Yelkende yeni eğlence

Uzaktan kumandalı yelken yarışı merakı Kadıköylüleri de sardı. Gazete Kadıköy okurları için bu sporu araştırdık

18 Şubat 2016 - 14:27
Mustafa SÜRMELİ
Dünya çapında ilgi gören uzaktan kumandalı yelken sınıfı yarışları Türkiye’de de ilgi görüyor. Ülkemizde hızla yaygınlaşmaya devam eden Radyo Yelken branşında sporcularımız son yıllarda uluslararası yarışlara katılıyor. International One Meter (IOM) sınıfı adı verilen yarışlarda sporcularımız en son 2016 yılı Ocak ayında Hırvatistan’ın Rogoznica kentinde yapılan 10. Rogoznica’s Cup yarışlarındaydı.
22-24 Ocak tarihleri arasında düzenlenen yarışlara Kadıköy’den Mehmet Yaşar Yücel ve Levend Gürkan ile birlikte İzmir’den Ali Oğuzbayır katıldı. Yarışa Hırvatistan, Macaristan, Romanya, Avusturya, Norveç ve Türkiye’den sporcular katıldı. Hırvatistan, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk 10 içinde en az 4 sporcusu ve ilk 4 içinde mutlaka 1 sporcusu bulunan iddialı bir ülke.

KADIKÖY’DE RADYO YELKEN
Türkiye Yelken Federasyonu Radyo Kontrollü Model Yat Kurulu’nun Başkanlığını Levend Gürkan yürütüyor. Mehmet Yücel ve Mehmet Sami Yüksel kurul üyeleri. Ülkemizde bu sınıfta yarışmaların düzenlenmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. 
2013, 2014 yıllarında Kadıköy Fenerbahçe sahilinin Türkiye Radyo Kontrollü Model Yat yarışlarına ev sahipliği yaptığını söyleyen Mehmet Yücel, yarışlara katılımın giderek arttığını belirtti.

ŞAMPİYONA KADIKÖY’DE OLABİLİR
2016’da İstanbul’da 13 farklı radyo kontrollü model yat yarışı düzenlenecek. 2017 Radyo Yelken Dünya Şampiyonasının için Türkiye ya da Fransa’da olması söz konusu. Şampiyonanın Türkiye’de olması durumunda yarışların Kadıköy’de düzenleneceğini belirten Yücel, “Yurtdışından onlarca sporcu gelecek. Ülkemizin tanıtımı için iyi bir fırsat. Kadıköy’de düzenleneceği için İstanbul Yelken Kulübü’nün Türkiye’de radyo yelkenciliğin gelişmesi için büyük katkı verdiğini de belirten Yücel, Dünya Şampiyonu Hırvatistanlı Radyo Yelkenci Jelacic’in 19-20-21 Şubat’ta Türk sporcularla İstanbul Yelken Kulübü’nde düzenlenecek 3 günlük kampa katılacağını söyledi.

ZEVKLİ BİR SPOR
Yelken sporundan geldiğini, radyo yelkenciliğin her yaştan kişinin, profesyonel ve hobi amaçlı yapabileceği zevkli bir spor olduğunu söyleyen Yücel, ferdi ya da kulüpten lisans aldıktan sonra profesyonel olarak yarışlara katılmanın mümkün olduğunu da ekledi. Yücel, “Denizde bir teknenin içinde olmasa da heyecanlı, çok zevkli bir spor. Spor vesilesiyle yurt içi ve dışından birçok arkadaşımız oldu. İçimizde doktorda var, mimar da…” dedi. Yücel, radyo yelkencilikle ilgili gelişmelerin Türkiye Yelken Federasyonu internet sitesi ile onemetre.org’tan öğrenilebileceğini de söyledi.

 

ARŞİV