Sporda şiddet yasası değişiyor

Kadıköy’de Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan olaylı derbi maçının ardından tekrar tartışmaya açılan sporda şiddet yasası değişiyor

20 Temmuz 2018 - 12:06

2017-2018 sezonunda Kadıköy’de Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan derbi maçında olaylar çıkmış, olaylar sırasında başına çakmak isabet eden Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in kafası yarılmış ve maç tatil edilmişti. Yaşanan olaylar sporda şiddet tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Bakanlık, bakanlar, federasyonlar ve kulüp temsilcilerinin yer aldığı “6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi” yasasında yapılacak olan değişikliklere ilişkin istişare toplantısı düzenledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Binası’nda yapılan toplantıya; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüpoğlu ve 18 Süper Lig kulübünün temsilcileri katıldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIYOR

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi için yapılan toplantıda konuşulan maddeler ise şöyle:

  • Statlara yüz tanıma sistemi konulacak.
  • Polis sayısı artarken, özel güvenlik sayısı azalacak.
  • Statların güvenliğinden tamamen polis sorumlu olacak.
  • Ayrıca kulüplerde bulunan “taraftardan sorumlu yönetici” görevi kaldırılarak, “stat sorumlusu” adı altında bir yapıya dönülecek.
  • Cezalar katlamalı gidecek. Daha önce saha içi ve saha dışında suç işleyen kişi 1 yıl ceza alıyordu. Bundan sonra suç işleyene ilkinde 1 yıl, ikincisinde 3 yıl, üçüncüsünde ise 5 yıl ceza verilecek.
  • Deplasman yolculuğu sırasında üzerinde suç aleti (bıçak vb.) bulunan taraftarlar da, saha içinde suç işlemiş gibi bu ceza kapsamına dâhil olacak.
  • Biletsiz taraftarlar da ceza kapsamına alındı. Spor faaliyetinin yapılacağı salona biletsiz giren taraftarlara da cezalar uygulanacak

SOSYAL MEDYA AYARI

Toplantının belki de en dikkat çekici maddesi ise “sosyal medya” konusunda oldu. Kulüp başkanı, yönetici, teknik insan veya sporcu sosyal medyada taraftarı ya da rakibi kışkırtıcı yazı paylaştığı takdirde disipline gidecek. Ayrıca televizyon programlarında yapılacak her türlü kışkırtıcı sözler de cezai sisteme bağlanacak.
 


ARŞİV