Uzman Fizyoterapist Naziye Ceyhan herhangi bir sakatlık yaşanmadan, spor öncesinde de mutlaka bir fizyoterapistle sporcunun çalışmasının önemine değindi, bunun sporcu sağlığı ve performansı için de önemli olduğunu vurguladı.
Sporcunun; antrenörün yanı sıra bir spor fizyoterapisti, spor hekimi ile mutlaka çalışması gerektiğini, bilinçsiz yapılan sporun sakatlıklara davetiye çıkardığını belirten Naziye Ceyhan, daha çok ön çapraz bağ, menüsküs ve tenisçi dirseği gibi vakalarla sık karşılaştıklarını söyledi.
“Sporcu eğer bilinçsiz çalışırsa, antrenör eğer bilinçsiz bir şekilde bir yükleme programına girerse ya da soğuma, ısınma ya da toparlanmaya izin vermeden çok fazla yükleme yapılırsa sporcularda sakatlanmalar olabiliyor. Tabii burada fiziksel uygunluk, güç, kuvvet, çeviklik, hız, koordinasyon, denge, esneklik, endurans (aerobik hareketler) gibi faktörler sporcu için önem arz etmektedir. Mutlaka bunların arttırılması gerekir ki performans arttırabilelim” diyen Naziye Ceyhan, sporun kesinlikle önem arzeden bir uğraş olduğunu belirterek, “Sporun bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. Artı bilinçli kişilerle yapılması gerekir. Fizyoterapistle mutlaka çalışılması gerekmekte” diye konuştu.
FİZYOTERAPİST MUAYENESİ
Yaş, genel sağlık durumu, geçirilmiş sakatlanmalar, güç, kuvvet, çeviklik, hız, koordinasyon, denge, esneklik, endurans, yapılan spora uygun malzemelerin kullanılması, beslenme durumu gibi faktörlerin spora başlarken değerlendirilmesi ve ona göre program uygulanması gerektiğini ifade eden Naziye Ceyhan, “Sporcu aslında daha spora başlamadan fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli. Bunun sonrasında spora yönlendirme yapılmalı” şeklinde konuştu.
ISINMADAN SPOR YAPMAYIN
Maça veya spora yeterli ısınma programı yapılmadan çıkılmasının da sakatlanmalara neden olabileceğini anlatan Ceyhan, ısınma yapmadan doğrudan sporcu müsabakaya çıktığında, kaslar hazır olmadığından sakatlanmaya maruz kalınabileceğini vurguladı. Belli bir süre germe, esneme gibi ısınma hareketleriyle bedeni spora hazırlamak gerektiğini anlattı.
Ceyhan yapılan spora uygun malzeme kullanmanın da önemli olduğunu belirtti. Ceyhan, ayrıca spor yapılacak yerin zemininin de ne çok sert ne çok yumuşak olmaması gerektiğini, hava sıcaklığının ve nem oranının da önemini vurguladı
İLERİ YAŞLARDA SPOR
Yaş arttıkça kemik yoğunluğunda azalma meydana geldiğini, yaşla birlikte artan inaktivitenin buna zemin hazırladığını, bu yüzden her yaşta spor yapmanın yararlı olduğunu ifade eden Ceyhan özellikle 65 yaş üstü yaşlarda spor yapmanın önemine değindi. Ceyhan, “Bu yaşlarda kemikler üzerine yük bindikçe yoğunluk artacaktır. Özellikle bu yaşlarda yüzme, yürüyüş, bisiklet gibi aktiviteler önemli. Yağ oranı arttıkça yine spor yaralanması riski söz konusu. Hangi yaş olursa olsun spor her zaman yapılabilir dikkatli olmak kaydıyla” dedi.
SPOR VE BESLENME
Beslenmenin başlı başına önemli bir konu olduğunu, spor yaparken beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Ceyhan, müsabakaya çıkmadan 3 saat önce mutlaka karbonhidrat, protein, vitamin ve su ihtiyacının karşılanmış olması gerektiğini belirterek, “Egzersiz sırasında tüketilen yiyecek ve içecekler sıvı ve elektrolit kayıplarını geri kazandıracak, glikojen depolarını yenileyecek kadar karbonhidrat, kas dokularını yenileyecek kadar protein içermelidir. Egzersizden sonraki ilk 45 dakikada, kasların yapılanması, yenilenmesi ve onarımı gerçekleşir” diye konuştu.