'Onat Kutlar'ın yokluğuna alışamadık'

1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin 50. yılı dolayısıyla düzenlenen “Sinematek Yaşıyor!

11 Şubat 2016 - 14:14
Aysel KILIÇ

1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin 50. yılı dolayısıyla düzenlenen “Sinematek Yaşıyor! 50. Yılda, 50 Film, 50 Sunum” etkinliği Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir kokteyle başladı. Sanat camiası ve Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin ilk filmi, İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin 1960 yapımı Tatlı Hayat (La Dolce Vita ) adlı filmiydi.
Gösterim öncesinde Türk Sinematek Derneği’nin kurucularından Jak Şalom, etkinliğe ilişkin bir konuşma yaptı. “Bu etkinliği nostalji olsun diye yapmadık. Bu filmler, başka gözle bakacağımız filmler” diyen Şalom, Onat Kutları da unutmadı: “Yokluğuna bir türlü alışamadığımız Onat Kutları saygı ve sevgiyle anıyorum.” Şalom, projeye katkı sunan Kadıköy Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu ve sözü yönetmen Ezel Akay’a bıraktı.

“FİLMLERİ DÜNYAYI ETKİLEDİ”
Federico Fellini’nin Tatlı Hayat filmini değerlendiren yönetmen Ezel Akay, “Sinema tarihçisi ve eleştirmeni değilim” diyerek sözlerine başladı. “Fellini’nin filmleri sadece beni değil tüm dünyayı etkiledi” diyen Akay, şöyle devam etti: “Fellini’nin filmleri için ‘İtalyan yeni gerçekçiliği’ diyorlar ama ben onun filmlerini gerçekçi bulmuyorum. Fellini çok nostaljik ve romantik bir adam. Özellikle de nostaljik. Kendi estetiğini kurmuş özgün bir yönetmen.”

“NE AYDINLIK NE DE KARANLIK…”
Tatlı Hayat’a ilişkin konuşan Ezel Akay, “Bu filmde Fellini’ye ilham verenlerden biri de, bir Türk dansözdür. Ama bu dansöz Avrupa sosyetesinde çok ünlüdür. Fellini, görüp yaşadığı her şeyi, bütün izlenimlerini özgür bir şekilde sinemaya yansıtmasını iyi biliyor Onun filmlerine ‘aydınlık’ diyemediğim gibi ‘karanlık’ da diyemiyorum.” dedi.

19 ŞUBAT’TA “SERSERİ ÂŞIKLAR”
 “Sinema tarihinin en iyi filmleri” olarak değerlendirilen filmler, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterilmeye devam edecek. Bir sonraki gösterim 19 Şubat Cuma saat 20.30’da. Jan-Luc Godard’ın “Serseri Âşıklar” filminin sunumunu, eleştirmen-yazar Vecdi Sayar yapacak.

 


ARŞİV