2022’de neler oldu?

2022’de İstanbul’da ve Kadıköy’de neler yaşandığını derledik

29 Aralık 2022 - 11:40

Pandeminin ardından daha sağlıklı, daha rahat günler beklerken hem pandeminin kısmen devam etmesi hem de ekonomik kriz nedeniyle 2022 yine zor bir yıl oldu. Her sohbetin ekonomik sorunlara ve zamlara bağlandığı 2022’de İstanbul’da ve Kadıköy’de neler yaşandığını derledik. Gelecek yılın herkes için daha sağlıklı, daha huzurlu olması dileğiyle…

OCAK

  • * Beş yılı aşkın süredir yapılamayan Kadıköy-Kabataş vapur seferlerine Kabataş Meydanı’nın düzenlenerek yeni iskelenin yapılmasıyla yeniden başlandı.
  • * Kadıköy’deki tarihi istasyonların atıl ve metruk halde bırakıldığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, istasyon binalarının müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürülmek üzere Kadıköy Belediyesi’ne tahsis edilmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyayı kısa sürede binlerce yurttaş imzaladı.
  • * Kadıköy Belediyesi, vatandaşların ucuz ekmeğe ulaşabilmesi için Feneryolu Mahallesi’nde Halk Ekmek büfesi açtı.

ŞUBAT

  • * 2022’nin başında elektriğe yapılan zam nedeniyle faturaların üç katına çıkması Türkiye’de olduğu gibi Kadıköy’de de tepkiye neden oldu. Faturalarını ödemekte zorlanan esnaf faturalarını camlara asarak zamları protesto etti.
  • * Kadıköy Belediyesi Alzheimer hastaları ve yakınlarına destek için ilkini 2017 yılında 19 Mayıs Mahallesi’nde açtığı Alzheimer Merkezi’ne ikincisini ekledi. Göztepe Mahallesi’nde tarihi bir binayı kiralayarak düzenleyen belediye hem Alzheimer hastalarına hem de yakınlarına ücretsiz destek vermeye başladı.
  • * Kadıköylü şair Salih Bolat 66 yaşında hayatını kaybetti. Bolat, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından Büyükada Mezarlığı’nda toprağa verildi.
  • * Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış’ta düzenlediği kış festivali BuzzFest’e yüz binin üzerinde İstanbullu katıldı. 500 metrekare alan üzerine kurulan festival alanı aynı zamanda su ve elektrik kullanımının en düşük düzeyde tutulmasıyla çevre dostu özelliğine sahipti.

MART

  • * Kadıköy Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediye çalışanlarının duygu ve düşüncelerinin yer aldığı 21 sloganı, gece Kadıköy sokaklarına yansıttı. Projeksiyonlarla cadde ve sokaklara yansıtılan sloganlar özellikle kadınlar tarafından büyük ilgi gördü.
  • * Kadınlar, İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz” çağrısıyla Kadıköy’de miting yaptı. 20. yaşını kutlayan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün Taksim’de yapılmasına ise izin verilmedi, kadınlar barikatlara ve biber gazına rağmen biraraya gelmeyi başardı.
  • * Pandemi nedeniyle hayata geçirilen maske ve HES kodu zorunluluğu 2 Mart’ta Bilim Kurulu kararıyla kaldırıldı. 00.00’den sonra müzik yasağı ise devam etti. Müzik yasağı daha sonra 1 saat daha ileriye çekildi ve 01.00 oldu. Yasak hala devam ediyor.  
  • * Kadıköy, “Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı. Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılan zirvede yeşil şehir yatırım finansmanı, iklim krizi ile mücadele, döngüsel yaşam ve uluslararası girişim konuları ele alındı.
  • Kadıköy Belediyesi, Orman Haftası’nda dikmeleri için Kadıköylülere ücretsiz ağaç fidesi dağıttı. Dağıtılan ağaçlar arasında çınar, manolya, süs kirazı, erik ağacı, ıhlamur fideleri bulunuyordu

NİSAN

  • * Kadıköy Belediyesi Atık Getirme Merkezi açıldı. Kadıköylüler, geri dönüşebilir atıklarını, ambalaj atıkları (plastik, metal, cam, kağıt, karton, ahşap) ile bitkisel atık yağları, atık ilaçları, elektronik atıkları, pil ve akü atıkları, ömrünü tamamlamış lastikleri ve büyük hacimli atıkları belediye bahçesindeki merkeze getirebiliyor.

