Kadıköy Spor Lisesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında öğrencilerini yetenek sınavıyla erken yaşlardan itibaren profesyonel sporculuğa hazırlama hedefiyle açıldı. Henüz üçüncü akademik yılına girmesine rağmen pek çok yerel ve ulusal başarıya şimdiden imza attı. Biz de liseye dair merak edilenleri okul müdürü Dursun Şen ile konuştuk.
Bize biraz spor liseleri hakkında bilgi verir misiniz?
Spor liselerimiz, okullarda sporun tabana yayılmasını sağlayan, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedebilmek için açılmış okullarımız. Türkiye’yi temsil edebilecek sporcu yetiştirmeye yönelik kurulmuş olup eğitim süresi 4 yıldır. Amaç spor akademisine ön hazırlık gibi de değerlendirilebilir. Öğrencilerimizin hedefleri genel olarak spor akademilerine girmek. Bizler de bu hedeflerinde onlara destek oluyoruz. Öğrencilerimiz gittikleri üniversitelerde, spor akademilerinde oradaki akademik kadroları oluşturup, geleceğin spor alanındaki bilim adamlarını yetiştirebilmek de hedeflerimiz arasında.
Spor lisesi mezunu bir öğrenci ileride neler yapar?
Öğrencilerimiz okullarımızdan mezun olduktan sonra spor beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon gibi spor akademilerimizin çeşitli bölümlerinde okuyup, oradaki akademik kadrolarda görev alabilirler. Ya da beden eğitimi öğretmeni olup devlet okullarında veya özel sektörde beden eğitimi öğretmenliği görevini yürütebilirler. Antrenörlük eğitimi üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda antrenör veya spor kulüplerinde antrenör olarak görev alabilirler. Spor yöneticiliği bölümümüz var. Spor akademilerinde, spor yöneticiliği bölümlerinden mezun olan öğrencilerimiz de spor yöneticisi olarak spor tesislerinde görev alabilirler. Özellikle rekreasyon bölümlerinden mezun olanlar da özel sektörde çok rahat iş bulabilmekteler.
KAYIT YETENEK SINAVIYLA
Spor liselerine başvuru şartları nelerdir, kimler bu liselere girebilir?
Spor liselerine ortaokuldan mezun olan 8. sınıfı bitiren öğrenciler başvuru yapabilirler. Yetenek sınavı ile öğrenci alıyoruz. 8. sınıfı bitiren öğrencilerimiz için Haziran ayı gibi sınavlar okullarımızda duyuruya çıkmakta. Yapacağımız sınav için bir kılavuz hazırlıyoruz. Onu duyurduktan sonra öğrenciler sınav tarihleri için okullarımızdan randevu alabiliyorlar ve sınavlarımızı gerçekleştiriyoruz.
Yetenek sınavları hakkında bilgi verir misiniz?
Yetenek sınavlarında bir parkurumuz oluyor, koordinasyon parkurumuz. Bu parkuru her spor müdürlüğü kendi komisyonunca hazırlıyor. Koordinasyon parkurunda sprint koşusu, dayanıklılık, güç ve hızı ölçen bir parkur. Parkuru tamamlayan öğrencilerimizin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da hesaplanıyor. Hesaplanan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına aynı zamanda öğrencimizin sporcu özgeçmişi de komisyon tarafından puanlanıp öğrencimizin yetenek sınav puanı oluşturuluyor.
Okulun spor programları nelerdir, hangi branşlar öne çıkıyor?
Takım sporlarında futbol ön planda. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’den futbolcular okulumuzda bulunmakta. Futsal da hem kız hem erkek takımı olarak çok başarılı bir grafik izliyor. Basketbol, voleybolda çeşitli kulüplerde oynayan öğrencilerimiz var. Hentbol takımımız da turnuvalara hazırlanan takım sporlarından bir diğeri. Masa tenisi ve kürek takımı var. Fenerbahçe Kürek Takımı öğrencileri okulumuzda eğitim alıyor. Bokstan satranca, atletizmden jimnastiğe kadar, su altı paletli yüzmeden, kule atlayıcısına kadar yüzme branşında olduğu gibi çok çeşitli alanlarda okulumuzda sportif branşlar mevcut. Branşı olmayan öğrencilerimizi alternatif sporlara yönlendiriyoruz. Bunun için de çalışmalarımızı sene başında başlattık. Alternatif sporlardan kriket takımı kurduk. Çok güzel bir sportif başarı grafiği gösteriyorlar. Kriket takımının yanında ragbi takımımızı oluşturduk. Ragbi takımımız antrenmanlara başladı. Bowling takımımız keza yine öyle. Alternatif sporları da Türkiye’de hem tanıtmak hem de öğrencilerimizin milli takımlarda ülkemizi temsil etmesi için çalışıyoruz.
