Spor yaraları sarmak için teyakkuzda

Deprem felaketi sonrası oluşan dayanışma ağına spor dünyası da büyük destek veriyor. Her kademeden her yaştan spor insanları el ele vererek depremzedeler için seferber olmuş durumda.

24 Şubat 2023 - 10:53

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli iki depremle yaşanan felaketin acıları hâlâ taze, süreç yakıcılığını koruyor. Spor dünyası da hem acılarını sarmaya çalışıyor hem de geride kalanların ihtiyaçlarına merhem olabilmek için yardımlaşma kampanyalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta enkaz altında kalan sporculardan gelen her kötü haberle yasa bürünen spor camiası ulaşılamayan sporcular için de umudunu yaşatmayı sürdürdü. Ancak aradan geçen günler umutları söndürdüğü gibi her gelen kötü haber da yası katmarlendirdi. Bu esnada her spor federasyonu da ara verilen liglerin, organizasyonların ne zaman başlayacağı, bölgede yer alan ve felaketi tam merkezde yaşayan kulüplerin akıbetinin ne olacağı konusunda önemli kararlar alıyor.

DAYANIŞMAYA DEVAM
Felaketten sağ kurtulan bölgedeki insanlar için gündelik yaşamın zorlukları da kat be kat artmış durumda. Barınma, sağlık, yemek, ısınma ve hijyen ürünler öne çıkan başlıklar olurken etkilenen bölgenin büyüklüğünden dolayı ihtiyaçların boyutu da çok büyük. Bu acil ihtiyaçlar için spor dünyasının dayanışma kampanyaları da hem ulusal hem de uluslarası boyutta tüm hızıyla sürüyor.

ATSU'DAN KÖTÜ HABER GELDİ
Depreme, onlarca kişiye mezar olması sebebiyle gündem olan Rönesans Rezidans’ta yakalanan Hatayspor’un Ganalı oyuncusu Christian Atsu’nun cansız bedenine geçtiğimiz günlerde ulaşıldı. Günlerce süren çalışmalar boyunca tüm dünya umutlu bir habere kilitlenmişti ancak olmadı. Atsu’dan gelen kötü haber sonrasında daha önce formasını giydiği Chelsea, New Castle United ve Porto gibi takımlar başsağlığı mesajları yayınladı. İngiltere ve Portekiz’de lig maçları öncesinde saygı duruşu yapıldı. 

TFF ÇEKİLME PROSEDÜRÜNÜ AÇIKLADI
En üstten en alt seviyeye kadar onlarca kulübe ev sahipliği yapan bölgede, felaketten en ağır etkilenen branşlardan biri futbol oldu. Onlarca futbol insanı hayatını kaybetti ya da enkaz altından kurtarıldı. Spor Toto Süper Lig’de Hatayspor ile Gaziantep FK; Spor Toto 1. Lig’de Yeni Malatyaspor ve Adanaspor; TFF 2. Lig’de Adıyaman FK ve Diyarbekirspor; TFF 3. Lig’de ise Kahramanmaraşspor, Niğde Anadolu FK ve Malatya Arguvan Spor ligden çekildi. TFF, bu kulüplerin maçlarında 3-0 hükmen mağlup sayılacaklarını ancak önümüzdeki sezon mevcut liglerinden mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Ayrıca şubat ayının son haftası tekrar başlayacağı açıklanan maçların da mart ayının ilk haftasına ertelendiği belirtildi.

O KOREOGRAFİ TARİHE GEÇTİ
Trabzonspor’un UEFA Konferans Ligi play-off turunda geçtiğimiz hafta Basel ile oynadığı maçta taraftarların yaptığı koreografi de tüm insanlığın yüreğine dokundu. Koreografide, yardım eli uzatan ülkelerin bayrakları, enkazdan yükselen bir elin tuttuğu Türk Bayrağı ve Adıyaman’da enkazdan 3 kişinin kurtarılmasını sağlayan ve daha sonra hayatını kaybeden Meksika ordusunun kurtarma köpeği Proteo yer aldı. Taraftarların bu anlamlı koreografisine yabancı basın da büyük ilgi gösterdi. Dünya spor basınının büyük çoğunluğunun sayfalarında bu fotoğraf yer aldı.

METE GAZOZ'UN OKU ADEM ASİL'İN BİLEKLİĞİ
Socrates spor dergisinin ‘Socrates sahada’ sloganıyla dünyanın her yerinden, çok sayıda farklı branştan sporcuyu organize ettiği kampanya, zor günlerde dayanışmanın önemine dair en güzel örneklerden oldu. Gelirinin TEV ve Darüşşafaka okulları aracılığıyla depremzede çocukların eğitimine harcanacağı kampanyada onlarca sporcu manevi anlamı büyük spor malzemelerini açık artırmaya koydu. Bunların arasında Mete Gazoz’un Tokyo Olimpiyatları’nda altına ulaştığı ok da vardı, Adem Asil’in halka aletinde şampiyon olurken taktığı bileklik de vardı. Kampanyaya Sneijder, Drogba, Riera gibi daha önce ülkemizde forma giymiş isimlerle James Harden, Semih Saygıner, Busenaz Sürmeneli, Çağla Büyükakçay, Marek Hamsik gibi onlarca farklı spor insanı destek verdi.

EFSANE İSİMDEN ANLAMLI MESAJ
NBA takımlarından San Antonio Spurs’ün başantrenörü, 5 şampiyonluk yüzüğü bulunan Gregg Popovich’in depremzede çocuklar için çektiği ve sosyal medyadan yayınlanan videosu da dayanışmanın en güzel örneklerinden biri oldu. Tüm dünyada büyük saygı duyulan spor adamı mesajında, ABD ordusundaki askerliği sırasında Diyarbakır ve Gaziantep gibi şehirlerde bulunduğunu ve deprem bölgesini tanıdğını belirtti. Popovich, Socrates kampanyası aracılığıyla yayınladığı mesajında çocukların eğitimlerinin devam etmesinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak kendisinin de Darüşşafaka ile birlikte hareket edeceğini söyleyerek tüm dünyadan destek istedi. Mesaj sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı ve yüzlerce teşekkür mesajı aldı.

SPOR DÜNYASI 'EL VERDİ'
Deprem felaketinin boyutları ortaya çıktıkça uluslararası spor dünyası da depremden etkilenen insanlar için harekete geçti. Yunanistan Süper Lig takımlarından PAOK, AEK ile oynayacak derbi maçının gelirinin bir kısmını, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere bağışlama kararı aldı. FIFA Vakfı ise Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenler için 1 milyon dolar insani yardım yapacağını duyurdu. Alman ekibi Borussia Dortmund da Hertha Berlin ile karışılacağı maçta futbolcuların giyeceği özel tasarım siyah renk formaları, depremlerde zarar görenler için açık artırmayla satışa çıkaracağını bildirdi. Dünya Tekvando Federasyonu, depremlerden etkilenen vatandaşlar için 30 bin dolar bağış yaptığını açıkladı. Ayrıca İspanya’nın doğusundaki Crevillent bölgesi yerel yönetimiyle eski futbolcu Juanfran Torres’in girişimiyle organize edilecek bir futbol turnuvasından elde edilecek gelirin Türkiye’de depremzedelere bağışlanacağı açıklandı.


ARŞİV