Su altı Festivali başlıyor!

Kadıköylüleri Marmara Denizi’nin ev sahipleriyle buluşturan Marmara Su Altı Görüntüleme Festivali, 16. yılında Türk Balıkadamlar Spor Kulübü Caddebostan Sahil’de gerçekleşecek

01 Eylül 2016 - 17:11

Aylin UÇAR
16. Uluslararası Marmara Su Altı Görüntüleme Festivali’nin tanıtım toplantısı 29 Ağustos Salı günü Türk Balıkadamlar Kulübü’nün (TBK) Caddebostan’da bulunan dalış merkezinde yapıldı. Kulüp Başkanı Dr. Nezih Saruhanoğlu ve Festival Başkanı Neşe Önal’ın katıldığı toplantıda festivalle ilgili bilgiler verildi.
Neşe Önal’ın verdiği bilgiye göre festival, biri uluslararası diğeri ulusal ayağı olmak üzere iki ayaktan oluşuyor. 1 - 4 Eylül tarihleri arasında yapılacak festivalin uluslararası ayağında katılımcılar, dünya denizlerinde önceden çekmiş oldukları fotoğraflarla yarışacaklar. Festivale yurt içi ve yurt dışından su altına ve sanata gönül vermiş çok sayıda yarışmacı katılım sağlıyor. Her yıl çevreye duyarlı ve bu konuda önderlik eden kişilere ithaf edilen festival, bu yıl yakın zamanda aramızdan ayrılan Mustafa Vehbi Koç’a ithafen yapılıyor. 
Festivalin ulusal ayağı olan 23. Marmara Su Altı Fotoğraf ve Video Yarışması’nda ise katılımcılarla birlikte Caddebostan Sahil’den Prens Adaları’na gidilmesi planlanıyor. Daha önce belirlenen noktalarda fotoğraf çekecek yarışmacılar ödüllendirilecek. Yarışmaya 20’den fazla sporcunun katılacağı da verilen bir diğer bilgi. Festival kapsamında Caddebostan etkinlik alanında halka açık sunumlar ve sergiler de gerçekleşecek.
Festivalin ilk adımını 26 sene önce Caddebostan Sahil ’de çöp toplayarak attığını söyleyen Önal, daha sonra bu olayın ‘Yaşayan Marmara’ adı altında gelenekselleştiğini ekledi. Ayrıca bu uygulamanın amacının Marmara Denizi’ne dikkat çekmek olduğunu da ifade etti.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”
1954 yılında kurulan ve dünyanın ilk su altı kulüpleri arasında bulunan Türk Balıkadamlar Spor Kulübü Başkanı Dr. Nezih Saruhanoğlu ise 1980’lerden sonra denizlerin kirlenmesinden oldukça mutsuz olduğunu söyledi. Saruhanoğlu, hem bu mutsuzluğuna çözüm yaratmak hem de koyların katı atıklardan temizlenmesi amacıyla yarışmalar düzenlemiş. Marmara Denizi’nin altından en fazla çöp çıkaran sporcuya kupa verilme fikri de bu bağlamda ortaya çıkmış. Bu süreç içinde Marmara’nın altından buzdolabından, araba lastiğine varıncaya kadar 10 tona yakın atık çıkmış. Sadece sporcuların değil, sporcuları izlemeye gelen insanların da doğanın temizliğine katkıda bulunması amaçlanıyor. İzleyicilere de bu amaçla temizlik araç-gereçleri veriliyor. Saruhanoğlu böyle bir uygulamanın ülkemiz de ilk kez Türk Balıkadamları tarafından yapıldığını vurguladı.

“GURUR DUYUYORUM”
İnsanların, ‘Marmara Denizi kirlendi, artık yapacak bir şey yok’ demelerini kabul etmeyen Saruhanoğlu, Marmara’da yaşayan canlıların fotoğraflarının çekilmesi fikrini de bu konuya farkındalık kazandırmak amacıyla yaptıklarını söylüyor. Daha sonra bu etkinliğin uluslararası boyutta yapılma fikri ortaya çıkmış. Bu fikir ortaya çıkar çıkmaz da çalışmalara başlanıp, dünyanın en başarılı su altı fotoğrafçıları İstanbul’a davet edilmiş. Festivale büyük bir katılım olduğunu belirten Saruhanoğlu, Caddebostan Sahil’de gerçekleşecek etkinliklerle ilgili, ‘Çevre, spor ve sanatın bir arada sunulduğu yegâne eylem’ tanımlamasını yapıyor.

ARŞİV