Berivan TANRIVERDİ
Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber tatile gidemeyen İstanbulluların ve İstanbul’u görmeye gelen turistlerin hevesle gittiği Adalardan son birkaç yıldır ne yazık ki fayton kazaları haberleri geliyor. Sıcak havalarda saatlerce çalıştırılan atların çektiği acılar hayvanseverlerin tepkisini çekiyor.
Kendilerine Özgürlük Savunucuları diyen hayvan hakları savunucuları, olası fayton kazalarına ve atların çalıştırılmasına tepki olarak 22 Haziran’dan bu yana ‘Faytona Binme Atlar Ölüyor’ sloganıyla eylemler düzenliyor. Son eylemlerini 30 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştiren grup, Bostancı Adalar İskelesi’nde buluşarak Büyükada’ya geçti.
“FAYTON ATLARI MAHVEDİYOR”
Büyükada vapur iskelesinde inen grup ‘Faytona Binme Atlar Ölüyor’ yazılı pankartlarının yanında Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça, Gürcüce, Lazca ve İngilizce yazılmış “Fayton Atları Mahvediyor”, “Ağaca Hayvana Özgürlük” dövizleri ile iskelede basın açıklaması yaptı. Duvara “Titre oligarsi AT cephesi geliyor!” yazan Özgürlük Savunucuları adına basın açıklamasını Elif Narin okudu. Narin “Yazın 40 derece sıcakta, aç susuz çalıştırılan, kırbaçlanan, tekmelenen, dili kesilen, burnundan kan gelene kadar koşturulan, tüm yaz sömürüldükten sonra kışın açlığa ve soğuğa terk edilen atlara yaşatılan zulüm, Adaları kirletmekte. Varoluşu doğada özgürce yaşama hakkı olan hayvanlar, şımarık ve bencil insanın eli kırbaçlı nostaljisine tutsak edilerek ölümüne koşturuluyor” dedi. Her yıl 400’den fazla atın fayton kazalarında yaşamını yitirdiğini; kış gelince bakımı külfet görüldüğünden atların çoğunun Adanın yüksek bölgelerinde kaderine, açlığa, soğuğa, hastalığa ve ölüme terk edildiğini belirten Narin, atlı faytonların kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.
BOYKOTA ÇAĞRI
Basın açıklaması sonunda Faytoncular Odası başkanı Hasan Ünal’ın kendilerini tehdit ettiğini söyleyen hayvanseverler, herkesi “faytonculuk” adı altında işlenen suçları boykot etmeye çağırdı. Gruba Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Animal Liberation ile vegan ve hayvan aktivistleri de destek verdi.
“AKÜLÜ FAYTON MÜMKÜN”
Eylemde yer alan Özgürlük Savunucuları aktivistlerinden Kerem Dünyalı da gazetemize konuştu. Dünyalı, atlı faytonun aternatifi olarak önerilerini şöyle sıraladı: “Atlı faytonlara alternatif olarak güneş enerjisi veya akü ile çalışan faytonların kullanılmasını istiyoruz. Biz faytonların tamamen kaldırılmasını değil, kölelik sistemi içerisinde zulmedilerek çalıştırılmaya maruz kalan atların özgür olmasını talep ediyoruz. Hayvansız ulaşım Türkiye’de de, Adalarda da, dünyanın her yerinde de hayata geçirilebilir. Atlı faytonların devam etmesini istemek fetişist bir yaklaşımdır. Böyle bir zulüm varken atlı fayton nostaljisinden bahsetmek ne insan haklarına, ne hayvan hakları beyannamesine, ne de vicdana sığar“
“BAHİS OYNATANLARA TEPKİ GÖSTERİN”
Hayvanseverlerin iskelede eylem yaptığı sırada atlı faytonların çıkış noktasında da ilginç pankart ve dövizler yer alıyordu. Faytoncular tarafından asılan pankartta “Ekmek teknemize değil, bahis oynatanlara” yazarken dövizlerde ise “Motorlu araç terörüne son” yazıları dikkat çekti. Görüşlerine başvurduğumuz Faytoncular Odası Başkanı Hasan Ünal, hayvanseverlerin yaptığı eylemi manasız bulduğunu belirterek, “Eğer bu eylemi yapanlar gerçekten hayvanseverlerse, Veliefendi’ye gitmeleri, orada yarıştırılan atlar için eylem yapmaları gerekirdi. Adanın her yanında sahipsiz kuduz hayvanlar var, gelsinler bu hayvanlara sahip çıksınlar. Atlar ölüyor diye faytonlara binmeyin diyorlar. Yalan söylüyorlar. Ellerinde farklı zamanlarda ölmüş iki tane atın fotoğraf var. Bir tanesi altı sene önce yaşanmış bir olay. Sürekli aynı fotoğrafları yeniymiş gibi paylaşıyorlar” diye konuştu.
ADA HALKI: “YÜRÜYEMEZ HALE GELDİK”
Büyükada’da yaşan halkın da kafası karışmış durumda. Genel anlamda “Bu adada biz yaşıyoruz uzaktan konuşmak kolay” söylemlerini dile getiren Adalıların yanı sıra faytonlardan çektikleri sıkıntıları dile getirenler de oluyor. Büyükada sakinlerinden Pelin Şahlan, “Biz yedi göbektir Adalıyız. Büyükada’nın özelliği faytondur, ama bu sıcak havaya insanlar bile dayanamazken atlar nasıl dayanacak ben de bilmiyorum. Akülü araçlar kolaylık yönünden güzel fakat Adanın bütün özelliğini yok edecekmiş gibi geliyor. Ama şunu söyleyebilirim ki çok fazla at var, hem bisiklet sürenler hem de yayalar için sıkıntı, çünkü kaldırımlar küçük yürüyemiyoruz, iki yönden de faytonlar gelince bisikletliler de sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.