Yarısı GS'ye yarısı da FB'ye verilen kupa

Günümüzde spor müsabakalarında rakipler yenişemediğinde kazananı belirlemek için uzatmalar, penaltı atışları ya da averaj sistemi devreye sokulsa da tarihte bu durumla karşılaşıldığında ilginç çözümler de bulunmuş. Bunlardan biri de kupayı ortadan ikiye bölmek…

23 Nisan 2022 - 02:10

Sporun içinde en çok karşılaşılan durumlardan biri de müsabakaların ya da lig süreçlerinin eşitlikle sonuçlanması. Bu durum için modern zamanlarda çok fazla çözüm üretilmiş. Bir galibin ortaya çıkması gereken maçlarda uzatma devreleri, penaltı atışları ya da eşitlikle sonuçlanan uzun süreçli lig organizasyonlarında averaj sistemi ve iki rakibin birbirleriyle yaptıkları maçlar, sıralamayı belirliyor. Ancak çok da uzak olmayan geçmişte bu gibi durumlarla karşılaşıldığında yöneticilerin bulduğu ilginç çözümler de olmuş. Bunlardan en ilginci ise bugün artık kulüplerin müzelerinde görebileceğiniz yarım kupalar.

KARDEŞ PAYI
Türkiye sporunun yarım kupa hikayelerinden en ilginçlerinden birinin başrolünde ise Moda Spor Kulübü ve Galatasaray var. 1955 basketbol şampiyonluğu için Moda ile Galatasaray çekişmektedir. Sezonun sona ereceği ve şampiyonun belirleneceği maça gelindiğinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelir. Maçta Galatasaray öndeyken tribünler ve sonrasında saha içi karışır. Maç yarım kalır. Galatasaray hükmen galip sayılsa da Moda Spor Kulübü şampiyonluğunu ilan edecektir. Dönemin İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay devreye girer ve hem Moda’nın hem Galatasaray’ın haksızlığa uğramaması gerektiğine dikkat çeker. Ancak siyasi tarihimizin önemli isimlerinden olan Gökay’ın bu durum için bulduğu çözüm hayli ilginçtir. Fahrettin Kerim Gökay şampiyonluk kupasının tam ortadan ikiye bölünmesine ve bir yarısının Moda Spor Kulübü’ne diğer yarısının ise Galatasaray’a verilmesine karar verir. Artık iki takım, iki şampiyon ve yarım da olsa iki kupa vardır.

FB-GS KUPAYI BÖLÜŞTÜ
Ancak bu yarım kupalardan birinin akıbeti çok da iyi olmadı. Moda Spor Kulübü’nün kupası, kulüp binasında 1970’li yıllarda çıkan bir yangında kaybedildi. Bugün hâlâ yarım kupa görmek isteyen meraklılar için kulüp müzeleri devrede. Yarım kupa çözümü ülkemizde sadece basketbolda değil futbolda da zaman zaman kullanıldı. Örneğin futbolda 1958 yılının berabere biten Başvekil kupası da ikiye bölündü. Fenerbahçe ve Galatasaray finalde 1-1 berabere kaldı. Takımların isteğiyle ikiye bölünen kupanın bir yarısı FB, diğer yarısı da GS’nin müzesinde.


ARŞİV