''Yumurtayı Kırdın mı üstüne ? Off!''

Tarihi Kadıköy Çarşısı’nın Meşhur Menemencisinde müşteriler duygularını duvarlara yazıyor

19 Aralık 2014 - 11:07

Mustafa SÜRMELİ  


İstanbul’un sayılı tarihi mekânlarından Kadıköy Çarşısı, tarihi dokusuyla olduğu kadar esnafıyla da her zaman gündemde. Bu seferki öykü bir esnafa ait. Tarihi Kadıköy Çarşısı Pavlonya Sokağı’nın sevilen esnafı Cemal Polat, namı diğer Cemal usta, “Meşhur Menemenci” adıyla tanınan küçük, şirin bir dükkân işletiyor. Sadece menemenin yapıldığı bu dükkanda sade olanından, sucuklu, kaşarlı, karışık, beyaz peynirli, patatesli, sosisli, pastırmalı, kavurmalı, tavuklu, kıymalı ve zeytinli olanına kadar menemenin 12 çeşidini yemek mümkün.
“Kadıköy’ün en meşhur, en lezzetli menemenini yapmaya çalışıyorum” diyen Cemal Polat’ın menemen hikâyesi yıllar önce evde yaptığı menemenle başlıyor. Yaptığı menemen ev ahalisi tarafından çok beğenilen Cemal Usta, Tarihi Çarşı’da gezerken şimdiki bulunduğu dükkânın kiralık olduğunu görür ve hemen tutar. 10 yıldan bu yana aynı dükkânda birbirinden lezzetli menemenleriyle sevilen bir esnaf olan Cemal ustanın ünü yurt dışına da taşmış durumda. Cemal Usta, başından geçen bir anısını şöyle anlatıyor: “Ağırlıklı olarak yaz aylarında turistler de ziyaret ediyor bizleri. İngilizler, Almanlar, Çinliler, İsrailliler ve niceleri menemene doyamıyorlar. Bu yaz İsrailli bir misafir, İsrail’de de bize benzeyen bir yer olduğunu söyledi. Müşterimiz, ülkesindeki esnafa ‘Mister Şakşuka’ dediklerini anlattı. Sonra ‘Seni de Mister Menemen diye anlatacağım arkadaşlarıma’ dedi. Bunlar beni mutlu ediyor”.
MÜŞTERİ KÖŞESİ OLMUŞ
Cemal ustanın dükkanı lezzetli menemenlerinin yanı sıra başka bir özelliğiyle de dikkat çekiyor. 2005’ten bu yana müşterilerinin anılarını biriktiren Cemal usta, duyguların ifade edildiği kağıtları özenle dükkânın duvarına iliştiriyor. Yüzlerce kâğıdın kapladığı duvar; şiir, mani, temenni hatta ilan-ı aşklarla dolu.  Öğrenciler, askerler başta olmak üzere yurdum insanı duygularını yazmış kağıtlara. Duvarlara bakınca Türkiye’nin her ilinden ziyaretçisinin olduğu anlaşılıyor. “İçlerinde ilan-ı aşk edenler de var. Bazı dostlar teskerelerini aldıktan yıllar sonra aileleri ile gelip, yazdıkları notları bulup, eşleri ile paylaşıyorlar, eski günleri anıyorlar bizlerle” diyen Cemal usta aslında tarihe küçük notlar düşüyor farkında olmadan.
USTASINDAN MENEMEN TARİFİ
Cemal usta menemende kullandığı domatesi, biberi her sabah halden kendisi seçip, yıllardır aynı yerden almaya özen gösterdiğini söyleyip ekliyor: “Açıkçası her menemeni kendim yiyecekmiş gibi özenle hazırlıyorum. Özenle tereyağında biberlerimi kavuruyor, mis gibi domatesimi de üzerinde biraz eziyorum. Bir de  yumurtayı kırdım mı üstüne Offf!! Afiyeler ola…”
 
 
Etiketler; menemen

ARŞİV