Ak kardeşlerin "Ev Kütüphanesi" Alan Kadıköy'de

Çocuk kitapları yazarı Sevim ve karikatürist yazar Behiç Ak, çocuklara yönelik hayata geçirdikleri Ev Kütüphanesi’ni bir yıllığına Alan Kadıköy’e taşıdı.

08 Haziran 2023 - 18:13

Ödüllü çocuk kitapları yazarı Sevim Ak ve Behiç AK, ailesinin yaşadığı, çocuk ve gençlere yönelik kullandıkları Feneryolu’ndaki Ev Kütüphanesi’ni, güvenlik gerekçesi ile boşaltmaya karar verdi.

Sevim Ak, Maraş depremlerinin ardından 47 yıllık dairenin çocuklar için artık güvenli olmadığı için boşaltmaya karar verdiklerini, bu nedenle arayışa girdikleri, Kadıköy Belediyesi ile iletişime geçerek soruna çözüm bulduklarını söyledi. Ev Kütüphanesi, Sevim ve Behiç Ak’ın katılımıyla 3 Haziran Cumartesi günü Alan Kadıköy’e taşındı.

BELEDİYE İLE PROTOKOL

Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi’ne hafta sonu 60’a yakın çocuğun ziyaret ettiğini, eski binanın artık bu çocuklar için güvenli olmaktan çıktığını söyleyen Ak, belediyenin önerisi ile de bir yıllık protokol imzalayarak kütüphaneyi bir yıllığına Alan Kadıköy’e taşıdıklarını kaydetti. 

Ak, yer sıkıntısı nedeniyle 9 bin kitaptan 5 bin tanesini taşıyabildiklerini söyledi.

Çocukların sadece Kadıköy’den değil, Başakşehir, Çerkezköy, Tekirdağ, Avcılar, Bahçelievler gibi bir çok yerden geldiğini söyleyen Ak, dokuzuncu yıla giren ev kütüphanelerinden 5 ile 6 bin arasında çocuğa ödünç kitap sağladıklarını kaydetti. 

Ak, “Ev Kütüphanemiz, Feneryolu’ndayken belli bir sirkülasyonu olan bir kütüphaneydi, şimdi bu yeni yerimizde en önemli amacımız, çevredeki çocuklara ulaşmak, onlara ulaşıp bu kütüphanenin, daha fazla hayata katılmış canlı bir mekân olmasını arzu ediyoruz” dedi. 

ÇOCUKLAR KÜÇÜK BİR EKRANA MAHKUM OLDU

Karikatürist yazar Behiç Ak ise, günümüzde çocukların kitaplarla kurduğu ilişkinin giderek zayıflamaya başladığını vurguladı. Ev Kütüphanesi’ne ilk başlarda kitaba karşı tutkulu çocukların geldiğini söyleyen Ak, okuma alışkanlığı olmayan çocukların ise ailelerinin ısrarıyla geldiğini ve bu çocuklarda zamanla inanılmaz bir gelişimin gözlendiğini vurguladı. 

ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ EĞİTTİĞİ BİR ORTAM”

Ak sözlerine şöyle devam etti: “Gelişimi fark eden veliler de çocuklarını sürekli getirmeye başladı, sürekli kitap alıp vermeye başladı ve kitap onların hayatının ayrılmaz bir parçası oldu. Ev Kütüphanemiz böyle bir süreç izledi. Bu alana çocuğun katılabilmesi için mutlaka kitap okuyucusu olması gerekiyor. Tartışılacak kitabı okuması gerekiyor, burası ilkokul gibi bir ortam değil, çocuğun aslında kendi kendini eğittiği bir ortam. Bu bizim için de çok ilginç bir deneyim oldu”. 

Alan Kadıköy’deki “Ev Kütüphanesi” Pazar günü hariç her gün saat 09.00 ile 17.00 arası açık.

 


ARŞİV