Kadıköy Belediyesi kentte zarar gören ağaçları tedavi ediyor, budamasını yapıyor
MUSTAFA SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi kentteki ağaçların tedavilerini gerçekleştirecek. Zamanla çürüyen ya da doğanın tahrip ettiği ağaçları tedavi ettiklerini anlatan Park ve Bahçeler Müdürü Erol Yılmaz, çınar, kayın, meşe, atkestanesi gibi uzun ömürlü ağaçların rehabilitasyonunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Kısa ömürlü ağaçların da yenilendiğini belirten Yılmaz, “Uzun ömürlü olan 182 ağaç tespit ettik. Mart ayında bu ağaçların tedavilerine başlayacağız. Ağaç kovukları ve gövdelerindeki çürükler temizlenecek” dedi.
AĞAÇ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Ağacın dış bölgesinin canlı olduğunu, ileti damarlarının buralardan geçtiğini söyleyen Yılmaz, iç bölge olan odunsu bölgenin ağacın ayakta durmasını sağladığını anlattı. Yılmaz, “İçerdeki çürüyen ölü bölgeyi temizliyoruz. Tekrar hastalanmaması için elastik yapıya sahip ağaç macunuyla kapatıyoruz. Ağacın zarar görmesini engelleyen, özel üretilmiş bir çeşit izolasyon maddesi. Yaklaşık 6 yılda bir yeniliyoruz macunu. Metal aksamla da ağacı destekliyoruz. Ağacın ömrü uzuyor ve devrilme riski azalıyor” dedi.
Öncelikli olarak yayaların yoğun şekilde geçtiği bölgelerdeki sokak ağaçlarında tedavileri gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, Kadıköylülerin bu konuda kendilerine ulaşabileceğini söyledi.
BUDAMA MEVSİMİ DEVAM EDİYOR
Kasım ayı itibariyle Kadıköy’de ağaç budama işlemine başlandığını söyleyen Yılmaz, “Önceliğimiz sokak ve cadde ağaçları. Boyu 10 metreyi geçen ağaçlarda budama yaptık. Genç ağaçlarda ise sürgün budamaları yapılacak” diye konuştu.
Sokak ve caddelerin yanı sıra tatil döneminde okullarda, hafta sonlarında hastane, ibadethanelerde budama işlemi yaptıklarını anlatan Yılmaz, Mart ayı itibariyle budama çalışmalarının tamamlanacağını söyledi.
KAR VE FIRTINA AĞAÇLARA ZARAR VERDİ
Kar ve fırtına nedeniyle Kadıköy genelinde 700’e yakın ağacın zarar gördüğünü söyleyen Kadıköy Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Erol Yılmaz, Suadiye, Erenköy, Caddebostan, Bostancı, 19 Mayıs, Kozyatağı gibi kentsel dönüşümün çok yoğun olduğu yerlerden bu tür vakaların görüldüğünü belirtti. Yılmaz, “Çünkü toprak alanları, yaşam alanları çok az bırakılıyor. Yeşil alan bırakılmış alanlar çok az. Ayrıca yanlış ağaç türü seçimi sözkonusu. Bunlar zaman zaman doğal etkilerle devriliyor ya da dalları kırılıyor” dedi.
Yılmaz, kar ve fırtınalı geçen dönemde belediye ekiplerinin gece geç saatlere kadar çalışmalarını sürdürerek, kapanan 9 sokağı açtığını söyledi.
RHYNCHOPHORUS FERRUGİNEUS ALARMI
Kadıköy’de Park Bahçeler Müdürlüğü uzmanları bir süredir ağaçlara zarar veren Palmiye Kırmızı Böceği (Rhynchophorus ferrugineus) böceğiyle mücadele ediyor. Belediye ekipleri “Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadele Hakkında Yönetmelik” gereğince ağaçların imhası (yakılma veya gömülme) işlemi yapıyor. Bazen bu çalışmalar belediye ekiplerinin ağaç kestiği yönünde şikâyetlere de neden oluyor.