'Nefret' Belgeseli ilk kez Kadıköylülerle buluştu

Türkiye’de yapılmış en geniş kapsamlı nefret suçları belgeseli olan “Nefret”, Kadıköy’de ilk kez Tasarım Atölyesi (TAK)’ta izleyenle buluştu.

30 Nisan 2014 - 14:19

 

Semra ÇELEBİ
 
Gazeteci Esra Açıkgöz ile akademisyen Hakan Alp’in yönetmenliğini yaptığı “Nefret” belgeseli, Pera Müzesi’ndeki galasının ardından, 25 Nisan Cuma akşamı Tasarım Atölyesi Kadıköy’de izleyenle buluştu.
10 farklı nefret mağduruna ses veren “Nefret”i izleyenler arasında, 24 Nisan’da ölüm yıldönümü olan ve askerde öldürülen Ermeni genç Sevag Balıkçı’nın ablası da vardı.
İzleyenlerin izledikleri karşısında etkilendikleri belgeselin ardından film ekibiyle bir söyleşi yapıldı.
Yönetmenler Esra Açıkgöz ve Hakan Alp, böyle bir belgeseli neden yaptıklarını ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Nefret söyleminin yaşamımızın her alanına sindiğini ve belki de farkında olmadan “bizden” olmayanlara karşı bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Açıkgöz ve Alp, nefret suçunun yok olması için değişime önce dilimizden başlamamız gerektiğini belirtti.
Hala Anayasa’da nefret suçuna dair bir yasanın yer almadığını ve suçluların cezasız kaldığını belirten yönetmenler bunun için yürütülen mücadeleye bu belgeselle bir nebze katkı sunma niyetinde olduklarını ifade ettiler.
Bir soru üzerine Açıkgöz ve Alp, filmi daha çok üniversite kampüslerinde göstermek istediklerini, gençlerle iletişim halinde olmanın nefret söyleminin yok olmasını hızlandıracağına inandıklarını belirttiler.
Yeldeğirmeni Dayanışması ve Kadıköy TAK tarafından hazırlanan “Özenli Filmler” etkinliği kapsamında gösterilen “Nefret”in ücretsiz gösterimleri devam edecek.  “Nefret” belgeseli, yeniden Kadıköy’e gelecek ve 18 Mayıs Pazar 16:00’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, 25 Mayıs Pazar 16:00’da Kadıköy Karga’da izleyenle buluşacak.
 
 
 
 

ARŞİV