Oyun, eğitim, spor bir arada

Çocuklar Soroban ve Anzan denilen zihin sporlarıyla onlarca sayılık matematiksel işlemi kısa sürede yaparken hem eğleniyor hem de öğreniyor

19 Kasım 2015 - 16:28
Mustafa SÜRMELİ
Soroban (mental aritmetik) tekniğinden bahseden ve bunun, yüzyıllardır Japonya’da kullanılan muhasebe gereci olduğunu anlatan Kadıköy Japon Zeka Oyunları Merkezi kurucusu Mert Gürgüç, günümüzde tasarlanan Soroban ve Anzan teknikleriyle kalem kâğıt kullanmadan, birkaç basamaklı 10-15 sayıyla saniyeler içinde hesap yapmanın mümkün olduğunu ifade etti.
Uluslararası Renju Federasyonu (RIF) Türkiye Genel Temsilcisi de olan Mert Gürgüç, “Uzakdoğu’nun bu en önemli eğitim modeli olan mucize Japon sisteminin göz ardı edilmemesini öneriyorum. Soroban ve anzan çocuklara istikrar, kararlılık, çalışkanlık, azim, disiplin ve hız kazandırır. Türkiye’nin en hızlı hesap yapabilen çocuklarını yetiştiriyoruz” dedi.
Matematik ve Zeka Oyunları Merkezi’nde öğrendikleri soroban ve anzan tekniğiyle çocukların 3-4 basamaklı, birden çok sayısı saniyeler içerisinde hesaplamayı başarması hayret verici. Gürgüç, çocukların bu aşamaya öğrendikleri tekniklerin yanı sıra disiplinli çalışmayla geldiğini belirtti. Çocuklarının matematik ve zekâ oyunları merkezindeki gelişiminden çok memnun olduğunu ifade eden ebeveynler de çocuklarının soroban ve anzan tekniği yardımıyla matematiğe odaklanarak başarılı olduğunu belirtti.
HEM SPOR HEM OYUN
Çocuklar, Japon Zeka Oyunları Merkezi’nde Renju, Gomoku, Origami ve Kendama gibi eğlendiren aynı zamanda problem çözme yeteneğini, zihin gelişimi sağlayan oyunları da öğrenme imkanına sahipler. Örneğin Kendama hakkında kısa bilgi veren Mert Gürgüç, “Sporun, odaklanmanın, dengenin ve estetiğin aynı anda yaşandığı bu oyuncak, gençlerin ve çocukların vazgeçemediği tabletleri kenara atıp ders çalışırken becerilerini sergiledikleri, harika bir gereç” dedi.

ÇOCUKLAR MEMNUN
4 yıldır Feneryolu’ndaki Japon Matematik ve Zeka Oyunları Merkezi'ne devam eden Deniz Kaan Erman, Mayıs ayında Kadıköy Gençlik Merkezi’nde Kadıköy Belediyesi’nin sponsorluğunda düzenlenen Renju&Gomoku  (strateji ve düşünce sporu) Avrupa Şampiyonası’nda dördüncü oldu.
Mert Gürgüç’ün kızı Melek de babasının verdiği eğitimlere severek katıldığını söyledi. Çalışmaların sanıldığı gibi zor olmadığını anlatan Melek, “Eğer çalışırsak başarabiliriz. Zaten başarabiliyoruz. Soroban ve anzan matematiği, origami el becerisini, sanat yeteneğini geliştiriyor. Renju da zihni geliştirmeyi sağlıyor. Küçükken matematik zor gelirdi bana. Ama soroban yaparak matematiğim gelişti” dedi. Mert Gürgüç ise öğrencilerinin başarılarıyla en büyük mutluluğu ve gururu yaşadığını ifade etti.

ŞAMPİYONA KADIKÖY'DEYDİ
Kadıköy Belediyesi Kalamış Gençlik Merkezi (KGM) geçtiğimiz Mayıs ayında Renju&Gomoku Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Yarışmaya katılan Kadıköylü çocuklar da burada elde ettikleri başarıyla gururlandırdı.
Yarışmada Kadıköy Japon Zekâ Oyunları Merkezi öğrencilerinden Emre Dinçer’in, soroban ve anzan tekniklerini kullanarak zihinden yaptığı aritmetik şovu, eğitim sistemiyle dünyaca tanınan Finlandiya ve Estonyalı eğitimcileri ve öğrencileri şaşırttı. Finlandiya ve Estonyalı eğitimcilerin bu sistemi ülkelerinde görmek için adım attıkları ifade edildi.

ARŞİV