Türkiye’nin ilk karate kulübü pandemiye direniyor

Karate Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye’de ilk karate kulübünü Kadıköy’de açan Hakkı Koşar, pandemiye direnerek kulübü ayakta tutmaya çalışıyor. Koşar, bu sürecin sürmesi durumunda ise kulübün kapanma noktasına gelebileceğini belirtiyor

19 Şubat 2021 - 14:59

8 Aralık 1943 yılında İstanbul’da doğan Hakkı Koşar, 1973 yılında Kadıköy Moda Caddesi üzerinde Türkiye’nin ilk karate kulübünü kurdu. 1970 yılında Tokyo Olimpiyatları’na da katılma başarısı gösteren Koşar, Türkiye’yi karate ile tanıştıran isim olarak biliniyor. Karate Federasyonu tarafından Onursal Başkan ilan edilen Koşar, Türkiye’nin ilk karate kulübü olan Hakkı Koşar Geleneksel Karate – DO Spor Kulübü’nün pandemi döneminde zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

“4 AY KAPALI KALDIK”

2020 yılının Mart ayı ile birlikte kulübü kapattıklarını söyleyen Koşar, “Maalesef ilk 4 ay tamamen kapalıydık. Haziran ayındaki karar ile yeniden açıldık ancak 70-80 öğrenciden sadece 7-8 tanesi kaldı” dedi. Öğrencilere iki hoca ile eğitim verdiklerini söyleyen Koşar, kapalı kaldıkları dönemde de açık alanlarda eğitim verdiklerini ancak kısa süre sonra sonlandırdıklarını belirtti. 

Sporcularına sık sık kendilerine dikkat etmeleri için telkinde bulunduğunu söyleyen Koşar, “Sporcularıma kendilerini korumaları için hep direktifte bulundum. O kadar kötü bir durum ki hastalık geldiği zaman her tarafa yayılıyor” dedi.

“SALONU HASTANE GİBİ KORUYORUZ”

Pandemi ile birlikte ailelerin ciddi kaygılar yaşadığını belirten Koşar, çalışmalarına devam eden 8 öğrenciyi aynı anda salona almadıklarını, farklı saatlerde ikişer-üçer kişi ile eğitim verdiklerini söyledi. Coşar, “8 öğrenci aynı anda dahi gelse salonda yeterli alan var ancak ikişerli-üçerli gruplar halinde eğitim veriyoruz. Antrenör ve öğrenciler korumalı, burayı hastane gibi koruyoruz.” dedi. 

“AŞI YETERSİZ VE ZAMANINDA GELMİYOR”

Covid-19’a karşı geçtiğimiz ay başlatılan aşılama çalışmalarının şimdilik yetersiz bulduğunu söyleyen Koşar, “Bu aşılamalar harika bir şey ama yeteri kadar ve zamanında gelmiyor. Son dönemde 65-75 arası aşılar yapılıyor. Ondan sonra da 50 ile 60 arası olacak. Belirli antrenörlerin öncelikli aşılanması gerekiyor, bunlar insanlarla temas halindeler” diyerek antrenörlerin aşılama planında yer alması gerektiğini söyledi. 

Koşar, aşıların yetersiz ve zamanında gelmediğini hatırlatarak bu yıl içerisinde plan yapamadıklarını, tüm kulüplerde olduğu gibi beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. 

“EVİMİ SATTIM İFLASIN EŞİĞİNDEYİM”

Karate Federasyonu’ndan ödeme aldıklarını ancak buradan gelen destek ile sadece faturalarını ödeyebildiklerini söyleyen Koşar, “Federasyondan destek geliyor fakat bu imkan o kadar az ki ancak bir salonun elektriğini-doğalgazını karşılar. Bizim salonda talebe olsun olmasın her ay bin lira doğalgaz faturası ödüyoruz. Evimi satmak zorunda kaldım oradan gelen parayla işletmeye devam ediyorum ama buna dayanacak gücüm kalmadı. Birkaç ay daha belki işletebilirim ardından iflasın eşiğindeyim.” dedi.

Koşar, Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan’ın kulüplere destek konusunda elinden geldiğini yaptığını, desteklerin artması için çabalarının devam ettiğini ancak Spor Bakanlığı’nın ödeneklerinden küçük bir pay aldıklarını söyledi.

“EN AZ YARIM SAAT YÜRÜSÜNLER”

78 yaşındaki Hakkı Koşar, kendisi gibi 65 yaş üstü yurttaşlar için de önerilerde bulundu. Her gün yarım saat yürüme önerisinde bulunan Koşar, “Muhakkak evde fizik hareketlerini yapmalılar. 10.00 ile 13.00 arası dışarı çıkma hakları var bu süre zarfında en az yarım saat yürüsünler. Hızlı gitmeye, koşmaya gerek yok, yürüsünler. Burundan nefes alarak karınlarında hissedip nefeslerini versinler ve bunu günde en az 5-6 kez yapsınlar. Görecekler ki hayatları mükemmel olacak.” dedi. 


ARŞİV