Olimpik İkonlar: Simone Biles

Simone Arianne Biles kazandığı 37 olimpiyat ve dünya şampiyonası madalyasıyla, tarihin en çok madalya kazanan ve tüm zamanların en başarılı jimnastikçisi olarak kabul ediliyor

29 Mayıs 2024 - 11:25

Kariyeri boyunca birçok rekora imza atan Simone Arianne Biles özellikle 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda tek bir oyunda dört altın madalya alarak ABD tarihinde bunu başaran ilk kadın jimnastikçi oldu. Biles ayrıca aldığı altı dünya şampiyonluğu ile birlikte toplam 23’ü altın olmak üzere 30 dünya şampiyonası madalyasıyla eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza attı.

KORUYUCU AİLE İLE BÜYÜDÜ

Simone Biles 14 Mart 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Ohio eyaletinde dört kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Biyolojik annesi maddi yetersizlikten dolayı çocuklarına bakamıyordu, bu nedenle çocuklar koruyucu aileye verildi. 2000 yılında Biles’ın büyükannesi ve büyükbabası çocukların koruyucu ailede olduklarını öğrendikten sonra onları geçici olarak evlat edindiler. Üç yıl sonra ise Simone ve kız kardeşi Adria’yı resmen evlat edindiler. Simone, 6 yaşındayken bir kreş gezisi sırasında jimnastikle ilgilenmeye başladı ve sekiz yaşında koçu olan Aimee Boorman’la tanışarak onun yönetimi altında 11 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü. Biles , 2010 yılında henüz 13 yaşındayken Kadınlar Gençler Olimpiyat Ulusal Şampiyonası'nda yer hareketlerinde altın ve atlamada bronz madalya kazandı. 2011 yılında ise elit düzeydeki rekabete ilk adımını attı. 2012 yılında Teksas’ta ilköğretim eğitimine devam ederken düzenli olarak antrenman yapıyordu. Bunun yanında ebeveynleri tarafından kurulan bir spor salonu olan Dünya Şampiyonlar Merkezi'nde haftada 35 saat antrenman yapıyordu. Bu yoğun tempo nedeniyle resmi okulu bırakıp evde eğitime geçmeye karar verdi.

16 YAŞINDA “BİLES” HAREKETİNİ BIRAKTI

2012 yılında Teksas'ta düzenlenen US Classic'te tonozda birinci, yer egzersizlerinde ikinci, denge aletinde üçüncü ve paralel olmayan çubuklarda dördüncü oldu. Bu galibiyetle St. Louis, Missouri'deki 2012 ABD Ulusal Şampiyonasında yarışmaya hak kazandı. 2012 ABD Ulusal Şampiyonası'ndaki performansıyla genel klasmanda üçüncü oldu., atlamada birinci, yer egzersizlerinde, denge kirişlerinde ve paralel olmayan barlarda altıncı oldu. Bu onun Amerika Birleşik Devletleri Jimnastik Genç Takımının bir parçası olarak seçilmesine neden oldu ancak 2012 olimpiyat takımında yer almak için yaş sınırına takıldı. 2013 Dünya Şampiyonası’nda yer hareketlerinde birinci, atlamada ikinci ve denge aletinde üçüncü oldu. Bu şampiyona  sırasında yer rutinine karmaşık bir takla hareketi dahil etti ve bu hareket literatüre "Biles" olarak geçti. 2015 yılında ise toplam 13 altın madalya kazandı. Hem ABD Ulusal Şampiyonasında hem de Dünya Şampiyonasında üçüncü genel şampiyonluğunu kazanarak kariyerine hız kesmeden devam etti.

2016 RİO YAZ OLİMPİYATLARI

2012 Londra Olimpiyatları'na katılamayacak kadar küçük olan Biles, Rio de Janeiro'daki 2016 Oyunları'na giderken spor otoritelerinin favorisiydi. Beklentileri karşılayarak önce takım müsabakasında üstün performansıyla Amerika Birleşik Devletleri'ni altın madalyaya taşıdı, ardından da bireysel yarışta birincilik elde etti. Ayrıca yer ve atlama yarışlarını da kazanarak tek bir Olimpiyatta dört altın madalya aldı ve bunu başaran beşinci kadın jimnastikçi oldu. Biles ayrıca denge çubuğunda bronz madalya alarak bu olimpiyatlarda madalya sayısını beşe çıkarttı.

“HİKAYEMİ ANLATMAKTAN KORKMUYORUM”

Aynı yıl jimnastiğe ara veren Simone Biles, ABD’de yaşanan en büyük skandallardan birinin de mağdurları arasındaydı.1998-2015 yılları arasında küçük yaşlardaki 250'nin üzerindeki çocuğa tedavi sırasında cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle ayrı davalardan toplam 360 yıl hapis cezası alan ABD Cimnastik Takımı'nın eski doktoru Larry Nassar'ın mağdur ettiği isimler arasında yer alan Biles, konuyla ilgili olarak, "Hikâyemi anlatmaktan korkmuyorum. Bu sporu çok seviyorum ve hiçbir zaman pes etmeyeceğim. Bir adamın ya da ona imkan sağlayanların benim sevgimi ve neşemi çalmasına izin vermeyeceğim." dedi.

TARİH YAZMAYA DEVAM ETTİ

2018 yılında jimnastiğe geri dönen Biles, 2018 ABD Ulusal Şampiyonasında, yaklaşık 25 yıl içinde rekor kıran, beşinci genel şampiyonluk da dahil olmak üzere beş etkinliğin tamamını kazanan ilk kadın jimnastikçi oldu. Biles, 2018 şampiyonasında dört altın, bir gümüş ve bir bronz kazanarak dünya şampiyonası tarihinde en çok madalya alan kadın jimnastikçi olmayı başardı ve bu yarışmadaki madalya sayısını 20’ye çıkarttı. Biles, 2019'da da tarih yazmaya devam etti. O yılki dünya şampiyonasında, altmış yılı aşkın bir süre içinde biri genel yarışmada olmak üzere beş altın madalya kazanan ilk jimnastikçi oldu. Ayrıca denge çubuğu üzerinde  inanılmaz derecede zor bir hareket olan çift bükümlü, çift geri taklalı iniş hareketini de başlatarak hem bu branşa bir hareket bıraktı hem de bunu başarıyla gerçekleştirdi. Aynı yıl ABD ulusal şampiyonalarında dördü altın olmak üzere beş madalya daha kazandı. Simone Biles erken yaşlarda başladığı jimnastik hayatında kırılması güç birçok rekora imza atarak birçok otorite tarafından tüm zamanların en iyi jimnastikçisi olarak anılıyor.

 

ARŞİV