12 Eylül hikâyelerini bu kez kadınlar anlatıyor

A. Ayben Altunç’un yaptığı “Eylül’ün Kadın Yüzleri” belgesel filmi, 12 Eylül darbesini yaşayan 32 kadının dilinden o günleri anlatıyor. Film 30 Mayıs’ta Kadıköylü izleyiciyle buluşacak.

21 Mayıs 2014 - 09:26
  
Semra ÇELEBİ
 
Yapımcılığını Günebakan Film’in, yönetmenliğini A. Ayben Altunç’un yaptığı “Eylül’ün Kadın Yüzleri” belgesel filmi dört yıla yayılmış özverili bir çalışma sonucunda geçtiğimiz günlerde ilk kez izleyicisiyle buluştu.
12 Eylül 1980 askeri darbesini her yönüyle yaşamış 32 kadının yaşadıklarını içtenlikle anlattığı belgesel izleyicinin de beğenisiyle karşılandı.
Belgeselin tanıtım metninde şu ifadelere yer veriliyor:
“O dönemde gencecik kadınlar olarak cezaevi ile tanışanlar, haksız yere işlerinden atılanlar, fişlenenler; şimdi sanatçı, yazar, milletvekili oldular. Anneler, eşler, kardeşler cezaevi kapılarında örgütlendiler. Güçlerini birleştirdiler, İnsan Hakları Derneği’ni kurdular.
Kadınlar önce kadın olduklarının bilincine vardılar ve hakları için bir araya geldiler.
Filmimiz zulmün en karanlık yerinde bile umutlarını kaybetmeyen, direnen insanların öykülerini anlatmaya aracılık etti.İşte bütün bu süreçleri; yaşayanlara hatırlatmak, genç kuşaklara ise anlatmak istedik. Bu noktadan hareketle 34 yıla yaklaşan bir süreç, titiz ve kapsamlı bir çalışma ile tarandı, öyküler bir araya getirildi.
Eylül’ün Kadın Yüzleri belgeselinin 12 Eylül darbesiyle daha yeni yeni yüzleşilmeye çalışıldığı, sorumlularının yargı önüne çıkarıldığı bir dönemde; çok önemli bir boşluğu dolduracağına ve geçmişin aydınlatılması yolunda değerli bir katkı sunacağına inanıyoruz.”
Filmde anlatımlarına başvurulan kadınlar arasında Nur Sürer, Zeynep Oral, Oya Baydar, Melike Demirağ, Sevim Belli gibi isimler de bulunuyor.
Filmin ilk gösterimi anlatıcılarının da katılımıyla 25 Nisan’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde; Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve KADAV-Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ nın katkılarıyla yapıldı.
İkinci gösterim ise 30 Mayıs Cuma günü saat 19.30’da Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

ARŞİV