‘Yapacak çok işimiz var'

İstanbul’da spor denilince akla ilk gelen isim olan İl Gençlik Spor Müdürü Tamer Taşpınar, Kadıköy’e neden spor kompleksi yapılmadığı, kentte neden sık sık uluslararası spor organizasyonları düzenlenmediği yönündeki sorularımızı yanıtladı.

27 Temmuz 2011 - 14:06

İSTANBUL NEDEN 2012 SPOR BAŞKENTİ?
Bugüne kadar İstanbul’da yaptığımız tesisler ve gerçekleştirdiğimiz organizasyonlardan ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin 130 okulun bahçesine spor salonu yaptığından dolayı İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi. 3 yıl öncesine kadar İstanbul’da 50 kadar uluslararası organizasyon yapıyorken, son 3 yıldır organizasyon sayımız 80’den aşağı düşmüyor. Bu çok yüksek bir sayı. Bazen bir hafta sonunda dahi İstanbulumuzun 2-3 farklı uluslar arası organizasyona ev sahipliği yaptığı oluyor. Bu yıl İstanbul’da 70’den fazla uluslararası organizasyon düzenlemeyi planlıyoruz. Yapılan yatırımlardan dolayı İstanbul’un 2012 Avrupa Spor Başkenti unvanını aldığını belirtelim.


YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
Geç kalmayalım dedik. Birkaç toplantı yaptık ve birçok şey sona kalmasın diye düşündük. Bakanlık ve yerel yönetim düzeylerinde bir üst kurul oluşturuldu. Bu üst kurul başkanlığında iki toplantı yaptık. Spor AŞ. İBB Spor Müdürlüğü, İstanbul Gençlik Spor Müdürlüğü olarak stratejik plan konusunda çalışma yaptık. İstanbul’daki tüm ilçelerin etkinliklere katılması için planlar yaptık. Belediye başkanlarını davet ettik. Önemli kararlar aldık. Sporun farklı alanlarında İstanbul’da toplu etkinlikler yapmayı düşündük. Mesela aynı anda “İstanbul yüzüyor” diyeceğiz ve tüm ilçelerde yüzme aktiviteleri gerçekleştirilecek gibi. Yüzme bilmeyen yüzme öğrenecek, yaz boyunca havuzlarımızda insanlar ücretsiz yüzebilecek. Örneğin “İstanbul yürüyor” diyeceğiz 30 kadar ilçede herkes yürüyecek gibi. Uluslar arası düzeyde çalışmalar yapacağız. Üniversitelerle iletişimimizi bu anlamda kuvvetlendireceğiz. Sporu tabana yayma ve geliştirme projelerimiz olacak.


TESİS REKORU KIRDIK
2012 İstanbul Spor Başkenti kapsamında İstanbul’un eksik olan tesislerini tamamlama hedefimiz var. Çok tesis yaptık, rekor kırdık ama yine de İstanbul’da tesis ihtiyacı bitmiyor. Olimpik olup da İstanbul’da yapılmayan, tesisleri olmayan branşları belirledik. Bunların başında da kano ve kürek geliyor. Herkes İstanbul’un üç tarafı denizlerle çevrili olduğunu söyler ama su sporlarında çok geri olmamız da ilginç. Bu bakımdan bu tip branşlara öncelik tanımak suretiyle projelere ağırlık vereceğiz. Tesislerimizi engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği hale getireceğiz. Bu aynı zamanda kanun gereğidir. Birçok proje söz konusu.
Sağlık Olimpiyatları İstanbul’da düzenlenecek. Dünyada Sağlık Olimpiyatlarına büyük ilgi var ve düzenleniyor. Hatta bizim bu olimpiyatlara katılan doktorlarımız dünya şampiyonu oldular. Sağlık Olimpiyatları 3500 kişinin katıldığı büyük bir organizasyon. Aksilik olmazsa olimpiyatlar 2012’de İstanbul’da.


ARSA YOK DİYE KADIKÖY’E SPOR KOMPLEKSİ YOK!
Kadıköy’ün talihsizliği var. Kadıköy’de arsa bulamadık. Bütçesini bile ayırdık. 3000 seyirci kapasiteli bir spor salonu yapmayı planladık fakat Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de çok gayret etti ama arsa bulamadık. Sırf bu problemden dolayı Kadıköy’de spor salonu yapamadık. Ama bir şekilde bize bir arsa verilirse biz yine bunu gündemimize alırız. Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu gibi Üsküdar da buna dâhil böyle yerlerde problemimiz var arsa bulamıyoruz. Kadıköy’de de spor kompleksine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bunun farkındayız ama bulunduğu takdirde programımıza alırız. Sizler gibi konuya ilgi gösteren basının sayesinde ses duyulursa neden olmasın. Tek amacımız gençliğimize hizmet etmek.


KADIKÖY’E ULUSLAR ARASI ORGANİZASYON NEDEN VERİLMİYOR?
Kadıköy’de salon olsa daha çok uluslar arası organizasyon veririz. Şu anda da yaptıklarımız var. Caferağa salonunun programı da çok dolu. Kadıköy sahillerinde kürekle ilgili organizasyon yaptık. Kadıköy sahil boyunca kürek ve kano tesisleri planlıyoruz. Dalgakıran yapacağız. Durgun su gerekiyor çünkü. Halkın da gelip zaman geçirebileceği mekânlar da olsun diye böyle bir düşüncemiz var. Ama salon azlığından dolayı Kadıköy’de eksiklerimiz var.


SPOR=FUTBOL OLMAMALI
Spor denilince Türkiye’de futbol algılanıyor. Amatör branşlar da bundan şikâyetçi. Yazılı ve görsel medyanın amatör branşlara sayfa ayırmadığından şikayet ediyorlar. Avrupa ve dünya şampiyonu çıkarıyoruz ama basında yer alamıyoruz diyorlar. Ben de buna katılıyorum. Ayrıca seyirci sıkıntımız da var. Avrupa’da, dünyada statlar dolarken çok önemli bir yarışma yaptığımızda seyirci yok.

SPORUN İÇİNDEN GELEN VE AKTİF OLARAK YAPAN BİR YÖNETİCİYİM
Babam küçük yaşlarda beni tekvandoya yazdırdı. Disiplinli bir yaşam sürdürünce başarılar da beraberinde geldi. Kazandığım ilk madalya benim hayatımı değiştirdi. Sporcu olduğumu hissettirdi. Çıkarttığım lisans da bana sporcu olduğumu hissettirdi. Sen artık bir sporcusun dedim kendi kendime. O gün bu gündür düzenli hayatım oldu.
Hafif sporlarla ilgileniyorum. Çok yoğun çalışıyoruz. Yaş ilerledikçe tekvando yapmak da zorlaşıyor. Yürüyüş, fitness, yüzme gibi sporlar yapıyorum. Yüzmeyi çok seviyorum. Denizi tercih ediyorum. 2 gün yüzmezsem rahatsızlık hissediyorum. Görev yoğun ve koşuşturmaca gerektiriyor. Oturduğumuzda bile telefonlarla işimizi yapmak durumundayız. Bu arada Gazete Kadıköy’ün ilgisine teşekkür ediyorum. Amatör branşlara ve farklı dallara spor sayfasında imkânları ölçüsünde yer veriyor. 61 federasyon adına amatör branşlara destek veren herkese, basına teşekkür ediyorum.

MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV