Zihin ve beden bütünlüğü için Pilates

Kadıköy GEN Pilates eğitmeni Goncagül Ertaş, “Sporun pandemi döneminde koruyucu ve bağışıklığı artırıcı özelliği olduğu için sık sık egzersiz yapılmasını öneriyorum” diyor

12 Kasım 2020 - 11:42

Pilates, zihnin kaslar üzerindeki kullanımını destekleyen fiziksel bir fitness sistemi olarak günümüzde en çok tercih edilen spor dalları arasında yer alıyor. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olmanın yanında, omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşıyor. Nefes egzersizi teknikleriyle de kişinin günlük yaşamını kaliteli hale getiriyor. Kadıköy GEN Pilates eğitmeni Goncagül Ertaş, pilates hakkında bilinmesi gerekenleri ve doğru egzersiz yapmanın yollarını Gazete Kadıköy’e anlattı.

“EVDE EGZERSİZ FAZLASIYLA ÖNEMLİ”

Goncagül Ertaş, yaklaşık 10 yıldır sektörün içinde olduklarını ve son 5 yıldır da Kadıköy şubesinde aktif olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor. Ertaş, “Pilatesi bir egzersiz aracı olarak değerlendirmek doğru bir tanımlama olacaktır. İnsanların kendi problemlerini bilmeden, sayısal değerler çerçevesinde tıbbi tanılar konulmadan bir şeyler yapıyor olmaları büyük risk taşıyor. Bu sebeple korona virüsü sürecinde daha çok online eğitimler düzenleyerek hizmet vermeye ve insanları pilates konusunda bilgilendirmeye çalıştık. Sabahları daha dinamik uyanabilmek ve daha kaliteli uyuyabilmek açısından evde egzersiz yapıyor olmamız fazlasıyla önemli.” diyor.

“BİRÇOK ALT EGZERSİZ MEVCUT”

Pilatesin geçmişten günümüze kadar olan uzantısında bir evrilme yaşadığının altını çizen Ertaş, “Pilatesin birçok alt egzersizleri mevcuttur. Hamile pilatesi, medikal pilates, çocuk pilatesi gibi örneklendirebiliriz. Gruplara ayrılması bir bakıma daha iyi oldu diyebilirim. Çünkü pilates insanların aklında gruplar halinde renkli toplarla, yüksek müzikle yapılan bir egzersizmiş gibi kaldı. Fakat işin içerisine girdiğiniz zaman çok farklı olduğunu göreceksiniz.” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Pilatesin kişisel beden gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu söyleyebilirim. Evde pilates yapmak isteyenler mutlaka daha önce profesyonel destek almış, formunu kaybetmemek için evde yapmaya devam etmiş kişiler olmalıdır. Aksi halde hiç pilates yapmamış bir kişinin evde direkt pilatese başlaması bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.”

“ERKEKLER DAHA ÇOK ZORLANIYOR”

Pilatesin insan vücudu üzerindeki etkilerine dair önemli bilgiler paylaşan eğitmen Goncagül Ertaş, pilatesin kandaki oksijen oranını arttırdığını söylüyor. Ertaş, “Pilates kas çoğalmasına yardımcı olmanın yanı sıra vücuda esneklik ve sıkılaştırma da kazandırıyor. Ayrıca kalp sağlığını korumaya da yardımcı oluyor. Durumu ve hedefi olan birçok yaş grubundan insanın zorlanmadan yapabileceği bir egzersiz biçimidir. Bugün stüdyomuzda 9 yaşından 70 yaşına kadar üyemiz var.” şeklinde konuşuyor. Profesyonel doktor kontrolünde ve belirli program içerisinde yapılan pilates egzersizlerinin kişiye daha çok fayda sağladığının altını çizen Ertaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gözlemlerimizden yola çıkarak pilates egzersizlerinde erkeklerin kadınlara göre daha çok zorlandığını fark ettik. Erkeklerin zorlanmasındaki temel sebep daha kısa kaslara sahip olmalarıdır. Pilates egzersizlerinde eğitmen figürü de çok etkili oluyor. Burada önemli olan husus aynı dili konuşabileceğiniz eğitmenle çalışmanızdır. Eğitmenin fiziği ve tekniği çok iyi olabilir ama önemli olan güven verebilmek ve dersi yönetebilmektir. Egzersiz saatleri tamamen kişinin dinamik durumuna göre ayarlanmalı. Örneğin egzersizler 30-40 dakikadan başlayıp 2 saate kadar çıkabiliyor. Bizim temel prensibimizde kasın dinlenmesi yer alıyor. Pilates kemiğe yakın kasları çalıştırdığı için birer gün arayla yapılmasını öneriyoruz.”

“SAĞLIK PROBLEMLERİ İYİ BİLİNMELİ”

Hassas olmamız gereken bu dönemde pilatese başlamak isteyenler için tavsiyelerde bulunan eğitmen Goncagül Ertaş, ilk olarak eve yakın bir salonun tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Ertaş, “Kişi, pilatese başlamadan önce sağlık problemlerini iyi bilmelidir. Genellikle insanlar duruşlarından çok şikâyetçi. Bunun beraberinde uyku problemi, performans düşüklüğü gibi hususlar da gelen şikâyetler arasında yer alıyor. Biz daha öncesinde bir analiz yaparak program oluşturuyoruz. Bünyemizde bulunan eğitmenlerimizin çoğu aynı zamanda fizyoterapist. Bu sebeple anatomiye çok hâkim uzman kişilerdir. Yeni başlayanlardan beden, yağ ve kas ölçüsü alıyoruz. Beraberinde tanışma dersi yaparak durum değerlendirmesi yapıyoruz.” diyor ve son olarak şunu ekliyor: “Sporun pandemi döneminde koruyucu ve bağışıklığı artırıcı özelliği olduğu için sık sık egzersiz yapılmasını öneriyorum.”


ARŞİV