Ada'da turist olmak...

Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan Büyükada ve Heybeliada turları, bakılan ama görülmeyen Adalar’ı keşfetmeye davet ediyor!

25 Nisan 2013 - 11:44

Gökçe UYGUN

İstanbul'da yaşayan herkesin bir “Ada” deneyimi, bilgisi, görgüsü vardır. Kimi için klasiktir; yaz gelir tatile Ege'ye gidilemezse şöyle hemen kısa yoldan yanı başımızdaki Adalar’a geçilir. Kimi İstanbullunun yazlığı vardır Adalar’ın birinde. Baharla birlikte oraya geçilir, ta ki kış kendini göstermeye başlayana dek. Ancak ister yaz misafiri olsun, ister yazlık sakini, yolu buraya düşenlerin çoğu maalesef ki bihaberdir Adalar'ın geçmişinden, gizli güzelliklerinden, kuytularından, sırlarından... İşte bu gereklilikten yol çıkan Adalar Turizm Geliştirme Merkezi (AdaTGM), Antonina Turizm ve Mavi Marmara Ulaşım Kooperatifi, Adalar’a günübirlik turlar dönemini başlattı. Bu turlarla Adalar'ın zengin tarihi, kültürel mimari mirası, doğal güzellikleri ve ünlüler ziyaretçilere tanıtılıyor.
Amaç Adalar’da sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkıda bulunmak, yerli/yabancı ziyaretçilere güvenir ve kaliteli bilgilerle tanıtmak. Günübirlik Ada ziyaretçilerinin her zaman göremeyeceği bazı noktalar da bu turlarda yer alıyor. Böylece Ada gezginleri, herkesçe bilinen ama ziyaretten kaçınılan müze, kilise, cami, konak gibi birçok yeri gezme ve tanıma fırsatı buluyorlar. Büyükada Yürüyüş Turu, Heybeliada Yürüyüş Turu ve Denizden Adalar Turu adı verilen turların tanıtımı amacıyla, ilk tur geçtiğimiz günlerde basın mensupları için yapıldı. Gazete Kadıköy'ün de davetli olduğu turda, sizler için 2 saat boyunca tekneden Adalar'ı gördük, dinledik, hissettik..
 
SİZİ ADA SAHİLLERİNE BEKLİYORLAR.. 
Eğer siz de Büyükada ve Heybeliada  turlarına katılırsanız; Büyükada’da Yeşilçam filmlerine evsahipliği yapan Dilburnu, Avrupa’nın en büyük monoblok ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi, Aya Yorgi Manastırı, Aya Nikola Manastırı, birbirinden güzel Ada köşkleri, Ruhban Okulu, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Müze Evi, Reşat Nuri Güntekin’in evi, İstanbul’un ilk modernist binası olan Heybeliada Sanatoryumu ve daha pek çok yapı hakkında bilgileneceksiniz. Ayrıca rehberlerin tur boyunca anlattığı anekdotlar, büyüleyici öyküler, efsaneler ve gizli Ada sırları da cabası!
  
ADALAR MÜZESİ İLE YAZ MEVSİMİNE KÜLTÜR DOLU BİR BAŞLANGIÇ!

Ada turlarının duraklarından olan Adalar Müzesi de yazı karşılıyor. Edebiyat, tiyatro ve müziğin dünyasını İstanbul’un ilk kent müzesinde keşfetmek isteyenler ilk vapurla Adalar Müzesi’ne bekleniyor! Bulunduğu coğrafyanın tarihsel ve kültürel çeşitliliğini ziyaretçileriyle paylaşan Adalar Müzesi, mayıs ayı için sanatseverlere kapsamlı bir kültür programı sunuyor. Detaylar için: www.adalarmuzesi.org

ARŞİV