16 yıl sonra yeniden aynı heyecan

Milliler, Avrupa Şampiyonası’nda tur biletini almak için F Grubu'ndaki son maçında Çekya ile karşı karşıya geldi. Mücadeleden 2-1’lik galibiyetle ayrılan Milliler toplamda 6 puan alarak 16 yıl sonra gruplardan çıkmayı başardı

27 Haziran 2024 - 16:11

Kadıköy Belediyesi’nin Avrupa Şampiyonası için Kalamış Atatürk Parkı’na kurduğu dev ekranın etrafında bir araya gelen binlerce vatandaş turnuvayı coşku ve heyecanla takip ediyor. Milli heyecana ortak olmak için Kalamış’a akın eden yediden yetmişe binlerce futbolseverin yüzü Millilerin son 16 turuna kalması ile güldü.  Avrupa Şampiyonası’nda grup mücadelelerini tamamlayan A Milli Futbol Takımımız 3 maçtan toplam 6 puan alarak grubunu ikinci sırada tamamladı ve tur biletini aldı. İlk maçına hızlı başlayan Milliler tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na katılan Gürcistan’ı 3-1 mağlup ederek 3 puanı cebine koydu. İkinci maçında Portekiz’le karşı karşıya gelen Milliler burada umduğunu bulamadı ve liderlik mücadelesi için çıktığı karşılaşmadan 3-0 mağlup ayrıldı. Portekiz maçı sonrası yoğun eleştirilere maruz kalan Milliler bu olumsuz havadan etkilenmeden gruptaki son maçına Çekya karşısında çıktı ve istediğini alarak 2-1 galibiyetle karşılaşmadan ayrıldı.

KADIKÖY’DEN BÜYÜK DESTEK

A Milli Futbol Takımı Avrupa Şampiyonası F Grubu son maçında Volkspark Stadı'nda Çekya ile karşı karşıya geldi ve 2-1’lik skorla adını üst tura yazdırdı. Milli takım, bu sonuçla puanını 6'ya yükseltti ve grubu aynı puana sahip zirvedeki Portekiz'in ardından ikinci sırada tamamlayarak son 16 turuna çıktı. Millilerin gollerini 51. dakikada Hakan Çalhanoğlu ve 90+4. dakikada Cenk Tosun’dan geldi. Millilerin gruptaki son maçını yine binlerce kişi izledi. Maç öncesinde eski milli futbolcu Tuncay Şanlı ile sohbet eden Kadıköylülerin coşkusu maç bir an olsun azalmadı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı da Portekiz maçında olduğu gibi yine maçı en önden takip edenler arasındaydı. Kösedağı maç öncesi yaptığı konuşmada Millilere inancını coşkuyla aktararak, “Biz bitti demeden bitmez” dedi. Kösedağı aynı sözleri maç bitiminde de sosyal medya hesabından paylaştı ve Millileri tebrik etti. Kösedağı yaptığı paylaşımda, “Kalamış'ta binlerce yürekle Çekya maçının heyecanını yaşadık. Avrupa Şampiyonası’nda son 16’ya kalan Milli Takımımıza başarılar diliyorum. Avusturya’ya karşı oynayacağımız maçta herkesi  yine tek yürek olmaya Kalamış'a bekliyoruz.” dedi. 

ÜÇÜNCÜ KEZ GRUPLARDAN ÇIKTI

A Milli Futbol Takımı, 6. kez mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası'nda 3. kez grup aşamasını geçmeyi başardı. Milli takım, daha önce EURO 2000 ve EURO 2008'de gruplardan çıkmıştı. Türkiye, 2000 yılında Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği finallerde gruptan çıkıp çeyrek finalde Portekiz'e yenilerek, Avrupa Şampiyonası’na veda etti. Milliler, EURO 2008'de ise büyük bir başarıya imza atarak, yarı finale kadar yükseldi. Almanya'ya 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa şampiyonaları tarihindeki en iyi derecesine de 2008 yılında imza attı.

“HERKESİN SORUMLULUK ALMASI GEREKİYOR”

Maçın ilk golüne imza atan kaptan Hakan Çalhanoğlu, "Mutluyuz, grubu geçtik, hedefimiz oydu. Portekiz maçından sonra çok üzerimize gelindi. Biz sessiz kalmaya çalıştık. İşimize odaklandık. Bugün 10 kişi kalmalarına rağmen bizi zor durumda bıraktılar. Daha iyi çalışmamız gerekiyor. Zor durumda kaldık, bizi zorladılar. Sahada, idmanlarda herkesin morali yerinde. Bu maçı kazanacağımızı biliyorduk çünkü herkesin morali yerindeydi. Bazı şeyleri daha iyi yapmamız gerekiyor. Daha çok sorumluluk almamız gerekiyor. Sadece ben değil, herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Takımın morali gayet iyi.” dedi.  Maça sonradan giren ve girer girmez etkili pozisyonlara girip çok geçmeden ikinci golü bulan Cenk Tosun da maç sonunda, "Bu mutluluğu anlatmak kolay değil. Takım arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Bu daha her şeyin başlangıcı. Golüm için çok mutluyum. Ben bunu hayal ediyordum. Biz takım arasında konuştuk. Bizim kursağımızda kalan bir yenilgi vardı Avusturya'yla ilgili. Şimdi tam zamanı. Taraftarlarımız muhteşem. Sanki turnuva Türkiye'de oynanıyor." diyerek taraftara teşekkür etti.

YENİ RAKİP AVUSTURYA

F Grubu'nu 6 puanla ikinci sırada tamamlayan Milliler, son 16 turunda D Grubu'nu lider bitiren Avusturya ile eşleşti. Türkiye Avusturya ile 2 Temmuz'da Leipzig'de karşı karşıya gelecek. Milli takımda Çekya karşılaşması öncesinde sarı kart ceza sınırında bulunan Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydın, Çekya mücadelesinde gördükleri sarı kartlarları nedeniyle cezalı duruma düştü ve Avusturya ile oynanacak son 16 turu karşılaşmasında forma giyemeyecek.

 

ARŞİV