 * Sivas katliamında katledilen şair Metin Altıok anısına düzenlenen şiir ödülleri gecesi Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. 15.si düzenlenen yarışmada ödüle 28 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak’ın “Hayattayız Nihayet” kitabı layık görüldü.

  * Yüksek gelen elektrik faturasını ödemeyi kabul etmeyen Moda Sahnesi’nin elektriği ikinci defa kesildi. Oyunlar ışıldaklarla yarı aydınlık bir ortamda sahnelendi.

 * Tüketiciyi Koruma Derneği’nin ülke genelinde düzenlediği “Geçinemiyoruz, Tükeniyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz” basın açıklamasının İstanbul Anadolu yakası ayağı Kadıköy’de gerçekleşti. 

       

       * Kadıköy Belediyesi’nin “Kadıköy Bostanları” projesine iki bostan daha eklenerek Göztepe ve Acıbadem bostanları açıldı. Moda, Fenerbahçe, Göztepe ve Acıbadem bostanlarında 267 Kadıköylü sebze ve meyvesini kendi yetiştirdi.

       

      * 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kadıköy’de üç gün süren etkinliklerle kutlandı. Kadıköy Belediyesi, parklardan kültür merkezlerine, meydanlardan sokaklara pek çok alanı çocuklar için bayram yerine çevirdi. Belediye, 23 Nisan hediyesi olarak çocuklar için İDEA Çocuk ve Defne Park çocuk kütüphanelerini hizmete açtı ve 4-13 yaş aralığındaki 6 bin çocuğa kitap seti hediye etti.

MAYIS

     * Uzun yıllar Kadıköy Belediyesi’nin sağlık polikliniklerinde hizmet veren Prof. Dr. Korkmaz Altuğ 93 yaşında hayata veda etti. Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği başhekimliği yapan Prof. Dr. Korkmaz Altuğ’un adı, Kadıköy Belediyesi tarafından, 2014’te Yeldeğirmeni’nde açılan sağlık polikliniğine verilmişti.

       

     * 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kadıköy’de coşkuyla kutlandı. Spor etkinliklerinden konserlere, bisiklet yarışından stand up gösterisine pek çok etkinliğin yapıldığı kutlamaların merkezi Kalamış Parkı oldu.

        

       * Kadıköy Belediyesi ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliği ile “Okutan Kadıköy” projesi hayata geçirildi. Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, ilçe muhtarları ve semt sakinlerinin TEV ile ortaklaşa hayata geçirdiği proje kapsamında üniversite öğrencilerine karşılıksız burs desteği sağlanıyor.

        * Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yaptırılan sosyoekonomik gelişmişlik araştırmasının sonuçlarına göre Kadıköy, Türkiye’nin en gelişmiş dördüncü ilçesi oldu.

HAZİRAN

     

    * Kadıköy Belediyesi, ilkini iki yıl önce Feneryolu Sabit Pazarı’nda açtığı, uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan ‘Atıksız Dükkan’ın ikincisini Caddebostan Kültür Merkezi’nde açtı.

   *  Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük Çevre Festivali, “İklim Krizi ile Mücadele” temasıyla yapıldı. 200’e yakın isim ve 46 sivil toplum kuruluşunun katıldığı festivalde panel, söyleşi ve atölyelerle çevre sorunları tartışıldı.

