WADA'dan Türkiye'ye onay

‘Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na tam uyumlu olduğunu onayladı.

30 Kasım 2011 - 11:52

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu’nun faaliyetlerinin ‘Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na tam uyumlu olduğunu onayladı.

Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) arasında 24 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan protokolle Türkiye’de dopingle mücadeleyi kurumsallaştırmak üzere gerçekleştirilecek işbirliğinin ana ilkelerini belirlemek ve dopingle mücadeleyi yürütmek amacıyla Haziran 2011’de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesinde ‘Dopingle Mücadele Komisyonu’ kurulmuştu. Bu komisyonda Başkan Türker Arslan, Başkan Vekili Atilla Ferah, Genel Sekreter Neşe Gündoğan, Prof. Dr. Rüştü Güner ve Prof. Dr. Haydar Demirel görev yapıyor.
TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu’nun hazırlayıp yürürlüğe koyduğu ‘Dopingle Mücadele Talimatı’, ‘Dopingle Mücadele Programı’ ve tüm faaliyetleri WADA tarafından incelendi. TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu’na WADA tarafından gönderilen 18 Kasım 2011 tarihli yazıda bu faaliyetlerin çok olumlu gelişmeler olduğu ve yapılan çalışmalar nedeniyle komisyonu kutladıkları belirtildi.
Bilindiği gibi, ‘Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na uyumlu olmayan ülkelere Uluslararası Spor Federasyonları ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapma başvurusunda bulunmasına izin verilmemesi, uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapmasına veya ev sahipliği adaylığına izin verilmemesi, o ülkede yapılacak uluslararası turnuvaların iptali, yurt dışında yapılacak uluslararası turnuvalara milli sporcularının, milli takımlarının ve kulüp takımlarının katılmalarına izin verilmemesi gibi yaptırımlar uygulanabiliyor.
Bu son gelişme ile birlikte, WADA Kurucular Kurulu’nun 20 Kasım 2011 günü Montreal’de yaptığı toplantıda aldığı karar doğrultusunda Türkiye ‘Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na uyumlu ülkeler listesinde yer aldı.
 
 

ARŞİV