Adalı kadınların artık bir pazarı var

Adalı kadınlar, İkinci El Eşya pazarı açtı. Kadınlar, bu pazarla hem üretime katılacak hem de çok ucuz fiyatlarla ihtiyaçlarını karşılayabilecek

01 Eylül 2016 - 17:21
Aysel KILIÇ
İşsizliğin arttığı, hayatın iyice pahalılaştığı şu günlerde, Adalar’da kadınlar için ufak da olsa bir umut kapısı aralandı. Kadınlar, evlerinde kullanmadıkları eşyaları pazarda satışa sunuyor. İkinci el olan bu eşyalar, çok düşük ücretlerle yeni kullanıcısına veriliyor. Bu pazarla kadınlar hem üretimin içinde olup kazanç sağlıyor hem de tüketim çılgınlığının önüne geçmiş oluyor. Pazarcı kadın esnafı da alıcı kadınlar da bu pazarla biraz olsun nefes alabilecek…
İkinci El Eşya Pazarı stantlarında kadın ve çocuk elbiselerinden ayakkabı ve çantaya, küçük elektronik eşyadan oyuncaklara kadar çok şey bulmak mümkün. Daha önce kullanışmış olan bu eşyalar, tamir edilip temizlendikten sonra yeniden satışa sunuluyor. Kıyafetler 5 ila 20 liraya; oyuncaklar ise 3 ila 10 liraya satılıyor.

 “HEMCİNSLERİMİZLE BİR DAYANIŞMA”
Tek tek gezdiğimiz stantlarda hem eşyaları görme hem de kadınlarla sohbet etme fırsatı yakaladık. Giyim standının başında olan Tanya Avadisyan, Heybeliadalı. Mesleği tiyatro olsa da o boş zamanlarını bu pazarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Avadisyan bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Pazar projesini ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Çünkü bu pazar sadece bir satış alanı değil, aynı zamanda kadınlarla bir paylaşma ve dayanışma yeri. Kullanmadığımız eşyaları, yine kendi hemcinslerimizle paylaşıyoruz. Bu çok önemli. Tiyatroyla ilgileniyorum ama bu tür sosyal içerikli çalışmalarda yer almayı da seviyorum.”

“BU PAZARLA MUTLU OLDUK…”
Songül İnan, yeni bir çalışmanın içerisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiriyor: “Ada şartlarında, hem ekonomimize destek için hem de boş zamanlarımızı iyi değerlendirmek adına önemli bir organizasyon. Bu pazardan çok verim alacağımızı düşünüyorum. Sadece biz pazarcılar için değil, alım gücü olmayanlar için de önemli bir çalışma” dedi ve kadınlara bir çağrı yaptı: “Herkesin evinde kullanmadığı, bir kenara attığı ürünler muhakkak vardır. Gelin bu ürünleri, hep birlikte burada değerlendirelim… Mağazalardan 50-60 liraya alacağınız kıyafetleri gelin bu stantlarımızda 5-10 liraya alın.”  Birbirinden renkli kıyafetleri standında sergileyen Çiğdem Tonkal da, “Eşyalarımızı çok cüzi fiyatlarla yeniden kullanıma sunuyoruz. Çünkü bizim için önemli olan bu eşyalarımızın yeniden değerlendirilmesi ve pahalılığa artık dur demek” dedi. Wİkinci el eşya, ilk günden meraklılarının yeni adresi oldu. Öğrencisinden, ev emekçisine, çevrecisinden, akademisyenine kadar herkes pazarın yolunu tuttu. Adalar Kent Konseyi Kadın Meclisinin organizasyonu olan “İkinci El Eşya Pazarı” her cuma Büyükada Pazar Alanında açılıyor.

 
KADINLARIN POTLAÇ’I SÜRÜYOR
Kadıköy Belediyesi’nin, kadınlarla birlikte başlattığı Potlaç Kadın Emeği Pazarı da Moda’da devam ediyor. Her cuma, cumartesi ve Pazar Moda Parkı ile Moda Çay Bahçesi arasında açılan stantlarda kadınlar el emeği ürünlerini sergiliyor ve sattıkları ürünlerden kazanç elde ediyor.

ARŞİV