1997 yılından 2002 yılına kadar Kadıköy’de Kaymakamlık görevinde bulunan ve meslek yaşamında Kadıköy’ün çok önemli bir yerinin bulunduğunu ifade eden emekli Kaymakam Hüseyin Eker, “Kadıköy’de görev yapmam mesleğim açısından çok önemli bir dönemdi. ‘Kadıköylü olmak ayrıcalıktır’ diye Kadıköy Belediyesi’nin bir sloganı vardır. Kadıköy’de görev yapmak da bir ayrıcalıktır. Kadıköy’de 5 yıl süresince çok huzurlu bir görevimiz oldu. Bir yerin huzurlu olması en önemli özelliktir. Kadıköy’de yöneticiler ve halkla dayanışma içinde görev yaptık. Başta belediyemizle ve tüm Kadıköylü kurumlarla, muhtarlarla, halkla dayanışma içinde olduk. Halkın sorunlarını, sıkıntılarını iletip, çözmekte sıkıntı yaşamadık” dedi.
KADIKÖY’DE TOPLUMSAL DUYARLILIK ÜST DÜZEYDE
Anadolu’nun hemen hemen her yerini gezdiğini, Kadıköy’ün sivil toplum örgütleri bakımından da gelişmiş bir yer olduğunu söyleyen Eker, “Emekli olup, bir köşeye çekilerek yaşamaktansa gönüllü kuruluşlara katılıp, görev alan çok sayıda insan var Kadıköy’de. Görev süremde Kadıköy’de bu örnekleri görmek benim için bir şans oldu. Kadıköy’de halkın toplumsal konulara sahip çıkma durumu zirvede. Görev yaptığım diğer yerlerde Kadıköy’ü örnek gösterirdim. Eşimle birlikte onların mümkün olduğu kadar çok küçük çapta da olsa etkinliklerine hiç kaçırmadan katıldım. Çünkü onlar fahri görev yapıyorlar. Toplumun sorunlarını çözmeye çalışarak veya görevliye ileterek, topluma yardımcı oluyorlar. Bu takdir edilmesi gereken baş tacı bir olay. Sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim içinde olduk. 5 yıl Kadıköy’de hiçbir sorun yaşamadan, kurumlarla sıcak ilişkiler içinde güzel hizmetler verdik” diyor.
Kaymakam Eker, emekliliğin kendisini ve eşini toplumsal konulardan uzaklaştırmadığını, her zaman gönüllü çalışmalar içinde topluma hizmete hazır olduklarını vurguluyor. Hüseyin Eker’in eşi Nursel Eker ise kendisine 24 saatin yetmediğini, eşi dolayısıyla yoğun ve yorucu geçen bir görev yaşamının ardından sık sık dost ve arkadaşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşme fırsatını emeklilik döneminde bulduğunu belirtiyor. Nursel Eker özellikle Fakirlere Yardım Derneği bünyesinde çeşitli faaliyetlere katılarak toplumsal sıkıntılara duyarlı olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Aynı zamanda Kadıköy’de ilk Fahri Hemşehrilik Belgesi kendisine takdim edilen Kaymakam Hüseyin Eker’i aktif ve yoğun çalışmaktan alıkoymamış emeklilik. 37 yıl bilfiil halka hizmet aşkıyla dur durak bilmeden Anadolu’yu görevi gereği dolaşan Hüseyin Eker, “Köşeye çekilmek bana uymaz” diyor ve bazen o aktif görev döneminin rüyalarına girdiğini özlemle vurguluyor.
“Çok şükür ki 37 yıl sonunda alnımın açık olması büyük bir mutluluk bizim için” diyen Eker, “Bir hoş seda ve kalıcı eser bırakmaktır önemli olan. Biz mümkün olduğu kadar kalıcı eserler bırakmaya çalıştık” diyerek, başarılı bir görev yaşamını geride bırakıp çok sevdikleri Kadıköy’de yaşamanın tadını çıkarıyor.
