Türkiye'nin kürsü şansı ne?

Paris'te düzenlenecek olan Yaz Olimpiyat Oyunları için Türkiye'den 18 branşta 102 sporcu madalya mücadelesi verecek. Türkiye'nin jimnastik, voleybol, okçuluk gibi pek çok farklı branşta madalya şansı var

24 Temmuz 2024 - 19:53

Paris Olimpiyatları için geri sayım başladı. 16 Nisan'da Atina'da yakılan Olimpiyat ateşi 26 Temmuz'da Paris'e varacak. Oyunlar 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Türkiye olimpiyatlarda 18 spor dalında 102 sporcuyla yer alacak. Kafilede 2012 Londra Olimpiyatları'ndan sonra ikinci kez, kadın sayısı erkek sporculardan fazla olacak. Tokyo'da düzenlenen 32'nci Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 2'si altın, 2'si gümüş ve 9'u bronz olmak üzere toplam 13 madalya kazanmıştı. Olimpiyat altınları okçulukta Mete Gazoz ve boksta Busenaz Sürmeneli’den gelmişti. Türkiye Tokyo'da madalya sıralamasını 35. olarak bitirdi. Bu yıl 102 sporcuyla katıldığımız olimpiyatlarda elbette bazı isimler diğerlerine göre biraz daha fazla öne çıkıyor. Kürsü şansı diğerlerine oranla daha fazla olan sporcularımıza şöyle bir bakalım.

Okçuluk: Okçulukta uzun süredir Olimpiyatlara katılıyoruz, ancak ilk kez Tokyo’da Mete Gazoz ile madalya kazandık. Üstelik rengi de sarıydı. Mete Gazoz, bu başarısının ardından dur durak bilmeden madalya koleksiyonuna yenilerini ekledi. Tokyo Olimpiyatlarından sonra, hem dünyada hem de Avrupa’da şampiyon olan Gazoz,  istikrarlı başarısından ödün vermeyerek Paris'e doğru yol aldı. Uluslararası basına göre de mutlak favoriler arasında yer alan milli sporcumuzdan  madalya beklentisi yüksek. Okçuluk Takım'ından da beklentiler oldukça yüksek. Mayıs ayında Almanya'da düzenlenen şampiyonada Ayşe Bera Süzer, Hazal Burun ve Begüm Yuva'dan oluşan Makaralı Yay Kadın Milli Takımı, Avrupa şampiyonu olmuştu.

Güreş: Olimpiyatlarda madalya deposu olan güreşte madalyaya yakın beş sporcumuz bulunuyordu ancak Rıza Kayaalp, spor hekimi kontrolünde kullandığı ilaçta yasaklı madde tespit edilmesi üzerine geçici olarak müsabakalardan men edilerek 2024 Paris Olimpiyatları kadrosundan çıkarıldı. Kayaalp’ten  yoksun kaldıktan sonra, güreşte madalyaya yakın dört sporcumuz kaldı. Bu isimlerden en önemlisi Taha Akgül. Akgül, 2024 Paris Olimpiyatları için iddialı ve altın madalyayı ikinci kez alacağından emin. Milli güreşçi, bu olimpiyatlarda milli takımdan sürpriz isimlerin de çıkış yapacağını düşünüyor.Güreşte madalya arayacak diğer güreşçilerimizden Yasemin Adar, 2024 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar finalinde rakibine 12-1 teknik üstünlükle yenerek yedinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Yüksek form grafiğiyle olimpiyatlara gelen Adar'ın kürsü şansı hayli yüksek. Bir diğer önemli isim ise 2023 Dünya Güreş Şampiyonu olan güreşçi Ali Cengiz. Diğer madalya beklentilerimizde ise Burhan Akbudak, Enes Başar, Evin Demirhan Yavuz, Buse Tosun Çavuşoğlu ve İbrahim Çiftçi yer alıyor.

Judo: Judoda Olimpiyat tarihimizin en çok sayıda sporcu ile katıldığımız Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 8 milli judocumuz madalya mücadelesi verecek. Özellikle dış basında olimpiyat tahminleri yapan spor yorumcuları tarafından en az iki madalya beklememiz gerektiğini işaret ediliyor. Judoda temsiliyet gösterecek sporcularımız;Tuğçe Beder, Fidan Ögel, Kayra Sayit, Salih Yıldız, Muhammed Ali Demirel, Mihael Zgank, İbrahim Tataroğlu, Vedat Albayrak'tan oluşuyor.

Boks: Tokyo 2020’deki başarıları ile tarihimizin ilk kadın Olimpiyat madalyalı boksörleri olan şampiyonumuz Busenaz Sürmeneli ve gümüş madalyalı sporcumuz Buse Naz Çakıroğlu'nun yanı sıra 6 Olimpiyat kotasının 5’ini kazandığımız kadın boksörlerimiz ve 3 erkek sporcumuz da ringde madalya mücadelesi verecek.Oldukça güçlü olduğumuz bu branşta Sürmeneli ve Çakıroğlu’ndan mutlak madalya beklentisi var, her iki sporcu da oldukça formda geliyor. Bu sporcularımıza ek Hatice Akbaş ve Samet Gümüş’ün de kürsüde olması kimseyi şaşırtmaz. 

Cimnastik: Artistik jimnastikte olimpiyat tarihimizin ilk erkek takımı Paris 2024’te mücadele edecek. Tokyo 2020’deki bronz madalyası ile olimpiyat tarihimizin tek madalyalı cimnastikçisi olan Ferhat Arıcan, Tokyo 2020’de ilk 8 içerisinde yer alan Ahmet Önder, Adem Asil, İbrahim Çolak ve ilk olimpiyat deneyimini yaşayacak Emre Dodanlı Paris’te ülkemizi temsil edecek. Ferhat Arıcan’dan mutlak madalya beklentisi var, son olimpiyatta bronz madalya alan sporcu bu kez hedefini altın olarak belirledi. Ahmet Önder, Adem Asil ve İbrahim Çolak ise yine çok formda geliyor, madalya şansımız oldukça yüksek. 

Taekwondo: Taekwondoda Tokyo 2020 bronz madalyalı sporcularımız Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber’e ek olarak sıkletinde dünyanın ilk 5 sporcusu arasında yer alarak kotanın sahibi olan Merve Dinçel Kavurat, Nafia Kuş Aydın ve Emre Kutalmış Ateşli, oyunlarda ülkemizi temsil edecek. Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber favori olarak ringe çıkacak. Diğer madalya beklentimiz olan sporcumuz ise Nafia Kuş. 


ARŞİV