İstanbul Halk Ekmek AŞ'nin (İHE) pazarlama satış raporuna göre, halk ekmek ocak ve şubat ayında en çok Kadıköy'de tüketildi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Kadıköy'de ocak ayında 56 bin 73 kilogram, şubat ayında da 52 bin 642 kilogram halk ekmek satıldı. Kadıköy'ü; ocak ayında 43 bin 395 kilogram, şubat ayında 40 bin 458 kilogram satış rakamına ulaşan Şişli, ocak ayında 38 bin 175 kilogram, şubat ayında 35 bin 328 kilogram halk ekmek satışı gerçekleşen Bakırköy izledi. Sıralamada Üsküdar dördüncü, Ataşehir beşinci sırada yer aldı. Halk ekmeğin en az satıldığı ilçeler ise Adalar, Sultangazi ve Sultanbeyli oldu.
Kadıköy’de 24 büfe
Kadıköy’ün 14 mahallesindeki 24 büfe ve satış noktası ile ilçedeki pek çok zincir markette İHE ürünlerini bulmak mümkün. Kadıköy de bu ürünlerin sıkı takipçisi ve tüketicisi. Özellikle de orta ve ileri yaşlı, emekli sakinleri sabahın erken saatlerinde İHE büfeleri önünde ekmeklerini alırken görebilirsiniz. İlerleyen yaşlarda kimi sağlık sorunlarıyla mücadele etmek durumunda kalanlar da bilhassa tuzsuz, tam tahıllı gibi geleneksel ekmeğe alternatif sağlıklı seçenekleri tercih ediyorlar. Kadıköylülerin hlak ekmek ürünlerini bu kadar yoğun tüketmelerini sağlayan ise ürünlerin lezzet, fiyatı, el değmeden üretilip paketlenmesi ve güvenirliği…
Tam buğday revaçta!
Örneğin Kozyatağı Bayar Caddesi’nde Hilmi Paşa ve Şakacı sokakların kesişiminde bulunan büfe yetkililerin söylediklerine göre burada en çok organik tam buğday, tam buğday ve normal ekmek satılıyor. Her kesimden insan halk ekmek müşterisi olmakla birlikte, genellikle orta ve ileri yaşlı Kadıköylülerin tercihi.
Fakat kentsel dönüşüm, Kadıköylünün tüm hayatını etkilediği gibi ekmek satışını da etkilemiş. Hasanpaşa ile Fikirtepe’nin Kurbağalıdere Caddesi üzerindeki kesişiminde yer alan büfede mesela ekmek satışı oldukça düşmüş. Çünkü artık Fikirtepe’de ekmek satın alabilecek yerli halk dönüşüm nedeniyle bu ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.
25 kuruşa ekmek!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İHE, İstanbulluların düzenli, ucuz, sağlıklı ve kaliteli ekmek ile un ve undan mamul her türlü yiyecek maddeleri ihtiyacını karşılamak üzere üretim yapmak ve dağıtmak amacıyla 1978 kurulmuş. Bugün İstanbul’da Cebeci, Edirnekapı ve Cevizli’deki 3 fabrikasında 6 ana kategoride, 58 çeşit ekmek üretimi yapılan İHE’de piyasanın yaklaşık yüzde 5’ne tekabül edebilecek miktarda günlük bir milyona yakın ekmek üretimi gerçekleştiriyor. Günlük olarak üretilen normal ekmek, kepekli ekmek, tuz ilave edilmemiş ekmekler 7:00-19:00 saatleri arasında satış noktalarında bulunabiliyor. Ürünlerde önemli bir kalem ise glutensiz olanlar… Türkiye’de bir ilk olarak İHE, 1999’da ilk glutensiz ve düşük proteinli ürünü hazırlamıştı. Glutensiz beslenmesi gereken bireylerin (çölyak, gluten intoleransı, otizm vs.) talebiyle 2006’da glutensiz kuru pasta, 2008’de de glutensiz kurabiye üretildi. Ramazan pidesi, Akdeniz ekmeği, çavdarlı ekmek, altın çörek, light ekmek, arpalı, çavdarlı, tahıllı ve ruşeymli ekmek, ekmek cipsi gibi pek çok çeşidi olan İHE; ayrıca kendi ekmeğini üretmek isteyenler için un satışı da yapıyor.
Minnak’lara özel
İHE, geçtiğimiz günlerde de bebeklere özel bisküvi üretti. Satış fiyatı 2 lira olan “Minnak” isimli bebe bisküvisi, haftada iki kere dar gelirli aileler bedava dağıtılacak.
250 gramlık normal ekmeğin 0.75 lira olduğu İHE’nin ürün yelpazesi arasında en ucuz ürün 0.25 kuruşluk fiyatıyla 50 gramlık çavdarlı ekmek. Çölyaklılar için 1 kiloluk glutensiz nişastalı karışım ise 9 liralık fiyatıyla en yüksek fiyatlı ürün. İHE, 2003 yılından beri, geçim sıkıntısı çeken İstanbullulara ücretsiz ekmek dağıtımı yapıyor. İhtiyaç sahipleri, kendilerine verilen fişlerle Halk Ekmek büfelerinden ücretsiz ekmek alabiliyor. Şimdi bu sistem ‘akıllı kart’ ile destekleniyor. Böylelikle ücretsiz ekmek dağıtımında suistimallerin önüne geçilmesi planlanıyor. Şu an bu sistemden İstanbul’da 21 bin aileye yararlanıyor.