İKİ AYAKLI EĞİTİM SİSTEMİ
Öğrenciler akademik başarı ile spor faaliyetleri arasındaki dengeyi nasıl sağlıyor?
Spor liselerinin kuruluş amacı zaten bu. Spor yapan öğrencilerimiz kulüplerinde gerçekten ağır antrenmanlar yapıyorlar. Bu yoğun tempoda öğrencilerin akademik başarısının da etkilenmemesi, okula devamının sağlanması ve aynı zamanda da akademik olarak lise eğitimini tamamladıktan sonra bir üst eğitime geçebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Eğitim takvimimiz iki ayaklı ilerliyor. Kültür dersleri dediğimiz fizik, kimya, biyoloji, matematik, edebiyat bir taraf, bireysel ve takım sporları bir taraf. Tabii ki spor faaliyetleri okulumuzda daha yoğun işleniyor. Biz de dengeyi kurmak adına hem öğretmenlerimiz hem okul idaresi olarak elimizden geleni yapıyoruz.
Öğrencilerin gelecekleri ile ilgili üniversite ve kariyer planlama konusunda ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Öğrencilerimizin üniversite ve kariyer planlaması konusunda çeşitli rehberlikler yapıyoruz. Spor liselerimizde öğrencilerimizin hemen hemen tamamının hayali ve hedefi spor akademileri ve spor akademilerindeki çeşitli bölümler. Bundan dolayı da üniversitelerimize, özellikle spor akademilerine gezi düzenliyoruz. Önümüzdeki sene 12. sınıflarımız oluşacak. Öğrencilerimiz 12. sınıfa geçtiklerinde spor akademilerinin yapmış olduğu ve akademilere girişin ön şartı olan yetenek parkuruna da öğrencilerimizi çalıştırarak onları spor akademilerine hazırlayacağız.
Okulun spor tesisleri ve ekipmanları hakkında bilgi verir misiniz, imkanlar yeterli mi?
Okulumuzun yan tarafında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait büyük bir spor salonu mevcut. Bu salonda öğrencilerimiz bütün takım ve bireysel sporlarını gerçekleştirebiliyorlar. Buna ek okulumun yine çok yakınında yer alan Dumlupınar Spor Kulübü ve Fenerbahçe Spor Kulübüne ait çim sahalar bulunuyor bunları bu iki kulüple yaptığımız protokoller neticesinde kullanabiliyoruz. Futbol, atletizm, kriket ve ragbi çalışmalarımızı bu iki çim sahada gerçekleştiriyoruz. İBB’ye ait spor salonu da oldukça büyük ve yeterli. Okulda verdiğimiz fizyoloji, anatomi, spor bilimi gibi akademik derslerin de uygulamalı kısımlarını yine kapalı spor salonunda yer alan dersliklerde yürütüyoruz. Okulumuz zaten sınırlı kontenjanla eğitim veriyor, toplamda 252 öğrencimiz var. Henüz bize ait bir binamız yok ancak Milli Eğitim Müdürlüğünün bu konuya ilişkin çalışmaları devam ediyor. Spor ekipmanlarımızda herhangi bir eksiğimiz yok. Bu konuda da Kadıköy İlçe Müdürlüğü’ne ayrıca teşekkür ediyorum. Hiç mağduriyet yaşatmadılar bize. Bunlara ek olarak velilerimiz bu konuda çok duyarlı ihtiyaç durumunda destek veriyorlar. Ümraniyespor’a burada parantez açmak isterim, futbol takımımıza büyük destek verdiler eşofman takımlarından futbol toplarına kadar pek çok ihtiyacımızda yanımızda oldular. En önemli konulardan biri de ulaştırma. Bazen günde üç farklı yerde yarışmalar turnuvalar oluyor bu durumda sürekli araç ihtiyacımız oluyor. Bu noktada Kadıköy Belediyesi’ne özellikle teşekkür ediyorum ulaşım konusunda bize büyük destek sağlıyor.