"2023 yılı kadın ve bisiklet yılı olsun"

Zincir Kıran Kadınlar Derneği, yeni yıl için “Bu yıl kapınız hep mutluluğa açılsın” mesajını taşıyan “2023 yılı kadın ve bisiklet yılı olsun” adlı takvim çıkardı

02 Aralık 2022 - 09:25

Kadıköy’de 2019-2021 yılları arasında bir inisiyatif olarak yola çıkan, 2022 Ocak ayı itibariyle derneğe dönüşen Zincir Kıran Kadınlar Derneği,  kadınları bisiklet yoluyla fiziksel ve mental olarak güçlendirmeyi, kadınlara ücretsiz bisiklet eğitimleri vermeyi amaçlıyor. Dernek, yeni yıl için “2023 yılı kadın ve bisiklet yılı olsun”  isimli bir takvim çıkardı. Zincir Kıran Kadınlar Derneği Başkanı Hande Karaca ile takvim üzerine konuştuk.

  • Bu takvim fikri nasıl ortaya çıktı? 

Türkiye sosyal ve ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyor. Derneğin de aynı şekilde sosyal ve ekonomik savaşlar verdiğini söyleyebiliriz. Ancak bizler dayanışma içinde her zaman birbirimize umut aşılamaya çalışan kadınlarız. Bunu da “açılacak her zaman yeni kapılar vardır” deyimi ile doğruluyoruz. Bu yüzden Kadıköy Yeldeğirmeni’nde nostaljik denecek 12 kapının önünde kadınlara, çocuklara aslında herkese ilham verecek, onlara kendilerini kötü hissettiklerinde “üzülme, yeni kapılar açılır” mesajını taşıyacak bir takvim vermek istedik. Ama elbette bu takvimde daha fazla kadın ve bisiklet görünür olacak. 2023 yılında daha güçlü kadınlar ve daha etkin bisiklet politikaları geliştirerek o kapıları bizler açacağız mesajını da korumak istedik.

“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”

  • Hangi amaçla takvimi çıkardınız?

Takvim çıkarmamızın öncelikli amacı kadın ve bisiklet içeriklerinin daha fazla ortada olması, kadınların ve bisikletlerin bu birliktelik gücünün daha fazla kişi tarafından fark edilmesi. 22 kadın, 1 çocuk gönüllü olarak modellik yaparken, 1 fotoğrafçı ve 1 tasarımcı da değerli emeklerini gönüllü olarak takvime sundu. Daha fazla kişinin masasında daha fazla gülümseyen güçlü kadınlar olması tüm gönüllü kadınların tek isteğidir.

  • Takvimin sayfalarını çevirenler her sayfada neler görecek?

Takvimin her sayfasında ikişer kadın, 12 farklı bisiklet çeşidiyle birlikte poz verdi. Bu bisikletler yol/yarış, dağ, şehir, fixie/single, tandem, katlanır, elektrikli, gravel, kargo, bmx, süslü, tur bisikleti çeşitleriydi. Katılımcı kadınlar da birbirlerinden farklılıklarıyla öne çıkıyorlardı. Türbanlı kadın da dövmeli kadın da, görme engelli kadın da, Fransız tur bisikletçisi kadın da, LGBTQ temsili kadın da, anneanne ile torun da var. Bu çeşitliğin bir arada mükemmel bir uyumla size gülümsemesi Kadıköy’ün çeşitliliğe saygı duyan yapısını yansıtıyor.

ÇEKLİMLER YELDEĞİRMENİ'NDE GERÇEKLEŞTİ

  • Takvim için nasıl bir çalışma yürütüldü?

Takvim 19-20 Kasım tarihlerinde Kadıköy Yeldeğirmeni'nde gönüllü fotoğrafçı Nilgün Mercan’ın objektifine poz veren 22 kadın, 1 çocuk ve benim katılımımla gerçekleşti. 12 saat süren fotoğraf çekimlerinden sonra Ayşe Bilgin Çelikdelen takvim tasarımını tamamladı. Takvim 16 adet kartpostal şeklinde kullanıcısına ulaşacak. Her ayın önünde iki kadın, bisikletleri ve Kadıköy’ün bir kapısı ile size gülümserken, o ayın bitiminde bu kartpostalı sevdiğiniz birine göndererek kadınların yolculuğunun dünyanın başka bir yere devam etmesini sağlayacaksınız. Ayrıca takvimin 4 kartında da ilkbahar-yaz-sonbahar-kış mevsiminde bisiklet yolculuğuna çıkacak kişilere “yanına alınacak kontrol listesi” veriliyor. Bunun da bisiklet yolculuğuna çıkmayı hayal eden kadınlara ilham vereceğini ve destek olacağını düşündük.

  • Takvimi edinmek isteyenler nereden temin edebilir?

Takvim 1 Aralık itibariyle hazır olacak. Ön sipariş almaya başlayan Zincir Kıran Kadınlar Derneği, toplam 200 adet takvimi sevenlerine ve onlara takvim alarak destek olmak isteyenlere ulaştıracak. Takvimi satın almak için Zincir Kıran Kadınlar instagram hesabına mesaj atmanız ve iban ile bağış ödemesi yaparak, ödemeli kargo ile adresinize iletilmesini istemeniz yeterli. Ayrıca Rasimpaşa Mahallesi Uzun Hafız Sokak, No: 123/A adresinde yer alan derneğimize gelerek de alabilirsiniz.


ARŞİV