Olimpik ikonlar Nadezhda Olizarenko

Sovyet orta mesafe koşucusu ve olimpik rekortmeni olan Nadezhda Olizarenko, 1980 Rusya Yaz Olimpiyatları’nda 800 metrede altın madalya kazandı ve bu madalyayı kazanırken hem dünya hem de olimpiyat rekorunu kırdı

27 Eylül 2024 - 11:10

Nadezhda Fyodorovna Olizarenko 28 Kasım 1953’te Bryansk Rusya’da dünyaya geldi. 14 yaşına geldiğinde atletizm antrenörü olan kız kardeşi Natasha’nın da teşvikleriyle atletizme başladı. Olizarenko 1968 yılında Sovyet Gençler Şampiyonası’nda 400 metre yarışını kazandı ve ilk ulusal başarısını elde etti. Bu sonuçla birlikte Sovyet genç atletizm takımının da bir üyesi oldu. Dokuz yıl boyunca istikrarlı bir çalışma ve çeşitli ulusal başarıların ardından 1977’de Sovyet A Milli Atletizm Takımı’na dahil edildi. A Takımla birlikte çıktığı ilk yarışmadan bir yıl sonra 1978 yılında Prag’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon oldu. Olizarenko, bu şampiyonadan 800 metre yarışı ve 4x400 m bayrak yarışından gümüş madalya ile döndü ve uluslararası arenaya ilk adımını attı.


OLİMPİK REKORTMEN
Olizarenko uluslararası sahneye çıktığı yıl yarışlardan sonra atletizme ara verdi ve Ukraynalı engelli koşucu Serhiy Olizarenko ile evlendi. Aynı yıl Universiade’de 800 metre yarışını kazandı. 1980 Olimpiyatları’ndan kısa bir süre önce Moskova’da 1:54.9 ile 800 metre dünya rekorunu kırdı ve bu onu o yılın ilerleyen zamanlarında olimpiyat oyunlarının doğal favorisi konumuna getirdi. Olimpiyatlarda tüm gözler üzerindeydi ve Olizarenko bekleneni fazlasıyla vererek Moskova Olimpiyatları’nda, Sovyetler Birliği adına yarışan Olga Mineyeva ve Tatyana Providokhina’yı da geride bırakarak 800 metreyi 1:53.43’lük bir dünya rekoruyla koştu. Bu rekorla birlikte altın madalyayı boynuna taktı ve bu yarışta Sovyetlerin bütün madalyaları toplamasına öncülük etti. Aynı olimpiyatlarda dünya rekoru kırdığı 800 metre yarışından sadece 5 gün sonra düzenlenen 1500 metrede de bronz madalya elde etti.


EMEKLİLİK-GERİ DÖNÜŞ
Olizarenko 1980 Olimpiyatları’ndan sonra hamilelik nedeniyle atletizmden emekli olma kararı alarak profesyonel spor yaşamını sonlandırdı ancak bu veda pek de uzun sürmedi. Aradan geçen dört yılın ardından olimpiyat unvanını korumak için 1984 Los Angeles’ta düzenlenen olimpiyatlara katılmak için atletizme geri döndü ancak Sovyetler Birliği’nin 1984 Yaz Olimpiyat Oyunları’nı boykot etmesi nedeniyle bu olimpiyatlara katılamadı. Aynı yıl Sovyetlerin düzenlediği Dostluk Oyunları’nda yarışan Olizarenko burada 800 metrede üçüncü olarak bronz madalya kazandı. 1985 Avrupa Salon Şampiyonası’nda ikinci olarak gümüş madalya kazanırken aynı yıl düzenlenen dünya kupasında üçüncülük elde etti. 1986 Avrupa Şampiyonası’nda ise ritmini yakalayarak yeniden altın madalyaya kavuştu. 1988’de ise sekiz yıl önceki dünya rekorundan sonra en hızlı süresinde koşarak 1:56.0’lık sezonun en iyi derecesini kaydetti ancak o yılın ilerleyen zamanlarında Olimpiyat Oyunları’ndan önce bir sakatlık geçirdi ve olimpiyat elemelerinin yarı finallerinde elendi. Bu sakatlıktan sonra iki yıl daha profesyonel spor hayatına devam etti ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra emekli oldu. Daha sonra Ukrayna’nın Odessa şehrinde atletizm koçu olarak çalıştı. 2001 yılında kendi atletizm kulübünü kurarak yeni sporcular yetiştirdi. Olizarenko uzun süre tedavi gördüğü amyotrofik lateral skleroz nedeniyle 2017 yılında hayatını kaybetti.


ARŞİV