     * Kadıköy Belediyesi bahçesini “Yeniden Kullanım Pazarı” için açtı. İkinci el ve yetişkin ve bebek kıyafetlerinin satılıp takas edildiği pazar büyük ilgi gördü ve yıl içinde dört kez tekrarlandı.

    * TBMM'nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. 

     * Açık hava konserlerinin yeni adresi ‘Festival Park Kadıköy’, kapılarını açtı. İBB tarafından hizmete açılan Festival Park Kadıköy, Kadıköy İSKİ arıtma tesislerinin karşısında 8 bin 500 metrekarelik alanda yer alıyor. 

  * İstanbul’un en eski eczacılarından Moda Eczanesi sahibi Melih Ziya Sezer 90 yaşında hayatını kaybetti.

* Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun “Kadıköy Kiralık Konut Raporu”na göre Haziran ayında ortalama kira 19 bin 438 TL’ye yükseldi.

TEMMUZ

* Kadıköy Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği Kalamış Yaz Festivali 1 Temmuz’da Nazan Öncel konseriyle başladı. 51 gün süren festivalde konserlerin yanı sıra film gösterimleri de yıldızlar altında izleyici ile buluştu.

* Kadıköy’ü İstanbul 1. Amatör Küme’de temsil eden Fikirtepe Dumlupınar, oynadığı 18 maçın 16’sında sahadan galip çıkarak Süper Amatör Küme’ye yükseldi.

* Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş., 2021’de ihalesi yapılan ancak iptal edilen Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için bir kez daha ihaleye çıktı. 

AĞUSTOS

* Kadıköy Belediyesi ve Kızlar Sahada oluşumunun birlikte organize ettiği “Kızlar Sahada” turnuvası Kalamış’ta yapıldı. Turnuvayı İstanbul Barosu’nun kadın futbol takımı kazandı.

* İstanbul’un önemli kültürel miraslarından olan Yerebatan Sarnıcı, 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. 140 metre uzunluğu ve 70 metre yüksekliğiyle 10 bin metrekare alanı kaplayan bin 500 yıllık sarnıç İBB tarafından restore edildi.

* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK’e göre temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,37 artarken enflasyon yıllık bazda yüzde 79,6 oldu.  Aynı tarihlerde İstanbul Ticaret Odası yüzde 99,11 olarak açıkladı. DİSK-AR ise en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonunun yüzde 139,7 olduğunu açıkladı.

* Mimar Vedat Tek tarafından 1916-1917 yılları arasında yapılan Moda İskelesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilerek törenle açıldı. İskele’ye 1 Kasım’dan itibaren vapurlar yanaşmaya başladı.

* İBB tarafından kurulan “İstanbul Yenileniyor” platformu kapsamında riskli yapıların yenilenme çalışmasına Kadıköy’den başladı. Kozyatağı’ndaki Özden Apartmanı yıkıldı. Apartmanın yerine depreme dayanıklı yeni konut inşa edilecek.

* Gezi Davası’nda verilen hapis cezaları nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay ile Bakırköy Cezaevi’nde tutulan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden’e dayanışma için PTT Kadıköy Merkez Müdürlüğü’nden mektup ve kartpostal gönderildi.

EYLÜL

* Türkiye, eylül ayına elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla girdi. Konutlarda elektriğe yüzde 20, doğalgaza yüzde 20.4 zam yapıldı.

* Kadıköy Belediyesi, Buğday Derneği ve Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından yürütülen “Zehirsiz Kentlere Doğru” kampanyasına katıldı. Belediye, sağlıklı bir gelecek için yürütülen kampanya kapsamında “İyi Niyet Belgesi”ni imzalayan ilk ilçe belediyesi oldu.

* Yoğurtçu Parkı, İBB tarafından yapılan yenileme çalışmalarının ardından yeniden hizmete açıldı.

* Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Çizgi Festivali, Yoğurtçu Parkı’nda yapıldı.  Söyleşilerden canlı çizimlere, sergilerden mezatlara kadar birbirinden farklı ve renkli etkinliklerin yer aldığı festival yoğun ilgi gördü.

EKİM

* İSKİ Kadıköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı. Toplam 34.5 kilometre olan projede 22.5 kilometre atık su, 12.5 kilometre yağmur suyu kanalı yapılacak.

* Kadıköy’de bir araya gelen, aralarında İranlıların da olduğu yüzlerce kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu, Mahsa Amini’nin öldürülmesini protesto etti.

* Kadıköy Belediyesi, 90 yıl sonra Kadıköy sahilinde yüzme yarışı düzenledi. 1.5, 3 ve 10 kilometre kategorilerinde gerçekleşen yarışa 4’ü özel sporcu olmak üzere 305 erkek ve 95 kadın yüzücü katıldı.

* Kadıköy ekim ayında Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı’nın Genel Kurulu ve WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in her yıl düzenlediği Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nun 10’uncusuna ev sahipliği yaptı.

* Kadıköy Fikirtepe’de, 9 Ekim akşamı bir binada meydana gelen patlama nedeniyle biri çocuk olmak üzere üç kişi yaşamını yitirdi.

* Türkiye’nin en geniş katılımlı analog müzik buluşması Kadıköy Plak Günleri, Kadıköy Belediyesi bahçesinde yapıldı. 

* Kadıköy Belediyesi’nin “Her mahalleye bir bostan” sloganıyla hayata geçirdiği Kadıköy Bostanları, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği 2022 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama yarışmasında “Şehir Planlaması” kategorisinde jüri özel ödülü aldı.

* Cumhuriyet Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy’de coşkuyla kutlandı. Bir hafta önce başlayan kutlamalar, 29 Ekim’de Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ile sona erdi.

* Türk-İş’in araştırmasına göre ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 7 bin 425 TL, yoksulluk sınırı 24 bin 185 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9 bin 705 TL’ye yükseldi.

KASIM

* Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 84. yılında, Kadıköy’de binlerce kişi biraraya gelerek “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturdu.

* Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları, Caddebostan Kültür Merkezi’nde kitabevi açtı. Caddebostan Kitapevi’nde kitapların yanı sıra Kadıköy temasıyla tasarlanan kupa, kalem, defter, kitap ayracı gibi özel tasarım hediyelik ürünler de satılıyor.

* Kadıköy Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu arasında, “Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” protokolü imzalandı. Protokolle, Kadıköylülerin şiddet ve istismar durumunda hukuki, psikolojik ve sosyal destek mekanizmalarına daha kolay ulaşmalarının sağlanması amaçlanıyor.

* Kadıköy’ün beş kadın muhtarı, Kadıköy’de ikamet eden öğrencilere burs desteği sağlamak için hayata geçirilen “Okutan Kadıköy” projesine destek için İstanbul Maratonu’nda koştu. Muhtarlar 50 bin 545 TL bağış topladı.

ARALIK

* Kadıköy Belediyesi Kadın Yaşam Evi, CİSEM ve Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi hizmetleriyle Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve İsveç Uluslararası Olof Palme Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Cinsiyet Eşitlikçi Dönüşüm” ödülünü aldı.

* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararın ardından Saraçhane’de toplanan yurttaşlara konuşan İmamoğlu “Bizi mâhkum etmeye kalkanları sandıkta pişman edeceğiz” dedi.

* İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler (İGE – İ) 2021 raporuna göre Kadıköy Belediyesi, “Çok Yüksek İnsani Gelişme” sıralamasında ikinci kez Türkiye birincisi oldu. Belediye ayrıca yönetişim ve saydamlık, sosyal kapsama, sağlık, sosyal yaşam, toplumsal cinsiyet eşitliği kategorilerinde de birinci sırada yer aldı.


ARŞİV