Adım adım çile!

Sizler için Kadıköy’ü adımlıyor, hesabını yapıyoruz. İlk durağımız ise halkın “çile yolu” adını verdiği Ünalan Metro- Uzunçayır Metrobüs Aktarma Yolu!

03 Aralık 2015 - 16:10
Bircan BİROL
Gazete Kadıköy’den Kadıköylülere yeni hizmet: Kadıköy’ü adımlıyoruz! “Yürümek sağlıklı, mutlaka yürüyün” cümlelerini sık sık duymaya başladığımız, telefonlarımızın bile adımlarımızı saydığı bu günlerde; “üçün beşin” hesabını yapıp sizler için Kadıköy’ün merkezi noktalarına nasıl ulaşılır, kaç adımla gidilir, yolda neler çekilir’in haberlerini yapmaya başlıyoruz. Yazı dizimizin başlangıcını ise, her Kadıköylünün bir gün mutlaka tadacağı “çile yolu” ile açıyoruz.

“METROBÜS IŞIK HIZINDAYMIŞ”
Anadolu yakasında oturup Avrupa yakasına bir işiniz düşerse, hele bir de işiniz acilse, en kısa yoldan “karşıya geçmenin” hesabını yaparsanız. Vapur, Marmaray, metro, metrobüs, dolmuş, otobüs gibi seçeneklerin arasında herkesin ilk önerdiği, yolda geçen süreyi en aza indiren “metro-metrobüs aktarma yap” formülü olur. Bu formülün verdiği gazla “metro-metrobüs” ikilisini tercih edeni pişman eden, uzun adı “Ünalan Metro ve Uzunçayır Metrobüs aktarma yolu” olan; ancak kullananların kısaca “çile yolu” diye tabir ettiği yazının konusu yol ile işte tam bu noktada karşılaşılır. “1 saatlik yolu yarım saate indirdi” hesabıyla tercih edilen ama yürüme mesafesi ile insanlıktan çıkartan ulaşım araçlarının arasındaki bu yolu; sizin için hesapladık.

UMUDUMUZ: 5. ÇIKIŞ
Avrupa yakasında bir işi olup, metrobüs ile Kadıköy’e gitmeyi tercih edenler, evleri Kadıköy’ün merkezinde değilse Uzunçayır metrobüs durağında inip Ünalan metrosunu kullanıyor. Özellikle iş çıkışı ise, metrobüsün içinde hayatının büyük sınavlarından birini veren ortalama bir Kadıköylü, “En azından metro rahattır” düşüncesi ile daldığı o aktarma yolundan, hüzün dolu düşüncelerle çıkıyor. Elbette 5 çıkış yolundan doğru olanı bulabilirse! Bu arada, yakın zamanda yapılan 5. çıkışın, yolu kısalttığı için “favori çıkışımız” olduğunun altını çiziyoruz. Metro yoluna rağmen, metro yolu için; umut ışığı gibi parlayan yeni metrobüs çıkışı yani 5. çıkışın, Kadıköylüleri de bir nebze rahatlattığını hatırlatıyoruz.

EVE GİTTİĞİNİZE EMİN MİSİNİZ?
Haftaiçi, saat 17.50’de “Ünalan Metro Girişi” yazan yerden ilk adımımızı attığımızda telefonun “adım sayar” cihazını açtık. Karşımıza ilk çıkan, metronun gelmesine kaç dakika olduğunu belirten elektronik tabloda,Kartal’ın karşısında 2 dakika ibaresi yer alırken, Kadıköy’ün karşısında ise “Ne önemi var?” dercesine bir boşluk vardı. Bazı insanların -özellikle engelli vatandaşların- umutla beklediği asansör de benzer bir mesaj taşıyordu. Onlarca ok işaretinin arasından, bir dedektif gibi iz sürerek devam ettiğimiz yolculukta, bazı dalgın Kadıköylülerin kendilerini, tuzak gibi oraya yerleştirilmiş Akasya AVM yolunda bulduklarını fark ettik. Bu çile yolunda eğer dalgınsanız, eve gitmek isterken kendinizi alışveriş yapıyor olarak bulabilirsiniz, alışverişe gitmek isterken ise yollar sizi E-5’in kenarına sürükleyebilir. Bizden söylemesi, hayatınızda macera aramıyorsanız, bildiğiniz çıkıştan şaşmayın.

