''Amacımız, Arguvan kültürünü yaşatmak''

16 Mart 2012 - 10:57

Arguvan’ı sadece ülkemiz değil, dünya tanıyor, türküleriyle... Arguvan’da 2003 yılından beri türkü festivali düzenleniyor. Festival iki yıldır da uluslararası boyutta yapılıyor. Çeşitli ülkelerden gelen sanatçı ve gruplar Arguvan’daki Nâzım Hikmet Meydanında türkülerini söylüyor… Festivali izlemeye de sadece ülkemizden değil, yurtdışından da türkü dostları geliyor… İstanbul’daki Arguvanlıların büyük çoğunluğu Kadıköy’de yaşıyor. Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı da Bostancı’da bulunuyor… Ocak ayı içersinde yapılan genel kurulda ikinci kez vakıf başkanlığına getirilen Mehmet Kızıldaş ile vakfın çalışmaları, türküler ve Arguvan üzerine söyleştik.

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı'nın kuruluş süreci ve amacını anlatır mısınız?
Vakfımız 1995'te kuruldu. Vakıf merkezimiz Kadıköy ilçesi Bostancı Mahallesi Küçük Yol Sokak 3/2 adresinde. Arguvan kültürünün, yaşatılmasına ve yayılmasına katkıda bulunmak Arguvanlılar arasında sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanlarda kolektif çalışmalar yaparak hemşerilerimiz arasında dayanışmanın-iletişimin sağlanması, kurumsal ve toplumsal boyutlarda işbirliğini güçlendirmek amacıyla kuruldu.

Vakfınız ne gibi çalışmalar yapıyor?
 Arguvan kültürüyle ilgili çok sayıda kültürel çalışmalar yapıldı. Arguvan halk oyunları kitap ve cd haline getirildi. Arguvan Ezgileri, Muharrem Temiz tarafından “Arguvan Ezgileri1” ve “Arguvan Ezgileri2” olarak notaya alındı. Arguvan türküleri geniş bir şekilde Hüseyin Şahin ve Süleyman Özerol tarafından kitap olarak hazırlandı. Arguvan giyim kültürü Volkan Aslan tarafından kaleme alındı. Bu çalışmalar vakfımız tarafından ismi geçen dostlarımızla ortak çalışma sonunda hazırlandı. Bizim ayrıca 3 ayda bir çıkardığımız Arguvan Olgusu dergimiz var. Yüksek okulda okuyan ihtiyaç sahibi 111 öğrencimize, burs olanağı sağlıyoruz. Ayrıca Vakıf merkezimizde bağlama, piyano, gitar, keman dalında, uzman öğretmenlerimizden kurs verilmektedir. Vakıf merkezimizde güncel konulara, yeni yayınlanan kitaplara ilişkin paneller söyleşiler Arguvanlı sanatçı dostlarımızdan dinletiler sunuyoruz. Dernek başkanları, kurucularımız, Arguvanlı yazar, sanatçı ressam gazeteci, radyocu, televizyoncu ve şairlerle zaman zaman bir araya geliyoruz

Arguvan'ın en önemli değeri türküler... Arguvan türkülerinin özelliği nedir? 
Anadolu’nun, coğrafik anlamda küçük olan bölgesi Arguvan ulusal ve uluslararası arenada neden bu ölçüde büyük olması sorusuna cevap, sevgi ve hoş görüyü en yalın ve berrak biçim de, müzik yoluyla insanlara aktarmasıdır. Arguvan ağzı türkülerde kin, nefret, şiddet ve öç almayı bulamazsınız. Yaşamın içerisinden çıkmış olan Arguvan ağzı türküler birçok motifle bezenmiştir. Bu ezgilerde herkes kendinden mutlaka bir şeyler bulur. Arguvan türküleri: bazen sevda bazen hasret, ayrılık, yoksulluk, fakirlik, bazen de acıların, dertlerin, dile getirildiği motiflerden oluşur.

Arguvan’ı da anlatır mısınız, bilmeyenler için?
Arguvan 1954 yılında ilçe olmuştur, 2700 kişi yaşamaktadır. Şehir dışına ve yurt dışına çok sayıda göç vermiştir. Başlıca geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve meyveciliktir. Arguvan da okuma yazma oranı oldukça yüksek. Arguvan insanının; Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi hepsinin ortak paydası demokrat, çağdaş, aydın ve yüreği insan sevgisiyle dolu olmasıdır.

Önemli bir etkinliğiniz de Arguvan Türküleri Ses Yarışması…
Geleneksel hale getirdiğimiz Arguvan türküleri ses yarışmasının 12. yapacağız. Amacımız Arguvan türkülerini otantik yapısına uygun haliyle müzik kamuoyuna taşımak, Arguvan türkülerini amatörce söyleyen, sesi ve kulağı iyi olan kişileri halk müziği camiasına kazandırmak ve Arguvan halk kültür ürünlerinin derlenmesine katkıda bulunmak. Bugüne dek birinci olan yarışmacılarımız sonraki yıllarda, çeşitli radyo, televizyonlarda program yapıyorlar. 

Dünyada benzeri olmayan bir festival düzenliyorsunuz: Uluslar arası Arguvan Türkü festivali… Bu yıl için neler planlıyorsunuz?
2003'ten beri düzenlediğimiz bu festival ile amacımız Arguvan kültürünün yaşatılması, yayılması, gelecek nesillere aktarılması ve daha zenginleşmesini sağlamak. Festival, Arguvan’a her alanda çok şey katmıştır, özellikle Arguvan’ın kamuoyunda tanınırlığını sağlamıştır. Ekonomik alanda yine önemli ölçüde katkı sağlamıştır. Hepsinden önemlisi çok sayıda Arguvanlıyı, Arguvan kültürüyle barışık türkü severi, bir araya getirmektedir. Şehir dışında, ülke dışında yaşayan hemşerilerimiz izin ve tatillerini festivale göre ayarlamaktadırlar. Festivalimize halk müziği alanında önemli yerlere gelmiş, kendi alanlarında uzman olmuş çok sayıda sanatçı dostumuz katıldı. Buradan, bu güne kadar yapılan festivallerimiz de emeği geçen, ekonomik anlamda katkı sunan tüm dostlarımıza ve katılan bütün sanatçılara sizlerin aracılığıyla bir kez daha teşekkür ederiz. 

Kadir İNCESU

ARŞİV