Sorularla pilates…

Pilates hakkında merak edilen her şey.

13 Kasım 2013 - 11:41
1-Pilates nedir?:
Zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kasları güçlendiren, esneten ve özellikle karında derindeki kasların kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir.
2-Pilatesin diğer geleneksel çalışmalardan farkı nedir?:
Pilates’in diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.
Pilates’te tüm vücut çalıştırılmaktadır. Karın-sırt (core) bölgesini çalıştıran, omurganın dayanıklılığını artırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.
Özetlemek gerekirse Pilates core bölgesini geliştiren, kasların dayanıklılığını artıran, vücut duruşunu düzelten mükemmel egzersizleri içerir.
3-Kifozum var. Pilates iyi gelir mi?:
Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir.
4-Kemik erimem var Pilates iyi gelir mi?:
Kalıtsal ya da yaşa ve hormonal gelişmelere paralel olarak gelişen kemik erimesi özel muayene sonucu ortaya çıkar. Genelde her sene belli oranlarda artış gösteren kemik erimesinde; çok özel hazırlanmış programlarla ilerlemenin önüne geçildiği hatta çok yeni ve özel vakalarda gerilemelere rastlanmıştır.
5-Dizimde problem var. Pilates yapabilir miyim?
Diz problemi yaşayan kişilerde pilates ile oldukça başarılı sonuçlar almamız mümkündür. Ayrıca pilates kalça, diz ve ayaklarda artroz, kireçlenme, deformasyon taban düşüklüğü, ağrı ve yorgunlukları önler ve tedavilerini destekler.
6-Pilatesi kimler Yapabilir?
Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir.
7- Pilates ile kilo verebilir miyim?:
Hedef kilo vermekse pilatese ek olarak kardiyo egzersizleri de yapmamız gerekir.
8- Pilates sadece topla yapılan bir egzersiz midir?:
Pilates; reformer, cadillac, chair, barrel gibi büyük ekipmanların yanı sıra mini ball, bant, çember ve büyük topun da dahil olduğu küçük ekipmanlarla da uygulanan bir egzersiz türüdür.
9- Hiç esnek değilim pilatesin bana faydası olur mu?:
Pilates esneklik ve kas gelişimi ile vücudun hareket yeteneği ve duruşunu geliştirmektedir. Esneklik konusunda problem yaşayan kişilerin pilates ile bu sorunu çözmeleri mümkündür.
10-Bel boyun ve sırt ağrılarım var pilates iyi gelir mi?:
Pilates ile bel, boyun ve sırt kaslarını güçlendirerek bu bölgelerde oluşan ağrıları çok aza indirmek ya da yok olmasını sağlamak mümkündür.
11-Ne sıklıkla pilates yapmalıyım?:
İhtiyaç ve amaca yönelik olarak haftada en az 2 ya da 3 gün yapmak idealdir. 4 ya da 5 gün yapılabilirse mükemmeldir. Ancak egzersiz yapmak kadar vücudun verimli bir şekilde dinlenmesi de önemli bir unsurdur. Bu yüzden haftada en az 1 gününüzü dinlenmeye ayırmanızı öneririm.
12. Pilates yaparken ne giymeliyim?:
Egzersiz sırasında beden hareketlerinizi kısıtlamayan, çok sıkı ya da çok bol olmayan kıyafetler tercih edebilirsiniz. Pilates ayakkabısız yapılan bir çalışmadır. Bu yüzden ister çıplak ayakla yapabilir istenirse çorap kullanabilirsiniz.
13-Duruş pozisyonlarındaki etkisi nedir?:                  Pilates temel prensiplerinden olan doğru duruş pozisyonu sayesinde eklem sakatlıklarının önüne geçilmiş olur. Ağrıların ve şikâyetlerin tekrarlanmasını ortadan kaldırır.
Özellikle omurga olmak üzere, tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar.
Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır. Duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur;


Nurcan BENGİN (KGM Pilates Eğitmeni)

ARŞİV