Pilates Skolyoz ve Kifoz sorununa faydalı mı?

Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi Pilates Eğitmeni Nurcan Bengin bu hafta pilatesin omurga bozuklukları tedavisindeki faydalarına değindi.

21 Şubat 2013 - 14:16

Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi Pilates Eğitmeni Nurcan Bengin bu hafta pilatesin omurga bozuklukları tedavisindeki faydalarına değindi. İşte Bengin’in ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bu haftaki yazısı:

Skolyoz, omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir veya kendi eksenleri etrafında döner.
Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda veya hekim kontrolü ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir. Skolyoz çok değişik nedenlerle ortaya çıkabilir, okul çocuklarında ortalama yüzde 1,5 oranında olduğu belirtiliyor.
Kızlar ve erkek çocuklarda yaklaşık oranlarda görülebilen skolyozun genetik olduğunu savunan uzmanlar da bulunuyor. Skolyozun farklı nedenlerle ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, yapısal skolyozun doğumsal, travma, tümörler ve diğer nedenlerle yapısal olmayan skolyozuz ise postüral skolyoz, bacak uzunluk farklılıklarına bağlı, kalça eklem kaynaklı ve enflamatuar nedenlerle ortaya çıkabildiğini vurgulamaktadırlar.
Yaş, cinsiyet ve eğriliğin derecesine göre skolyozun ilerlediği belirtilirken, yapısal skolyozda ergenliğe geçiş döneminde eğrilik derecesinin daha hızlı arttığı tespit edilmiş olup, bunun ergenlik sonrası durduğu da önemli bir tespit.
Skolyoz bir hastalık değildir, biçimsel bir deformitedir. Bazı vakalarda kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğer solunum kapasitesi, akciğerin bu durumuna bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bu durumda solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonları, kronik ağrı ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir.
SKOLYOZ VE PİLATES
Skolyoz hastalarında pilates, ilk tercih edilen egzersizdir. Skolyoz hastalarında pilates iki amaçla yapılır. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme, ikincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir. Böylece hastalarda skolyoza bağlı olarak gelişebilecek kulunç ya da omurga kireçlenmesi gibi hastalıkların oluşumu engellenir. Skolyozu 20 dereceye kadar olan kişilerde pilates egzersizleri sayesinde olumlu sonuçlar alınmaktadır.

KİFOZ (KAMBURLUK) VE PİLATES
Kifoz değişik nedenlerle gelişir. Gevşek bir bicimde oturma, yürüme, kötü duruş pozisyonu (bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre sabit ve uygun olmayan şekilde oturma) omurgadaki bağları gerer ve bu da zamanla omurganın doğal eğiminin artmasına neden olur. Omurlar arasında kaynamalar, yapışıklar çocuk büyüdükçe ilerleyen kamburluklara neden olur. Bu tür kamburluklar çok hızlı ve ciddi biçimde artar. Kifoz’da ağrı nadir olarak görülür. Yapılan pilates egzersizleri ile “sınırlı” da olsa düzelme sağlanabilmektedir.
Bazı kişiler alışkanlık olarak kambur dururlar. Bu kişilerin kifoz hastalarından farkları istediklerinde dik durabilmeleridir. Röntgen açı ölçümleri de normale yakın çıkar. Bazı ağır sporlarda artan göğüs kafesi hacmi ve kas kitlesinin omurgayı öne çekmesi ya da ergenlik çağındaki kızlarda gelişmekte olan göğüsleri gizleme gayreti duruş bozukluğu sebebi olarak düşünülür. Duruş bozukluğu zaman içinde esnekliğini yitirebilir. Zaman içinde koltuğa yığılarak kambur oturmaya ve kambur yürümeye bağlı olarak omurga çevresi bazı bağlar kısalarak kifoz hastalığına dönüşebilir. Bu kişiler isteseler de artık dik duramazlar. Bu, kifoz hastalığına dönüşüm olarak düşünülebilir
Kifozun önlenebilmesine yönelik egzersizler genelde duruş bozukluğuna bağlı kifoz için geçerli olabilir. Kısa olan karın, göğüs ve bacak kaslarının uzatılması; omurga çevresi kasların güçlendirilmesi ana prensiplerdir. Kemik erimesine bağlı omurga kırıkların oluşmasını engellemek ya da kırık omurların daha fazla çökmesini durdurarak kifoz oluşumu engellenebilir. Bu durum için en etkili yöntem omurgayı uzatıcı ve omurga etrafında yer alan kasları güçlendirici pilates egzersizleridir.

ARŞİV