“Spor Kulüplerinin Sorunları ile Sporda Şiddet Sorununun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu”, Anadoluhisarı’ndaki Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda AKP İstanbul Milletvekili Nazım Ekren başkanlığında toplandı. Komisyona katılan Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'ndan öğretim görevlileri de yetkililere bilgi vererek, neler yapılması gerektiği konusunda akademik anlamda katkıda bulundular. Komisyon toplantısına, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftar gruplarının temsilcileri de katıldı.
PROF. DR. BİÇER: ‘ÖNCE TOPLUMSAL SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ’
Toplantıda, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'ndan öğretim görevlilerinin bilgi ve tespitleri önemli yer tuttu. Komisyon toplantısında söz alan Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Biçer, temel toplumsal sorunları çözmeden sporda şiddetin önüne geçilemeyeceğini söyledi. Çocukların sokaklarda ortak spor yapamamasının da büyük bir eksiklik olduğunu belirten Biçer, “Spor yapanda değil izleyende sorun var” diye konuştu. Biçer, mümkün olduğunca herkesin spora yönlendirilmesini istedi.
Yrd. Doç. Dr. Serap Mungan Ay, kulüplerin mali sorunlarının ciddi boyutlarda olduğunu, kulüp yönetim kurullarının uzman kişilerle çalışması gerektiğini kaydetti.
Borçlanmalara üst sınır getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ay, kulüplerin, taraftarların da ortak olduğu şirket şeklinde yapılanmalarının mümkün olup olamayacağının tartışılabileceğini belirttiği konuşmasında, UEFA kriterlerinden ve Avrupa'da bazı kulüplerin mali uygulamalarının nasıl yapıldığı, yönetildiğiyle ilgili örnekler de verdi. Yrd. Doç. Dr. Veysel Küçük ise konuşmasında mevcut yasanın eksiklerinin olabileceğini, ancak sporda şiddet ve düzensizliği önlemeye yeterli bir kanun olduğunu savundu. Yasanın öngördüğü şekilde şimdiye kadar ceza alan taraftar görmediğini, basına ceza verilmediğini, uygulamada sorunlar olduğunu ifade eden Küçük, ''Spor siyasal araç olarak kullanmaktan vazgeçilmeli'' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karagözoğlu da televizyonlarda yorum yapan eski hakemlerin futbolu bir “hatalar oyununa” çevirdiğini kaydetti. Futbol yorumcularının, teknik detaylardan uzak, kişiselleştirerek konuştuklarını dile
getiren Karagözoğlu, herhangi bir kriter olmadan spor yazarı olunabildiğini söyledi. Karagözoğlu, kameralarla yorumların yasaklanması, tartışma programlarına sınırlama getirilmesi önerisinde de bulundu.
TARAFTARIN SIKINTILARINA KULAK VERMELİ
AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, yöneticilerin kulüplere mutlaka yardım yapacaksa bunu borçlandırarak değil, şirketleri aracılığıyla sponsor olarak yapmaları gerektiğini kaydetti. Toplantıda taraftar temsilcileri de görüşlerini belirttiler. Fenerbahçeliler Derneği adına avukat İlyas Bulcay komisyonun ilk kez bu işin asıl muhatapları olan taraftarları buraya çağırmasını çok doğru bulduğunu söyledi. Bulcay, taraftarlara gerekli önemin verilmediğinden yakınarak, “Taraftarların sorunlarıyla da ilgilenen bir merci yok. Bizler statlara itile kakıla sokuluyoruz tek kapıdan. Yanımızda eşlerimiz, çocuklarımız olduğu halde bizlere yapılan bu muamele sizce normal mi? Oysa
girişlerimiz 2-3 kapıdan yapılsa bu sorunları yaşamayacağız. Futbol federasyonunda da taraftarlara gerekli önem verilmiyor. Federasyonda yazarların, hakemlerin, antrenörlerin, futbolcuların temsilcileri
var. Oysa olmayan tek unsur taraftarların temsilcileridir” dedi.
Trabzonsporlu Gençler Grubu adına konuşan Mehmet Fındıkçı ise statlara girişlerde alkol kontrolünün yapılmasını isteyerek, bunun birçok olumsuzluğun önüne geçeceğini savundu.