Olimpik ikonlar: Nikolay Andrianov

Nikolay Andrianov, Michael Phelps 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda rekorunu kırana kadar, 7’si altın olmak üzere 15 Olimpiyat madalyası ile erkeklerde en fazla Olimpiyat madalyası kazanma rekorunu elinde bulunduran Sovyet jimnastikçi

23 Ağustos 2024 - 19:06

Nikolay Andrianov 14 Ekim 1952’de Vladimir şehrinde doğdu. Dönemin siyasi  yapısının elverişli olması nedeniyle erken yaşlarda spora başladı. Devletin uyguladığı ulaşılabilir spor imkanları sayesinde 11 yaşındayken Vladimir'deki Burevestnik spor topluluğunun Çocuk ve Gençlik Spor Okulu'na girdi. Burada ilk uluslararası başarısına imza attı. 1971'te  Madrid Avrupa Şampiyonasında 2 altın madalya kazanarak uluslararası arenaya ilk adımını attı. 1971-1980 yılları arasında Olimpiyat Oyunları, dünya şampiyonaları ve Avrupa şampiyonaları da dahil olmak üzere birçok uluslararası jimnastik yarışmayı  kazandı.

İLK OLİMPİYAT ALTINI 1972’DE GELDİ

Andrianov 1970'te Sovyet milli takımına seçildi. 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'nda yer egzersizlerinde altın madalya, takım müsabakasında gümüş ve atlamada bronz madalya kazandı. Dört yıl sonra Andrianov, Montreal Olimpiyat Oyunları'nda; yer egzersizlerinde, halkada, atlamada ve genel değerlendirmede altın madalya, paralel barda ve takım müsabakalarında gümüş madalya ve kulplu beygirde bronz madalya da dahil olmak üzere 7  madalya kazandı. 1980’de Moskova'daki olimpiyatlarda ise takım ve atlamada altın madalya, yer hareketlerinde ve genel değerlendirmede gümüş madalya, barfikste ise bronz madalya kazandı. Andrianov, Olimpiyat başarılarına ek olarak, 1978'deki genel klasman şampiyonluğu da dahil olmak üzere kariyerinde toplam 12 Dünya Şampiyonası madalyası kazandı. Ayrıca 8 kez Avrupa Şampiyonası kazandı ve 3 yıl üst üste (1975-77) Dünya Kupası jimnastik yarışmasını kazandı. 

ANTRENÖRLÜK KARİYERİNDE DE ŞAMPİYON

Andrianov, 1980 Moskova oyunlarından sonra emekliye ayrılarak Sovyet genç milli takımının koçluğunu üstlendi. Koçluk kariyerinin ilk büyük turnuvası için 4 yıl bekledi. 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda takımın başındaydı ve 6 altın madalya kazanan ve genel tasnifte şampiyon olan Vitaly Scherbo'nun gelişiminde en etkili isim oldu. Scherbo, otoriteyle sorunları olan bir sporcuydu ancak bir keresinde milli takımdan uzaklaştırıldığında Andrianov araya girerek onu tekrar takıma kazandırdı. Bu geri dönüşle yıldız öğrencisi adeta bir uyanış yaşadı ve kariyeri ivmelenerek sürdü. Andrianov, daha sonra kısa süreyle uluslararası hakem olarak görev yaptı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1994'ten 2002'ye kadar Japonya'da koçluk kariyerine devam etti. Başlangıçta, eskiden en zorlu rakiplerinden biri ve yakın arkadaşı olan Mitsuo Tsukahara tarafından oğlu Naoya'ya koçluk yapması için oraya getirilmişti ancak Andrianov'un milli takımla da çalışması, Japonya'nın 2004 Atina Olimpiyatları'nda takım altın madalyası kazanmasıyla sonuçlanan bir canlanmanın da ilk kıvılcımları oldu. Andrianov Japonya'yı altın madalyaya taşıdıktan sonra memleketi Vladimir'e döndü ve gençliğinde başladığı jimnastik okulunun başına geçti. Andrianov, 2001 yılında Uluslararası Jimnastik Federasyonu'nun Onur Listesi'ne dahil edildi . Beş yıl sonra, federasyon 125. yıl dönümünü kutlayan Cenevre'deki kutlamalarda ona özel bir saygı duruşunda bulundu. Uzun süre hastalıkla mücadele eden Andrianov,  21 Mart 2011'de henüz 58 yaşındayken öldü.


 


ARŞİV