'Kadınların emeği değerlenecek'

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, Kadıköylülerin faydalanabileceği uluslararası eğitim projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor

16 Nisan 2015 - 16:29

Erhan DEMİRTAŞ
Farklı branşlarda 255 kursu Kadıköylü vatandaşların hizmetine açan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, mesleki ve hobi amaçlı kursların yaklaşık 215’ini Kadıköy Belediyesi işbirliği ile yürütüyor. Avrupa Birliği’nin desteği ile yapılması planlanan yeni projelerle ise kadınların iş hayatına aktif katılımı hedefleniyor.
Kurslar ve projeler hakkında bilgi veren Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap, resmi kayıtlı 13 bin 800 kursiyerlerinin olduğunu, bu rakamın yüzde 80’inin ise kadınlardan oluştuğunu ifade etti. Narsap’ın paylaştığı bilgilere göre kursiyerlerin büyük çoğunluğu ya yeni bir iş edinmek ya da işinde kendini geliştirmek isteyenlerden oluşuyor.
Kadıköylülerin taleplerini dikkate alarak kurs açtıklarını belirten Narsap, “Ahşap boyamacılığından, ney kursuna, ses eğitiminden cilt bakımı kursuna kadar birçok alanda kurslarımız var. Cilt bakımı ve masörlük kursundan mezun olanlar iş bulma konusunda daha avantajlı” diye konuştu.
Mesleki alanda açılan kursların dışında hobi ve yetenek geliştirmeye yönelik kursların da olduğunu söyleyen Narsap, özellikle yabancı dil kurslarına çok yoğun bir talep olduğunu vurguladı. Zira şu an Halk Eğitim Merkezi’nde İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça dil kursları yürütülüyor.

“ÖNCE KADIN”
Hayata geçireceğimiz projelerin kadınların emeğinin değerlenmesine yönelik olmasını amaçlıyoruz diyen Hülya Narsap,  Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın işbirliği ile “Önce Kadın” Projesi’ni Haziran ayında hayata geçireceklerini belirtti.
“Önce Kadın” projesi ile 10 bin kadına girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitim verilerek kadınların el emeğinin kazanca dönüştürülmesi planlanıyor. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi de 200 kadın kursiyeri ile bu projeye dâhil olacak. Projenin sonunda Kadıköylü kadınlar kendi yaptıkları seramik ve cam ürünlerini internet üzerinden satmaya başlayacak.
Kadınlar için bir diğer proje ise Avrupa Birliği’nin desteği ile oluşturulacak “İnsan Kaynaklarının Geliştirmesi Operasyonel Programı”. Bu program kapsamında ihtiyaç duyulan çeşitli alanlarda kadınlar için çeşitli mesleki kurslar açılacak. Kadıköylü 100 kadının katılacağı eğitim programına ise sadece ihtiyaç sahibi, dezavantajlı kadınlar başvurabilecek. Hülya Narsap, kursiyerleri seçerken Fikirtepeli kadınlara öncelik sağlanacağının altını çizerek, “Bu proje ile eşinden boşanmış, dezavantajlı ya da iş sahibi olmayan kadınların iş hayatına dâhil olmasını istiyoruz” diye konuştu.
 

ŞOFÖRLER VE ESNAF İÇİN EĞİTİM
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, Kadıköylüler için iki önemli projeyi daha uygulamaya koymayı planlıyor. Bunlardan ilki minibüs şoförlerini diğeri ise çarşı esnafını ilgilendiriyor.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek “Kadıköy Minibüs, Dolmuş ve Taksi Şoförlerine Sertifika Programı” ile şoförlere yaya, yolcu ve şoför güvenliğine yönelik eğitimlerin verilmesi planlanıyor.
Kadıköy esnafına da iletişim ve müşteri ilişkileri eğitimlerini vermeyi hedeflediklerini söyleyen Narsap, Kadıköy Belediyesi Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, “Anadolu’dan Çanakkale’ye 1915”  Destan Yazanların Hikâyesi adlı çalışmanın Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gösterilmesinden çok memnun olduklarını söyleyen Narsap, “Hem bu gösterinin Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gösterilmesi hem de diğer alanda bize destek sunduğu için Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi. 

ARŞİV