Acıbadem Muhtarlığı mini bir kütüphane kurdu. Muhtar Ersoy Uğur, “Okumayan tek insanımız kalmasın istiyoruz” dedi
Aysel KILIÇ
Hepimizin yolu bir muhtarlığa mutlaka düşmüştür; ya bir evrak almak için ya da bir adres sormak için. Ama bu kez muhtarlığa bunlar için gitmeyeceğiz. Dünyanın yazarlarını sorma ve onlarla tanışma fırsatı yakalamak için gideceğiz. Çünkü bu muhtarlık, bizim için dünyanın yazarlarına ikamet vermiş. Sözünü ettiğimiz yer Acıbadem Muhtarlığı.
Acıbadem Muhtarlığı, okuma alışkanlığını artırmak için mini bir kütüphane kurdu. Kütüphane fikri muhtar Ersoy Uğur’a ait. Uğur’un “Okuduğunuz bir kitabı getirin, muhtarlığımız kütüphanesinden bir kitabı götürün, okuyun” sloganıyla başlattığı kampanya, mahallelinin ilgi odağı. Kimisi evinden, kütüphanesinden kitap getirerek, kimisi de muhtarlık kitaplığından kitap alarak kampanyaya destek oluyor. Kampanyadan habersiz bir şekilde yolu muhtarlığa düşenlerse, kitaplıktaki kitaplara göz atmadan buradan ayrılmıyor.
ZOLA’DAN AHMET ÜMİT’E…
Mini kütüphanede, hikâye, roman, felsefe, tarih, çocuk kitaplarına kadar birçok türden kitap bulmak mümkün. Ahmet Ümit’in “Bab-ı Esrar”ı, Buket Uzuner’in “Gelibolu”su, Ayşe Kulin’in “Adı Aylin”i, Aziz Nesin’in “Şimdiki Çocuklar Harika” eseri, Emile Zola’nın, “Bir Aşk Sayfası” raflardaki kitaplar arasında. İkinci el olan bu kitaplar, gözleriyle, elleriyle sayfalarına dokunacak yeni okurlarını bekliyor.
“OKUMAYAN İNSAN KALMASIN”
Kitap kampanyasını başlatan Ersoy Uğur, mahallenin 22 yıllık muhtarı. Uğur, dünden bugüne farklı kampanyalara imza atmış. Hem ihtiyacı olan insanların faydalanması için hem de tüketim çılgınlığına dur demek için, ikinci el giysileri mahalleli için değerlendirmiş.
Maddi durumu el vermeyen öğrenciler için ders kitapları sağlamış. Muhtar Ersoy Uğur, bugünlerde kitap kampanyasının heyecanında. Uğur, bu anlamlı kampanyayı, “Okumayan tek insan kalmasın istiyoruz” sözleriyle ifade ediyor.
“ZAMAN BOŞA HARCANMAMALI”
Türkiye’de kitap okumaya fazla zaman ayrılmadığını ve bunun büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Uğur, “Kitap elinizin altında değilse okumak daha da zorlaşıyor. Halkın kolayca ulaşabileceği bir yer burası. Hem muhtarlığımızda evrak bekleyenler, burada zamanını boş geçirmemiş olurlar. Beklerken kitapları inceleyebilirler. Kitabı yanına alıp götürebilecekleri gibi, kitaplığımıza yeni bir kitap da koyabilirler” diyor.