KADIKÖY’E BÜYÜK KATKILARI OLDU
Sadece 2002 yılında Kaymakam Hüseyin Eker’in Kadıköy’de yaptığı çalışmaları hatırlayacak olursak ortaya müthiş bir hizmet performansı çıkıyor. Belediye-Kaymakamlık-Sivil toplum örgütleri-Hayırseverlerin katkılarıyla neler yapmış emekli Kaymakamımız Hüseyin Eker Kadıköy’deki son görev yılında bir bakalım:
Belediye ile yapılan çalışmalar sonucunda kamu arsalarının envanteri çıkarıldı. Kadıköy’deki hayırsever potansiyeli ve giderilmesi gereken sorun ve eksikleri tespit edildi. Hayırseverlerle temasa geçilerek, toplum için yapılabilecekler konusunda görüşüldü ve ortaya muhteşem kalıcı eserler çıktı. Barbaros Mahallesi’nde 24 derslikli Rabia Leman İlköğretim okulunu hayırsever kanalıyla yapıldı. Kaymakamlık arsa verdi hayırsever kanalıyla Nurettin-Perihan Erk Endüstri Meslek Lisesi yaptırıldı. Merdivenköy’de Mustafa Saffet Anadolu Lisesi yaptırıldı. Eğitim Mahallesi’nde Hacı Mustafa Tarman Sağlık Ocağı yaptırıldı. Kadıköy’de özellikle üniversiteli kız öğrencilerin yurt sorunu olduğu tespit edilerek, Merdivenköy’de kız öğrenci yurdu yapılması ricasıyla yardımsever Hacı Mustafa Tarman’ı Kaymakam Eker evinde ziyaret etti ve destek istedi. Şimdi 250 kişilik bir kız öğrenci yurdu Kadıköy’de yükseköğrenime hizmet veriyor. Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Ahmet Sami Gezici Lisesi eğitim ve öğretime kazandırıldı.
İstanbul’da örneği bile yokken, boş bir karakol binası Valilik ve Emniyet Müdürlüğüyle görüşmeler sonunda Kadın Sığınma Evi olarak düzenlendi. Kadıköylü kadın derneklerinin de katkılarıyla Kadın Sığınma Evi’nin ihtiyaçları giderildi.
Kaymakam Eker, “Emekli olduk ve Kadıköy’e yerleştik. Eşimle mutlu bir yaşam sürüyoruz Kadıköyümüzde. Şimdi görev yaptığım dönemlerde Kadıköylülere kazandırdığımız bu eserleri gördükçe gurur, mutluluk ve huzur duyuyorum. Göğsüm kabarıyor. Bunlar dayanışmanın getirdiği tablo. Kısır çekişme değil, topluma hizmet aşkı vardı Kadıköy’de. Bu çalışmalardan aldığımız meyveler meslek hayatımın en güzel olgun tablosudur” şeklinde duygularını ifade etti.
YERİNDE GÖRÜP ÖYLE HİZMET
Hüseyin Eker, Kocaeli’de de görev yaptı. 1 yıl kadar da İstanbul’da vali yardımcılığı görevinde bulundu. Kadıköy’deki 5yıla İstanbul Vali Yardımcılığı görevini de eklersek tam 6 yılı İstanbullulara hizmetle geçirmiş Eker. İstanbul’da görev yapmayı Türkiye’yi tanımakla bir tuttuğunu söyleyen Eker’in bir gün vali olmak gibi bir özlemi olmuş. Ancak bu hiç gerçekleşmemiş. Vali yardımcısı olarak kalmayı da istememiş. “Kaymakam olarak tüm yetkilerim elimde olsun ve ben halkıma hizmetimi daha etkin bir şekilde devam ettiriyim” diye düşünmüş tecrübeli devlet adamı Hüseyin Eker. Görev yaptığı yeri önce karış karış gezmiş, insanlarıyla tanışmış, sorun ve beklentilerini dinlemiş Kaymakamlık günlerinde Hüseyin Eker. Sorunları, sıkıntıları yerinde görüp, teşhisi orada koyarmış ve gereken çalışmayı yaparmış. Kısacası koltuğunda oturmaktan çok ceketini giyip halkın arasında karışmış her daim.
SIKINTILARI YAŞADI ÇÖZÜM ÜRETTİ
1947 yılında 9 çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak Gaziantep’te dünyaya geldi Hüseyin Eker. Köyünde ilkokul olmadığı için 5 yıl boyunca 4 kilometre mesafedeki ilkokula yürüyerek gidip geldi. 1960’ta ilkokul bitti ve Gaziantep Lisesi yılları başladı. Köy muhtarı olan babasının en büyük ideali evlatlarının devlet kapısında görev yapmasıydı. Hüseyin Eker kaymakamlık sınavına girdi ve kazandı. 1976 yılında kaymakamlık görevine başladı. O hiç unutmadı ilkokul yıllarında köyden köye gitmek zorunda kalmanın getirdiği sıkıntıları. Bu sıkıntıların yaşanmaması için görev yaptığı şehirlerde, ilçelerde gereken neyse yaptı öğrenciler için.
Kahramanmaraş-Andırın, Muş-Malazgirt, Erzurum-Karayazı, Aydın-Karacasu, Trabzon-Arsin, Artvin, Samsun-Terme, İzmir-Aliağa, Eskişehir, Kadıköy ve Ankara-Polatlı olmak üzere Anadolu’yu karış karış gezdi dersek yeridir Hüseyin Eker için. Biri hâkim, diğeri mühendis, bir diğeri doktor üç evlat sahibi Hüseyin-Nursel Eker çifti. Çiftin en büyük zevkleri ise şimdilerde emekliliğin tadını çıkarmak ve torun sevmek.
Mustafa SÜRMELİ