'Çocuklarınızla yakınlaşın'

Kadıköy’de görev yapan okul müdürleri ve rehber öğretmenlere yönelik “Mutlu Aile Mutlu Çocuk” seminerinde konuşan Prof. Dr. Sayar, teknolojinin çocuklarla kurulan ilişkinin önüne geçtiğini belirtti.

24 Aralık 2015 - 16:19
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM), 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Seminer Programı kapsamında, okul müdürleri ve rehber öğretmenlerine yönelik olarak 18 Aralık Cuma günü “Mutlu Aile Mutlu Çocuk” başlıklı bir seminer düzenledi. Prof. Dr. Kemal Sayar’ın sunumu ile gerçekleşen seminere ilgi yoğundu.
Teknoloji ve bilişimde yaşanan gelişmelerin hayatı kolaylaştırmasının yanında bu gelişmelerin çocuklar için büyük bir tehlike yarattığını ifade eden Psikiyatrist Kemal Sayar, modern çağda her şeyin değiştiğini ancak bu değişimle beraber çocukların da zehirlendiğini vurguladı.  “Elektronik aletler hayatımıza girdiğinden beri çocuklarımıza yeterince zaman ayıramıyoruz. Hem çocuklarımız hem de anne babalar teknoloji bağımlısı olmaya başladı” diyen Sayar, kendisinin de benzer sorunlarla baş etmeye çalıştığını söyledi.
Yeni nesil çocukların doğa ile iç içe olmadığına dikkat çeken Sayar, “Çocuklar doğal hayattan hızla kopmaya başlıyor. Modern çağla birlikte haz duyguları da değişmeye başladı. Bir yaprağa dokunmuyorlar ama bir tuşa basarak haz alıyorlar. Bu çok ciddi davranış sorunlarına davetiye çıkarıyor” diye konuştu. Sadece çocukların değil anne ve babaların da benzer sorunlar yaşadığının altını çizen Sayar, “Çocuklarını sürekli kontrol altına almaya çalışan anne babalar paranoyaklaşıyor ve daha kaygılı olmaya başlıyor” dedi. 

“EĞİTİM SADELEŞMELİ”
İletişim sorunu yaşayan çocukların bencil büyüdüklerini söyleyen Sayar, “Hormonlu çocuk büyütmekten kaçınmalıyız” uyarısını yaparak, şöyle konuştu: “Çocuklarımız bencil büyümeye başlıyor. Her şeyin önüne kendisini koyuyorlar. Bunun ötesinde çocuklar her zaman her şeyi hak ettiklerini düşünerek büyüyorlar.”
Sayar, anne babalara da belirli uyarılarda bulundu. Anne babaların kendi arzularını çocuklar üzerinden gerçekleştirmeye çalıştığını ifade eden Sayar, “Bu durum çocuğun mutlu olmasını engelliyor. Çocuklarımızı sıkmamalıyız. Onların hür iradelerini törpülemeyin” dedi.
Sayar,  çocukların kişisel gelişimi konusunda eğitimde ciddi eksiklerin olduğunu belirterek,  “Eğitimcilerimizin çocuklarla empati kurması gerekiyor. Liseyi bitiren çocuklar düşüncelerini bir kompozisyonla ifade edemiyorlarsa bu bir ayıptır. Eğitimde sadeleşmeye gidilmeli. Daha analitik düşünen bireyler yetiştirmeliyiz” diye konuştu.
Kemal Sayar, öğretmenler ve müdürlere “Çocuklarımıza değer vermeliyiz. Onların hayatlarında olmalıyız”  önerisinde bulundu.

ARŞİV