20. yılda, sahiplendirilen 20 köpekle kutlama

“4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü”nde gerçekleşen Kadıköy Hayvan Dostları Platformu'nun 20.yıl kutlaması, sahiplendirilen 20 köpekle ve insan dostlarıyla yapıldı

05 Ekim 2020 - 11:50

Kadıköy Hayvan Dostları Platformu'nun kuruluşunun 20. yılı 4 Ekim Pazar günü Kalamış Parkı'nda kutlandı. Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde gerçekleşen kutlamaya, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Oltulu, Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan ile Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi'nden köpek sahiplenen 20 hayvansever katıldı. Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılımcının yer aldığı kutlamada, 20. yıla dikkat çekmek için sahiplendirilen 20 köpek yer aldı. “Satın Alma Sahiplen” pankartının etrafında kalp şeklinde poz veren hayvanseverlere,  Potlaç Kadın Kooperatifi tarafından yapılan “Satın alma sahiplen” yazan maskeler de hediye edildi. 

Kutlamada iki köpek sahiplendiğini ifade eden Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Oltulu, şöyle devam etti: “Satın Alma Sahiplen projesi belki de Kadıköy'ün yaptığı en güzel çalışmadır. O kadar güzel iş yapıyorsunuz ki, çocuklarıma örnek gösterebileceğim en doğru projelerden birinin başındasınız. Hepinize teşekkür ediyorum.” 

“DESTEĞE İHTİYAÇLARI VAR”

Kadıköy Hayvan Dostları Platformu adına düşüncelerini dile getiren Pınar Satıoğlu ise şunları söyledi: “İyi ki Kadıköy'deyiz. Kadıköy'de gönüllü olduğumuz için mutluyuz. Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu ile yerel yönetim el birliği yaptı, bakım evinde çalışmaya başlandı. Bu büyük bir milattır. Birlikteliği başlatan Selami Öztürk'e, daha sonra Aykurt Nuhoğlu'na şimdi ise Başkan Şerdil Dara Odaşı'na desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. 20 yıldır her cuma barınaktayım. Gönüllü sayımız zamanla arttı. Etkinlikler yapmaya başladık. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için her yıl bahar ve güz etkinliği yaptık. Hayvanların desteğe çok ihtiyacı var. 4 Ekim'de bir yanımız buruk. Çünkü hayvanlar hala ‘mal’ olarak görülüyor. Hayvanlara yönelik şiddetin bir yaptırımı olmalı.”

Bazı insanların hayvanlardan korktuğunu dile getiren Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan, “Bu platform insanlara hayvan sevgisini aşıladı. Kadıköy zaten hayvanlara yönelik hassasiyete sahipti ama organize olamıyordu. Bu gönüllü arkadaşlar çok emek verdiler, birlikteliği ve kaynaşmayı sağladılar. Satın Alma Sahiplen kampanyası ile pet shoplarda satılan hayvanların sokaklara düşmesini bir nebze engellemiş olduk. Barınakta travma yaşayan hayvanları mutlu evlere ulaştırdık.” şeklinde konuştu.

“İNANILMAZ BİR SEVGİ”

Barınaktan köpek sahiplenen hayvanseverlerle konuştuk. Aynı zamanda platform gönüllüsü olan Aslı Aybars, Karamel ismini verdiği can dostuyla olan birlikteliğini şöyle anlatıyor: “Karamel bizim barınaktaydı. Dikkatimi çekti. Hastalandı ve kanlı ishal oldu. Onu kliniğe çıkardık. Yavaş yavaş iyileşti. Her gün ona bakmaya ve onu gezdirmeye başladım. Bir sene pansiyonda kaldı. Köpek sahiplenme gibi bir düşüncemiz yoktu. Sonra barınağa götürmek istemedim. İnanılmaz bir bağ oluştu aramızda. 4 aylıktı bizimle yaşamaya başladığında. Şu an 7 yaşında. Şimdi üç kedi kardeşiyle birlikte evde yaşıyor. Çok uyumlu. Hiçbir canlı annem dışında beni bu kadar sevemez sanırım. Hastalığımı, heyecanımı, üzüntümü her şeyi anlıyor. İnanılmaz bir sevgi. Barınakta bekleyen binlerce canlı var. O yüzden satın alma sahiplen diyoruz.”

“HEDİYE OLARAK ALMAYIN”

“Çok uzun zamandır sahiplenerek köpek bakıyorum. Bobo benim dördüncü köpeğim. Sahiplendiğim diğer üç köpekle birlikte yaşıyor.” diyen Esra Taşçı, genellikle yaşlı köpekleri sahiplenerek bakmayı tercih ettiğini ve bunu bir misyon edindiğini belirttiği konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Bobo'yu da 2020 yılının başlarında barınaktan sahiplendim. Bakamayacaksanız hediye olarak bu canları çocuklara lütfen almayın. Hepsinin duyguları var. Sokaktaki canları şefkat ve merhametle kucaklayabiliriz. ”

“SEVEREK SAHİPLENDİM”

2018 yılında barınağa gönüllü olarak gitmeye başladığını, ilk gezdirdiği ve ilgilendiği köpeklerden birinin Asena olduğunu söyleyen Mübeccel Gümüşay, “Asena'nın iki ayağında da ciddi sorunlar vardı. Aramızda bir bağ oluştu. 2019 yılının Aralık ayında sahiplendim. Asena için adaya taşındım. Bahçeli bir ev kiraladık. İsmini sonra Ada olarak değiştirdik. Bir ay önce geri taşındık. Çünkü orada veteriner hizmeti çok alamadık. Arka sol ayağında tırnakları eksik. O yüzden düz basamıyor. Ayakkabı düz basmasını sağlıyor. Sağ arka ayağında da doku ve tırnak kaybı var. Köpekle birlikte yaşamak kolay değil. İstediğiniz zaman evde bırakamıyorsununz ve dışarı çıkamıyorsunuz. Önceliğiniz her zaman o oluyor. Ada'yı bu durumu bilerek  ve severek sahiplendim. Sahiplendikten sonra  geri götürmek kötü birşey. Sahiplenmeden önce bu durumları değerlendirmek gerekiyor.” diyor.

“PARA İLE SAHİPLENİLMESİNE KARŞIYIM”

Kutlamanın çok güzel olduğunu ve burada olduğu için çok mutlu hissettiğini belirten tiyatro oyuncusu Barış Kıralioğlu da  düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Kadıköy Belediyesi'nin ne kadar duyarlı olduğunu ve gönüllülerle birlikte ortak çalıştığını biliyorum. Altı yıl önce Jön'ü Kadıköy Belediyesi'nin barınağından sahiplendim. Altı yıldır hayatım değişti ve çok güzel oldu her şey. Hayatımız boyunca dostumuz olacak bir canlının para ile sahiplenilmesine çok karşıyım.” 


 


ARŞİV