Özgüven, güç ve teknik=Caydırıcılık

8. Dan Karateci Melek Koşar Hacoğlu, karate sayesinde kötü olaylara karşı kadınların kendini savunabileceğini söyledi.

19 Şubat 2014 - 11:06

Mustafa SÜRMELİ
 
Son zamanlarda kadına yönelik şiddet haberleri basın yayın organlarında haberlerle sık sık gündeme gelmeye başladı. Bu gibi istenmeyen durumlar herkesin, özellikle de hanımların korkulu rüyası. Özellikle kapkaç, hırsızlık, şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalındığında yapılabilecek etkin hamleler var mıydı acaba?
Bu sorunun cevabını bulmak için soluğu Moda’daki Hakkı Koşar Karate Okulu’nda aldık. Türkiye’de karate sporunun öncü isimlerinden olan ve spor camiasının sevdiği, saygı duyduğu Hakkı Koşar yıllarca emek verdiği okulunu artık çok sevdiği kızlarına emanet etmiş. Kendisi zaman zaman uğrayıp, sporuna ve okulun gidişatına kayıtsız kalmıyor. 6 kız kardeşin en büyüğü Melek Koşar Hacıoğlu, sırasıyla Reyhan, Burcu, Banu, Şebnem ve Meltem Koşar babalarından aldıkları bayrağı ilk günkü sevgi ve disiplinle sürdürüyorlar. Melek Koşar Hacıoğlu 3 yaşından bu yana karate camiasında. 5 yaşında karateye başlamış. Hoca, babaları olunca karate de yaşamlarının bir parçası olmuş. “Doğduk tatemiye girdik, 3 yaşında dojo ile tanıştık” diyor Melek Koşar Hacoğlu. Haberimizin konusunu kendisine açıyoruz. Son zamanlarda şiddet ve özellikle kadınlara yönelik şiddet olaylarının her insan gibi kendisini de çok rahatsız ettiğini vurgulamadan geçmiyor ve ekliyor: “İyi ki karate öğrenmişim”… Neden böyle söylediğini sorduğumuzda ise yıllar önce yaşadığı bir olayı karate ve karatenin kendisine kazandırdığı özgüven ve güç sayesinde nasıl bertaraf ettiğini anlatıyor.
“1976 yılında karatede siyah kuşağa geçmiştim. Bir gün yolda yürürken, takip edildiğimi fark ettim. Takip eden kişi bir ara kayboldu. Tam rahatlamışken köşede karşıma çıktı ve bana doğru hamle yaptı. İşte o an bana dokunamadan kendini yerde buldu. Yaptığım etkili bir karate hareketiyle yerde kaldı ve kalkamadı” diyen Melek Koşar Hacoğlu şimdi 8. Dan seviyesinde. Karete’yi a’sından z’sine öğrenmiş olup olmadığını merak ettiğimizde, daha denizde katre olduğunu belirtiyor. Melek Hoca, dövüş ve savaş sanatı olan karatenin aslında insandaki medeni cesareti, gücü ve güveni ortaya çıkardığını, bunun da enerjimizin kuvvetli olmasını sağladığını belirtiyor. “Asla güçsüz görünmeyin, cesaret gösterin. Sabır ve meşakkat isteyen çalışmalarla karate sanatı size nefes odaklanması sağlar. Güçlü bir enerji oluşur ve bu da bedeninize yansır” diyen Melek Hoca, 6 ay gibi kısa bir sürede kısaca kendini savunma tekniklerinin edinilebileceğini belirtiyor.
Etiketler; Hakkı Koşar

ARŞİV