İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, İstanbul’un tarihi çeşmelerini onarmaya devam ediyor. Şu ana kadar birçok eserin restorasyonunu gerçekleştiren İBB ekipleri, son olarak Kadıköy’ün tarihi eserlerinden olan Söğütlüçeşme Caddesi üzerindeki 400 yıllık Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi’ni onardı.
İMAR HATTINA TAŞINMIŞ
“Kadıköy’ün Çeşmeleri” kitabında yer alan bilgilere göre; Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi 1621 yılında inşa edilmiş. Osmanağa Camii’nin karşısında yer alan bu çeşme 1980’li yıllarda yol hizasından imar hattına taşınarak onarılmış. Yine kitapta verilen bilgiler ışığında çeşmenin mimari üslubu şöyle değerlendiriliyor: “Klasik üslupta küfedeki taşından yapılan çeşmenin özgünlüğünü büyük ölçüde koruyarak günümüze ulaştığını söyleyebiliriz. Tanışık’ın ‘İstanbul Çeşmeleri’ isimli kitabında yer alan bir fotoğrafta çeşmedeki mermerden yapılmış dinlenme taşlarının olmadığı görülür. 1980’li yıllarda çeşmenin yeri değiştirildiği sırada bu taşların eklenmiş olma ihtimali yüksektir.”
KİTABE MUAMMASI
Kadıköy’ün Çeşmeleri kitabında ayrıca çeşmenin kitabesiyle ilgili de bilgiler yer alıyor. Kitaptaki notlarda, mevcut kitabenin orijinal olamayacağı ifade edilirken şu görüşler aktarılıyor: “Çeşmenin küfedeki taşı cephesinde kitabenin oluşturacağı bir alanın oluşturulamaması, kitabenin kırık kenarları ve kitabeyle çeşmenin yapım malzemelerinin farklılığı, kitabenin bu çeşmeye ait olmadığını akla getirir. Bu durum örneklerine birçok yerde rastladığımız, çeşme yıkıldıktan sonra boşta kalan kitabesinin, kitabesiz bir çeşmede yaşatma geleneğinin bir örneği olabilir.”
Çeşmenin kitabesi ise şöyle: “Hayra meyilli Mısırlı Osman Ağa, Hak yolunda bu suyu bol çeşmeyi yaptırdı ki önüne çömelip içen her susuzu Allah cennetten suyla kandırmış ola!”
Kadıköy’deki tarihi çeşmelerden 470 yıllık Çatalçeşme ve 220 yıllık Selami Çeşme de restore edilmişti.