Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi Pilates Eğitmeni Nurcan Bengin, bu hafta pilates tekniğinin iskelet sistemine olan katkılarını anlattı.
Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi Pilates Eğitmeni Nurcan Bengin, bu hafta pilates tekniğinin iskelet sistemine olan katkılarını anlattı.
Pilatesin iskelet sistemi kaslarının dayanıklılığını artırarak vücudun uzun bir kas yapısına sahip olmasını sağladığını belirten Bengin, omurga problemlerinin en büyük nedeninin vücut kasları arasındaki kuvvet ve esneklik dengesizliği olduğunu ifade ediyor. Pilatesin tam da burada devreye girdiğini ve dengesizliği ortadan kaldırarak, dengeli bir vücut bütünlüğü ortaya çıkardığını belirten Bengin, iskelet kaslarını güçlendirerek omurgayı koruma altına almak için pilatesi tavsiye ediyor. Bengin diğer noktaları ise şöyle sıralıyor:
Günümüzde birçok insan hareketsizlik ya da genetik nedenler sebebi ile omurga problemleriyle uğraşmaktadır. Pilates omurgayı destekleyen kasları çalıştırarak bu problemlerin oluşmasını engellemekte ve omurga problemi yaşayanların rehabilite edilmesini sağlamaktadır. Pilates esneklik ve daha zinde vücut sağlar. Hareket kabiliyetinde artış ve laktik asidin vücuttan atılmasını kolaylaştırır, kas kuvveti ve dayanıklılığını arttırır. Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir. Güçsüz kaslar, kemiklerin direncinin düşmesine ve kemik erimesine neden olur. Pilates, kasları kuvvetlendirerek kemik üzerinde kasın uyguladığı stresi arttırır ve kemiklerin güçlenmesini sağlarken aynı anda birçok kası birlikte çalıştırarak kişinin hareket kabiliyetini arttırır. Kaslarımız aynı anda ekip çalışması yaparak çalışır ve zihin beden bütünlüğünde de artış sağlanır ve böylece kaslarınız sizi değil siz kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenirsiniz.
Pilates temel prensiplerinden olan doğru duruş pozisyonu sayesinde eklem sakatlıklarının önüne geçilmiş olur. Ağrıların ve şikâyetlerin tekrarlanmasını ortadan kaldırır.
Özellikle omurga olmak üzere, tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar, kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır. Duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur;
Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir.
NORMAL POSTÜR (DURUŞ) NEDİR?
Kas iskelet sisteminde bir zorlanmaya sebep olmayan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür ya da normal duruş denir.
İyi bir postür eğitimi çocukluk yaşından itibaren başlar. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal hastalığın, organ bozukluklarının ve ruhsal bozuklukların sebebi olabilir.
Başın dik ileri ve geri eğiklik yapmaksızın yanlardan bakıldığında kulakların tam omuzlar hizasında olması, göğsün dik durmasıideal ayakta durma pozisyonudur. Tabi bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalıdır. Karın düz olmalıdır. Omuzlar dik olmalı, çökmüş gibi olmamalıdır. İdeal yatış pozisyonunda ise yatak sert ve düz olmalı, vücut ağırlığı ile yaylanmamalıdır. Baş ve gövde uyum içinde olmalıdır. Yastık çok alçak veya çok yüksek olmamalı, boyundaki çukurluğu destekleyecek kadar olmalıdır. Çok yumuşak yastıklar zararlıdır. Ayrıca çok sert ve yüksek yastıklar başın askıda kalmasına ve boynun zorlanmasına sebep olur.
Oturma postürü ayakta durma postürüne göre daha gevşek bir postürdür. İdeal bir oturmada yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalıdır. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, her iki ayak yere eşit olarak temas etmelidir. Çalışma esnasında öne eğilmeyi önlemek için masaya yakın oturulmalı, araba kullanılıyorsa direksiyona yakın olunmalıdır. Sırt ve mümkünse baş, eğimi hafif arkaya bakan bir destekle desteklenmelidir. Otururken kolların bir destekle desteklenmesi omuz ve boyuna binen yükü azaltır.