Savunma sporlarına ilgi artıyor

Kendisi, eşi, altı kızı ve torunları karateci olan karate ustası Hakkı Koşar, kadınlar arasında da savunma sporlarına ilginin arttığını söyledi

20 Mart 2015 - 10:42
Mustafa SÜRMELİ
Karatenin dünya çapında tanınan ismi Hakkı Koşar, karate, judo ve aikidonun, yakın savunmanın çok önemli tekniklerini içerdiğini söyledi. 50 yıllık Karate geçmişiyle Türkiye ve dünyada tanınan Koşar, “Karate, hayatı ıskalamamaktır. Güçlü olup kimseye zarar vermemek ama yaşadığı müddetçe de hiç kimsenin kendisine zarar vermesine müsaade etmemektir. ‘Karate do’ bir yaşam felsefesidir. Olumsuzluklardan korunmak için gözlerin ve beynin açık olmasıdır” dedi.
Kadıköy Moda’daki karate okulunda Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarını yönetebilecek çapta hakem, antrenör yetiştiren ve seçen Koşar, son dönemde kadınların da karateye ilgisinin arttığını belirtti.
Bir zamanlar Yeşilçam yapımlarının da vazgeçilmez aktörlerinden olan Koşar, karatede 9. Dan seviyesinde. Son aşama olan 10. Dan seviyesine ulaşmak için yıllardır olduğu gibi disiplinli çalışmayı elden bırakmadığını söyledi.
 
AİLE ORTAMINDA KARATE
Hakkı Koşar’ın Eşi Leyla Koşar ile 6 kızı Melek, Reyhan, Burcu, Banu, Şebnem, Meltem de karateci. Torunlar da öyle…
Melek, Meltem ve Banu Koşar, karate okulunun başında. Farklı yaş veya meslek gruplarından pek çok kişiye karate öğretiyorlar. Hakkı Koşar, aile bireyleriyle yıllardır sevgi ve saygıya dayalı gerçek bir spor eğitimi verdiklerini söyledi.
Melek Koşar Hacıoğlu çocuklarının en büyüğü. 5 yaşında karateye başladı. Şimdi 8. Dan seviyesinde. Hocası, babası olunca karate bir yaşam biçimi olmuş. “Doğduk tatemiye(minder) girdik” diyor Melek Koşar Hacoğlu. Son zamanlarda kadınlara yönelik şiddet olaylarının her insan gibi kendisini de çok rahatsız ettiğini vurgulamadan geçmiyor ve ekliyor: “İyi ki karate öğrenmişim”
 
KARATECİ KIZ KARDEŞLER
Karate sayesinde kötü olaylara karşı kadınların kendini savunabileceğini söyleyen Melek Koşar Hacoğlu, “Siyah kuşak kazandığım1976 yılıydı. Beni takip ettiğini fark ettiğim bir kişi saldırmaya kalktı.  Refleks, özgüven, güç ve tekniğim sayesinde yaptığım etkili bir hamleyle kendini yerde buldu ve kalkamadı” dedi.
Hakkı Koşar’ın 10 yaşında siyah kuşak sahibi olan diğer kızı Meltem Koşar’ın eşi ve kızları da karateci.  Bekârken, rahatsız edildiği için çok kavga ettiğini söyleyen Meltem Koşar, karateci olduğu için çok kez erkek veya kız arkadaşını koruduğunu söyledi.
Banu, Şebnem, Meltem Hoca, çocukluk yıllarında bir gün erkek olan kuzenleriyle onun arkadaşlarını da dayak yemekten kurtardıkları olayı hiç unutmadıklarını anlatırken, 7. Dan sahibi Banu Koşar da yıllar önce İtalyanca kursuna gittiği dönemde kendisini taciz etmeye kalkan dört kişiye iyi bir ders verdiğini anlattı. 

ARŞİV