Akran zorbalığı can yakıyor

Ebeveynlerin çocuklarının konumunu harita üzerinde anlık olarak takip edebilmelerini sağlayan mobil uygulama olan Findmykids’nin araştırmasına göre Türkiye’de her beş çocuktan biri okulda akran zorbalığına maruz kalıyor. Findmykids ülke Müdürü Neşen Yücel,” Araştırmanın sonuçları zorbalığın her dönemde önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını gösteriyor.” dedi.

06 Ekim 2023 - 11:25

Findmykids, ebeveynlerin çocuklarının konumunu harita üzerinde anlık olarak takip edebilmelerini sağlayan mobil uygulama. Findmykids'in Türkiye’de akran zorbalığı üzerine yaptığı araştırmanın önemli sonuçları var. Findmykids kullanıcısı ebeveynin katıldığı araştırmada Türkiye’de ilk, orta ve lise eğitimi almakta olan her beş çocuktan birinin okulda akran zorbalığına maruz kaldığı yer aldı.

OKULDA AKRAN ZORBALIĞI VAR

Araştırmaya katılan anne ve babaların yaklaşık yüzde 21’i çocuklarının okulda akran zorbalığına maruz kaldığının altını çiziyor. Çocuğunun akran zorbalığına uğramadığını ama okulda olduğunu bildiğini dile getiren ebeveynlerin oranı ise yüzde 63. Yüzde 3’lük bir kesim de kendi çocuğunun zorbalık yaptığı düşüncesine sahip.

Son derece yaygın olan okulda akran zorbalığı konusunu, araştırmayı yapan Findmykids Ülke Müdürü Neşen Yücel ile konuştuk. Siber zorbalık konusunun da araştırmada ele alındığını dile getiren Yücel, “Akran zorbalığının online versiyonu olarak tanımlanabilecek siber zorbalık konusunda ise daha farklı bir tablo söz konusu. Anne babaların yüzde 71’i çocuklarının siber zorbalığa maruz kalmadığı görüşünde birleşirken, yüzde 6’sı çocuğunun siber zorbaların kurbanı olduğunu belirtti. Çocuğunun siber zorbalığa maruz kalıp kalmadığını bilmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 23 oldu.” dedi.

EBEVEYNLER DE ZORBALIĞA MARUZ KALMIŞ

Neşen Yücel, ebeveynlerin büyük çoğunluğunun akran zorbalığı ve siber zorbalık konularında farkındalık sahibi olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Çocuğunuz okulda ya da internet üzerinden zorbalığa maruz kalsa bunu fark edebilir misiniz?” sorusuna ebeveynlerin yüzde 72’si ‘evet’ yanıtı verirken, yüzde 28’i durumun farkına varamayabileceğini kaydetti. Ebeveynlerin öğrencilik dönemlerinde akran zorbalığına maruz kalıp kalmadıkları da araştırıldı. Katılımcı anne babalardan akran zorbalığına maruz kaldım diyenlerin oranı yüzde 21 iken, yüzde 11’i tanıdığı birisinin okulda zorbalığa uğradığını söyledi.

OKUL DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLDU

Kendisinin zorbalık görmediğini ancak okulunda bu yönde olayların yaşandığını bilen ebeveynlerin oranı yüzde 37 oldu. Yüzde 27’lik kesim ise okulunda akran zorbalığı yaşanmadığını söyledi. Araştırmada yer alan anne babaların ağırlıklı düşüncesi, kendi öğrencilik dönemlerinde zorbalık olaylarından haberdar olan ebeveynlerinin konuya müdahil oldukları yönünde. Katılımcıların yüzde 54’ü, ebeveynlerinin diğer veliler, öğretmenler ve okul yönetimiyle görüşerek zorbalık olaylarına çözüm aradığını söylerken, ebeveynlerinin konudan haberdar olmadığını belirtenlerin oranı da yüzde 32 oldu. Anne babaların yüzde 11’i ise zorbalıktan dolayı okul değiştirdiğini belirtti.”

“ARKADAŞLARIMIZ ZORBALIĞA KARŞI DURDU”

Yücel, araştırmanın çocukların zorbalığa karşı arkadaşlarının yanında durmaya çalıştığını da ortaya koyduğuna vurgulayarak, “Anne ile babaların yüzde 44’ü kendi okul dönemlerinde zorbalığa maruz kaldıklarında arkadaşlarının zorbalığı durdurmaya çalıştığını belirtti. Ebeveynlerin yüzde 23’ü de yapılanın zorbalık olduğunu düşünmüyor. Yüzde 25’i ise çekindiği için arkadaşlarının zorbalığa müdahale etmeye çalışmadığını dile getirdi. Yüzde 8’lik bir kesim ise arkadaşlarının zorbalık yapan taraftan yana olduğunu söyledi.”

Findmykids’in Türkiye’deki kullanıcıları arasından bini aşkın ebeveynin katıldığı araştırmanın sonuçları şöyle:

Çocuğunuzun okulunda akran zorbalığı var mı?

Okulda olaylar yaşandığını biliyorum: %63

Evet, çocuğum akran zorbalığı kurbanı oldu: %21

Evet, tanıdığımız birisi zorbalığa uğradı: %13

Evet, çocuğum zorbalık yapıyor: %3

Okulda zorbalık olayları yaşanmıyor: %0

Çocuğunuz siber zorbalığa maruz kaldı mı?

Hayır: %71

Bilmiyorum: %23

Evet: %6

Çocuğunuz okulda ya da internette zorbalığa maruz kalsa bunu fark edebilir misiniz?

Evet: %72

Hayır: %28

Siz öğrenciyken okulunuzda akran zorbalığı var mıydı?

Okulumda zorbalık yapıldığını biliyordum: %37

Okulumda zorbalık olayları yaşanmıyordu: %27

Evet, ben de zorbalığa maruz kalıp zarar gördüm: %21

Tanıdığım birisi zorbalığa uğradı: %11

Evet, ben de zorbalık yaptım ve başkalarına zarar verdim: %4

O dönemde çocukların bu konuyu çözebilmesi için anne babalar nasıl yardımcı oldu?

Anne babalar diğer velilerle, öğretmenlerle ve okul yönetimiyle görüşerek olaya dahil oldu: %54

Anne babam akran zorbalığına uğradığımı bilmiyordu: %32

Veliler çocuklarını başka okula aldırdı: %11

Anne babam akran zorbalığı yaptığımı bilmiyordu: %3

Sizin arkadaşlarınızın akran zorbalığına tavrı nasıldı?

Arkadaşlarım zorbalığı durdurmaya çalıştı: %44

Arkadaşlarım zorbalık kurbanına yardım etmeye korktu: %25

Arkadaşlarım yapılanın zorbalık olduğunu düşünmedi: %23

Arkadaşlarım zorbalık yapanın yanında yer aldı: %8


ARŞİV