pelageya, Larisa’yı büyütebilmek için gündüzleri temizlikçilik, geceleri bekçilik yaptı. 

EŞİTLİKÇİ POLİTİKALARIN MEYVESİ

Larisa zor ekonomik koşullara rağmen spordan geri kalmadı. İlk olarak bale eğitimi aldı, ancak kısa sürede jimnastikte benzersiz bir yeteneğe sahip olduğu eğitmenler tarafından anlaşıldı ve jimnastiğe yöneldi. Kiev Politeknik Enstitüsü'nde eğitim gören Latynina, bu dönemde Elvira Krebbe yönetiminde jimnastik çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etti. Larisa 16 yaşına geldiğinde Roma’daki Dünya Şampiyonası’nda boy gösterdi. Sovyetler takım halinde zirveye çıkarken, Larisa’nın payına da bir tane altın madalya düştü. Katıldığı ilk büyük organizasyonda elde ettiği bu başarı geleceğe dair büyük umutları da beraberinde getirdi. Bu umutların boşuna olduğunu görmek için fazla beklemeye gerek kalmadı ve iki yıl sonra, 1956 Melbourne olimpiyat oyunlarında beklenen başarı geldi. Sovyet takımı turnuva öncesi zaten favoriydi ancak asıl olay Larisa ile Macar Agnes Keleti’nin mücadelesi oldu. O sene olimpiyatlara damga vuran müsabakalar sonuçlandığında iki sporcu da dördü altın olmak üzere altışar madalya kazandı ve tarihe unutulmaz bir rekabet eklendi.

MADALYA AVCISI

Larisa için artık umut vadeden terimleri kullanılmıyor, ondan doğal favori diye bahsediliyordu. 1958 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonasına gelindiğinde dört aylık hamile olan Latınina altı şampiyonluğun beşini kazandı. Kimseye, hatta antrenörüne dahi hamileliğinden bahsetmeden şampiyonayı tamamladı. Sadece yer hareketlerinde gümüş madalya alan Latınina, bu başarısıyla artık iki yıl sonra düzenlenecek olan 1960 Yaz Olimpiyatları'nın en önemli favorisiydi. 1960 olimpiyatlarında madalya koleksiyonuna  8 tane daha olimpiyat madalyası ekledi. Genel toplam, takım finalleri ve yer hareketlerinde 3 altın, takımda, çevre ve yer egzersizlerinde, düz olmayan çubuklarda gümüş ve denge aletinde, tonozda bronz kazandı. Latınina, 1962 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda genel toplamda efsane jimnastikçi Věra Čáslavská’yı geride bırakarak  altın madalyanın sahibi oldu. Son olimpiyat ve dünya şampiyonu olan sporcu 1964 Yaz Olimpiyatları'nda mutlak favori olarak gitti. Bu olimpiyatta da efsane jimnastikçi Čáslavská'yı geride bıraktı ve olimpiyat kariyerine takım finalleri ve yer hareketlerinde üç olimpiyatı üst üste kazanarak koleksiyonuna  2 altın madalya daha ekledi. Diğer aletlerde bir gümüş ve iki bronz alan Sovyet jimnastikçi bu olimpiyatlarla birlikte toplamda dokuzu altın olmak üzere 18 olimpiyat madalyaya ulaştı. Olimpiyatlarda katıldığı neredeyse tüm disiplinlerde madalya alan sporcunun madalya alamadığı tek yarışma 1956 olimpiyatlarında denge aleti finaliydi. Latınina o finalde dördüncü olmuştu. 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tuttu. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine ait. Latynina,  katıldığı tüm büyük turnuvalarda toplam 46 madalya kazandı.

KOÇLUK KARİYERİNDE 3 ALTIN MADALYA

Latynina, sadece bireysel olarak değil, takım olarak da muhteşem işler başardı. Sovyetler Birliği'nin jimnastik takımına liderlik ederek, takımın bir bütün olarak başarılı olmasını sağladı. 1956'dan 1964'e kadar Sovyetler Birliği kadın jimnastik takımının kaptanı olarak görev yaptı ve bu süre zarfında takım, üst üste üç olimpiyatta da takım altın madalyası kazandı. Latynina, 1966 yılında aktif sporu bıraktıktan sonra antrenörlük kariyerine odaklandı. Sovyetler Birliği takımının koçluğuna getirilen jimnastikçi 1977'de bu görevini bırakana kadar Sovyet takımıyla 1968, 1972 ve 1976 Olimpiyatlarında takım altın madalyasını kazandı.

Larisa Latynina'nın jimnastiğe kazandırdığı yenilikler ve yüksek standartlar, bu sporun gelişimine önemli katkılarda bulundu. Latynina'nın adı, halen dünya çapında en başarılı sporcular arasında saygıyla anılıyor. Latynina, özel yaşamında sade ve mütevazı bir hayat sürdü. Olimpik başarıları ve sportif katkıları nedeniyle çok sayıda ödül ve nişanla onurlandırıldı. Sovyetler Birliği Kahramanı Madalyası, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen Olimpiyat Nişanı ve pek çok ulusal ve uluslararası ödül, Latynina'nın başarılarının resmi tanınmasını sağladı. Larisa Latynina, sadece bir sporcu olarak değil, aynı zamanda bir lider ve ilham kaynağı olarak da tanınıyor.

Etiketler; larisalatynina

ARŞİV