2 teker ve 6 gün…

Türkiye’de bir ilke imza atarak bünyesinde “Bisiklet Birimi” kuran Kadıköy Belediyesi 19 Nisan Dünya Bisiklet Günü şerefine tüm haftaya yayılan bir Bisiklet Festivali düzenliyor

21 Nisan 2016 - 13:48
Gökçe UYGUN
Bisiklet kullanıcılarının büyük şehirlerdeki görünürlükleri gittikçe artıyor. Bisikletin, bir keyif unsuru olmasının yanı sıra ulaşım aracı olduğu bilinci de yerleşmeye başlıyor. Bu bilinçle hareket eden kamu kurumlarından olan Kadıköy Belediyesi, kentte bisiklet kullanımının artması için çalışmalarını sürdürüyor. Bisiklet Çalıştayı düzenleyen, İnönü Caddesi’nde bisiklet yolu yapan belediye şimdi de yerel yönetimler arasında bir ilki gerçekleştirerek “Bisiklet Birimi” kurdu. Bununla da yetinmeyen belediye, Kadıköylü bisikletçilerin katkılarıyla 19 - 24 Nisan tarihleri arasında “Kadıköy Bisiklet Festivali” düzenliyor.
19 Nisan Dünya Bisiklet Günü etkinlikleri bağlamında kurgulanan festival, 19 Nisan Salı günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) yapılan bir törenle açıldı. Festivalin oluşmasının öncülerinden Kadıköylü bisikletçi, Engelsiz Pedal Derneği Başkanı Samet Aksuoğlu, festivalin düzenleniş sürecini anlattı. Kadıköy’ün ‘bisiklet başkenti” olma yolunda ilerlediğini belirterek, “Bu festival ve belediyede kurulan Bisiklet Birimi ile bisiklet kültürünün yerleşmesine yönelik adımlar atılacak” dedi.

ÇALIŞANLAR DA KULLANIYOR
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve belediye yönetimini katıldığı açılışta konuşan Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın da dünyada yaşanabilir kentlerin hepsinde bisiklet yolları olduğunu vurgulayarak, “Belediye olarak bu konuya daha fazla eğilmeye başladık. Hatta bizzat belediye çalışanları olarak bizler de bisiklet kullanmaya başladık… Bu bisiklet festivali de farkındalık yaratmak açısından sadece bir başlangıç. Yeni kurulan Bisiklet Birimimiz bu konuda çalışmalar yapacak” diye konuştu. Ardından Karadenizli üç bisiklet üreticisi, Dursun Yavuz, Hasan Basri Yavuzaslan, Turan Balcı’ya bisiklet şeklindeki plaketleri verildi.

BİSİKLET HİKÂYELERİ
Festival etkinlikleri de açılış konuşmalarının ardından başladı. Nihat Acar, bisikletlerin kişiselleştirilmesiyle ilgili bir atölye çalışması yaptı, Oğuz Tan da bisikletle yaptığı Asya serüvenini anlattı. Festival kapsamında ikinci gün yani 20 Nisan Çarşamba tarihinde yine TAK’ta Sait Biliz, “Bisiklet Mutfağı” adlı bir atölye verdi. Aydan Çelik de “Bisikletim Var Üç Telli” diyerek bisiklet hikâyeleri anlattı. Aynı gün Kadıköy Akademi’de Erim Bikkul şehirde bisiklet kullanmayı anlatırken, Doğa Can Yaman da Hindistan yolculuğunu aktardı. 21 Nisan Perşembe günü etkinlikleri ise TAK’ta Hande Saadet’in geri dönüştürülebilir malzemeler ile bisikleti kişiselleştirmeyi öğrettiği atölyesiyle başlayıp, Fatma Keskin’in bisiklet paylaşım sistemlerine dair güncel gelişmelerle ilgili yaptığı sunumla devam etti. O gün Kadıköy Akademi’de ise Arif Özhan geçen baharda Malatya civarında yaptığı 8 günlük bisiklet gezisini anlattı. Günün son etkinliğinde ise Gökben ve Nico, yatay bisikletle yaptıkları 4 yıllık dünya turunun serüvenlerini paylaştı.

SABAHA KADAR PEDAL!
Festival kapsamında bisiklet kullanımından tamirine, bisiklet turlarından film gösterimlerine kadar bir dizi etkinlik yapılacak. #ArabadaninBisikleteBin ve #BuSeneninModasıBisikletOlsun diye temalarını taşıyan ve detayları kadikoybisiklet.org adresinde yer alan program şöyle;
* 22 Nisan Cuma:
16:00-17:30 (sınırlı katılımcı atölye) Dursun Özgür Yavuz (Bisiklet Topla)
17:30:18:30 Özgün Tanglay (Yolda Yoga)
18:30-20.30 İsmail Odabaşıoğlu (Sıradışı Yolculuk)
20:30-21.30 Hakan Kayışlıgil (Komşuya Pedal)
Gün boyunca tüm etkinlikler Kadıköy Akademi’de.
* 23 Nisan Cumartesi:
16:00-17:30 23 Nisan Özel Film Gösterimi / TAK Kadıköy
17:30-18:30 B-Bisikletin Farkları / TAK Kadıköy
18:30-20:30 Paralimpik Film Gösterimi / Kadıköy Akademi
20:30-06:30 Karanlıkta Bisiklet (Kalamış Parkındaki yeni kurulan Kadıköy Bisiklet Birimi Binası önünde toplanılarak, belirlenen rotayı takip ederek sabaha kadar pedallanacak)
* 24 Nisan Pazar:
16:00-20:30 Alley Cat / Kadıköy Gençlik Merkezi
20:30-06:30 Pedallijazz (Canan Duran Quartet Orkestrası) / TAK Kadıköy
Etiketler; bisiklet

ARŞİV