Akbank Sanat: ‘Çağdaş oyunlara ağırlık verdik'

Karagöz ustası Diker’in gazetemize verdiği röportajda; 36 yıl emek verdikten sonra gerekçe gösterilmeden gösterilerine son verildiği için kırgın olduğunu belirttiği Akbank Sanat’tan açıklama geldi.

21 Mart 2013 - 13:17
Semra ÇELEBİ
UNESCO tarafından “Yaşayan Kültür Hazinesi” seçilen Karagöz ustası Taceddin Diker, Mart ayı boyunca her Pazar, Kadıköy Belediyesi’nin davetlisi olarak Barış Manço Müze Evi’nde Kadıköylülerle buluşmaya devam ediyor. Biz de bu buluşmayı fırsat bilip 90 yaşındaki Tacettin Diker’i nam-ı diğer Taci Baba’yı evinde ziyaret etmiş ve bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Gazetede kısa bir özetini sunduğumuz uzun söyleşimizde usta, yaşamından kesitler anlatmış bu arada kırgınlıklarını da dile getirmişti.
Taci Baba’yı en çok üzen ise 36 yıl her hafta sonu Karagöz oynattığı Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun geçen yıl gösterilerine son vermesiydi. Diker, kırgınlığını şu sözlerle dile getirmişti: “1974’te emekli olduktan sonra tamamen bu işe verdim kendimi. Bir gün oyundan sonra rahmetli Erol Günaydın ve Selim Naşit geldiler yanıma. Akbank Çocuk Tiyatrosu’nda çalışmamı teklif ettiler. Onların sözüyle oraya girdim ve tam 36 sene her cumartesi pazar orada Karagöz oynattım. Geçen yıl bir teşekkür etmeden kapı dışarı ettiler beni. Hiçbir gerekçe gösterilmedi. Ben dedim ki onlara ‘İstemiyorsanız beni bırakın gideyim’. Maalesef bir sene oyaladıktan sonra gerekçe göstermeden Karagöz gösterisini bitirdiler.”
 
AKBANK SANAT’TAN AÇIKLAMA
1-7 Mart 2013 tarihli 677. Sayılı gazetemizde yayımlanan röportajdaki ifadelerle ilgili Akbank Sanat’tan açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu yıl 41. yaşını kutlayan Akbank Çocuk Tiyatrosu, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanını dolaştığı Anadolu turneleriyle, milyonlarca çocuğa tiyatronun heyecanını, hüznünü ve keyfini ulaştırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl itibariyle gerek kurum politikası, gerekse izleyicilerimizden aldığımız yoğun istek üzerine programlarımızda daha çağdaş ve interaktif oyunlara ağırlık verilmesi kararı alınmıştır. Söz konusu bu kararı, Sn. Tacettin Diker ile de paylaştık ve Akbank Çocuk Tiyatrosu’na verdiği destek ve çalışmaları hiçbir zaman unutmayacağımızı belirterek kendisine teşekkürlerimizi sunduk.”
Gazete Kadıköy olarak açıklama için Akbank Sanat’a teşekkür ederken yok olmaya yüz tutmuş geleneksel Karagöz sanatını, çağdaş ve interaktif tiyatro oyunlarıyla birlikte sürdürmenin bu köklü kuruma daha çok yakışacağını belirtiyor, takdiri siz okurlara ve sanatseverlere bırakıyoruz.
 

ARŞİV