UZUN İNCE BİR YOLDAYIZ…
Emin adımlarla devam ettiğimiz; yürüyen merdivenlerde sağda bekleyip soldan yürüdüğümüz, solda bekleyeni “cık cık”ladığımız, elektronik yolları insan kalabalığına, arkadaş grubu engellerine rağmen incelikle kullandığımız, uzun uzun duvar seramiklerini incelediğimiz, yolun yarısına koyulan akbille girilen tuvalete hayretle baktığımız, her metroda mutlaka bulunan “bir yerlere yetişmeye çalışan sinirli insan” tarafından “çekil be!”lendiğimiz, her “trene gidiş” tabelasını gördüğümüzde kalbimizin küt küt attığı, “Bari müzik grubu görsek de hayatımıza neşe gelse” deyip avucumuzu yaladığımız maceranın sonunda akbil basım noktasına ulaştığımızda saatler 17.56’yı, adımsayar ise 400 adımı gösteriyordu. Aynı anda yola çıktığımız 60 yaşın üstündeki teyze için ise, macera daha yeni başlıyordu. İstanbul kartlar basıldıktan sonra “En azından metroyu görebileceğiz” umudu, yerini mağara konsepti ile donatılmış ve neredeyse magmaya kadar inen yürüyen merdivenin kenarında hayatı sorgulamaya bıraktı. 170 küsür adım ve 4 dakika ile bitirilen 2. etapta ise, macera son anda kaçırılan 18.00 treninin rüzgârı ile sona erdi.

HEM ÇİLE HEM SPOR MERKEZİ!
Ortalama bir gencin, hızlı adımlarla 10 dakikada ve 570 adımda tamamladığı bu aktarma yolu, bir güneş gibi parlayan 5. çıkışına rağmen Kadıköy’ün çile merkezi olma özelliğini koruyacağa benziyor. Yine de siz her zaman yürüdüğünüz spor yolundan sıkıldıysanız, hayatınızı yeniden gözden geçirmek istiyorsanız, sabrınızı sınamak veya dedektiflik yeteneklerinizin düzeyini öğrenmek istiyorsanız; çekinmeden geleceğiniz bir aktarma yolunuz olduğunu bilin! Lütfen yola çıkmadan su, tuvalet ve yiyecek teminatı yapmayı unutmayın.

“SOLUCAN DELİĞİ…”
Aktarma yolu, sosyal medyada da oldukça ünlü bir yol. Özellikle ekşi sözlük’te adına 31 sayfa yorum var. İşte onlardan bazıları:
@larker: solucan deliği. 1990'ların türkiye'sinden girip 1980'lerin türkiyesi'nde çıkıyorsunuz.
@nihavent uvertur: ussain bolt bile bir istanbulluyu geçemez burada.
@eksilestiremediklerinizdenim: ıstanbul'a yapılan üçüncü köprü aslında burasıdır. televizyondakine inanmayın amerika'nın oyunu.
@tilion: en kısa sürede minibüs hattını almak için teklif verip başvuruda bulunacağım yol.
@ben mi gideyim ben mi yapayim: bi kere yürüdüm, hacı oldum. bidaha gideceğime bir fakire yardım ederim daha iyi.
@gizlisosyal: bugün ilk defa kullandığım yol. o kadar yürüyünce en azından konya ovasına çıkmayı bekliyor insan.
@torik asit: aktarma yapacağım zannederken pentatlon yaptığım yol.
@reonox: fazla kilolarınızdan rahatsız mısınız? yağ yakmak mı istiyorsunuz? ünalan - uzunçayır aktarma yolunu kullanın.
@postwar: kardiyolojik darbe teşebbüsüdür.

 

ARŞİV