“Yeni normalde sığınağımız doğa oldu”

Pandemi sürecinde doğa ve doğa sporuna ilginin giderek arttığını belirten Kadıköy Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Osman Kesimal, “Yasakların gelmesiyle evlerde kapalı kalan insanlar sağlığın kaynağı doğayı hatırladı” diyor

25 Aralık 2020 - 03:23

Korona virüsü salgını nedeniyle uzun süreler evlere kapanmak zorunda kalan insanlar adeta doğaya hasret kaldı. Doğa bu sessizlikte kendini tazelerken, doğa sporlarına da ilgi arttı. Uzun yıllardır doğa sporuyla profesyonel olarak ilgilenen ve aynı zamanda Kadıköy Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği’nin başkanlığını yürüten Osman Kesimal, salgın sürecinde insanların daha fazla doğada olmak için talepte bulunduğuna dikkat çekiyor. Kesimal hem kulübün faaliyetlerini hem de doğa sporuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

“DOĞA SPORUNU YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği’nin 2010 yılında doğa sporları ile ilgilenen arkadaş grubunun idealleri ve amaçları doğrultusunda kurulduğunu söyleyen Osman Kesimal, “Yoğun şehir stresinden uzaklaşmak, insanları doğa ile buluşturmak ve doğa bilinci oluşturmak amacı doğrultusunda hareket ediyoruz. Faaliyet alanlarımız, Dağcılık ve Kampçılık, Arama-Kurtarma Faaliyetleri, Doğa Yürüyüşleri, Mağaracılık, Spor Tırmanış Teknikleri, Sualtı ve Dalma Sporları, Bisiklet, Kayak, Kanyon, Kano, Rafting, Yamaç Paraşütü, İzcilik, Dağ Kayağı (Tur Kayağı) ve benzeri spor dallarında faaliyet gösterir.” dedi.  Kesimal sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Biz aslında dağcılık ve doğa sporlarını tanıtıp yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca bireylerde çevre koruma kültürünün gelişmesine bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak, üyelerinin ve toplumun daha sağlıklı bir beden ve ruh yapısına ulaşmasına yardım etmek, bireyler arasında sevgi, kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirmek başlıca hedeflerimiz. Özellikle dünyadaki doğa sporları kulüpleri ve doğa sporcularıyla işbirliği yapmak istiyoruz.”

“Doğa sporları ile ilgili Türkiye’nin iddialı kulüplerinden biriyiz.” diyen Kesimal, bu zamana kadar 70’in üzerinde eğitim programı gerçekleştirerek 500’e yakın dağcı ve doğa sporcusu yetiştirdiklerine dikkat çekiyor.

“İNSANLAR DOĞAYI HATIRLADI”

Salgınla birlikte doğa ile ilgilenmeyen insanların bile doğaya kaçmak istediğini belirten Kesimal, “Korona virüsü sonrası yasakların gelmesiyle evlerde kapalı kalan insanlar sağlığın kaynağı doğayı hatırladı. Yasakların kalkması sonrasında toplumun büyük çoğunluğu salgından kaçıp sağlıklı ortamda olmak ve bozulan psikolojisini düzeltmek için doğa malzemeleri satan mağazaları talan etti dersek haksızlık olmaz. Bu ilgi daha çok çekirdek aile veya iki yakın aile, küçük arkadaş grupları olarak kendi ulaşımları ile yapılmaya çalışıldı. Ayrıca önlemler alarak yapmış olduğumuz doğa yürüyüşlerimize yüzden 20 gibi bir oranda ilave talep olarak yansımıştı. Dağcılık faaliyetlerimize de kendi sporcularımızla izinler çerçevesinde planladığımız gibi devam ettik.” ifadelerini kullandı. 

“PROFESYONELLERDEN DESTEK ALIN”

Kesimal dağcılık sporuyla ilgilenmek isteyen kişilere bazı tavsiyelerde de bulundu: “Doğada kamp yapmak, yürüyüş yapmak vb. amaçlar içinde bulunmak istiyorsanız ve daha önce hiçbir şekilde doğada bulunmamış ve eğitim almamışsanız doğa sporuyla ilgilenen profesyonel kulüplerden destek almanız iyi olacaktır. İstediğiniz dallarda (dağcılık, yürüyüş, kampçılık vb. gibi) eğitim almanız çok büyük fayda sağlamaktadır. Çünkü doğada eğitimsiz yapılan her davranışın kendine özgü riskleri vardır. Doğa sporuna ilgi duyan kişilerin malzeme (giyim, donanım) ile ilgili bilgi edinmeleri, gereksiz amaç dışı ürün satın almamaları ve amaçlarına uygun hareket etmelerini tavsiye ederim.”

Kesimal, kulüp olarak korona virüsü salgını önlemleri çerçevesinde bundan sonra yapacaklarını ise şöyle anlatıyor: “İçinde bulunduğumuz şartlara uygun olarak eğitim uygulamalarımızın (dağcılık, kamp ve doğada yürüyüş) teorik derslerini sosyal medya araçlarını kullanarak yapacağız. Ayrıca uygulama eğitimlerimizi de korona şartlarına uygun bir biçimde doğada vermeye devam etmek istiyoruz. 2021 yılı için planlanan 7000 metre yüksek irtifa organizasyonu için kulüp ekibini hazırlayacağız” 

İLETİŞİM

Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği
Bahariye Caddesi, Ali Suavi Sokak
No: 7 34714 Kadıköy- İstanbul
0542 342 91 13 | [email protected]


ARŞİV